Café och fika Öland

Fredriks Bröd och Bakverk i Färjestadens hamn

Vi har ju fått ett nytt bageri här i Färjestaden! Det har jag faktiskt inte bloggat om än, fast det har funnits i snart ett år. Det hamnade i White Guide fortare än man hann säga Budapestbakelse, så nu ligger det tre White Guide-ställen på rad bredvid varandra i Färjestadens hamn. Och det ÄR ju hamnen som gäller numera, som har blivit Färjestadens nya centrum med Ölandschoklad, Seasalt Kitchen och nu även Fredriks Bröd & Bakverk som ett av hamnens dragplåster.

Ifall vi har tur någon lördag eller söndag och minsta barnet inte vaknar så tidigt som vid fem utan lite senare, brukar vi åka hit och köpa oss lite surdegsbröd till frukost. Okej, en kardemummabulle brukar slinka med också. Men har det vaknats vid fem är det ju snudd på att det hunnit bli dags för förmiddagskaffe vid klockan åtta.

Just de där kardemummabullarna är väldigt goda. Men det är inte så konstigt att Fredrik är duktig på att baka, för han har minsann varit finalist i årets Konditor. Det skvallret sitter jag inne på eftersom jag intervjuade honom för en artikel jag skrev i våras. Den kan för övrigt läsas här. Han kommer från norra Öland, har jobbat som konditor i Stockholm i ganska många år, och har nu flyttat hem igen. Och det är nog de flesta fikasugna i Färjestaden ganska glada över, skulle jag tro.

Men han är ju smart alltså! Det är ju ett genidrag att sälja sin egen pepparkaksdeg för en femtiolapp! Jag vet flera barnfamiljer som varit där och shoppat deg. Det och julgodis, som pepparmintskyssar, fudge och vaniljkola med flingsalt. Det är alldeles för få bagerier och caféer som säljer egengjort julgodis häromkring, så när man ser det på ett ställe som man dessutom redan vet är bra, så köper man ju gärna det också.

Kaffet som serveras kommer från det lilla Kalmarrosteriet Balck. Alla som hänger med serverar numera kaffe från Balck.

Hamnen är fin även när det är grått, ruggigt och betydligt mindre folk än om sommaren. Jag gillar verkligen mitt Färjestaden, och är glad och stolt över hur staden har utvecklats det senaste decenniet. Nu väntar jag bara på att någon ska öppna någon form av servering i den gamla färjan. Vore inte det kul? Någon skulle ju kunna stå på däck där sommartid och servera crêpes, tycker jag. Eller något annat kul?

15 december, 2017

En kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration