Andra, Soppa, Vegetariskt

Gazpacho con pan de tomate

När Olof och jag bodde i Barcelona åt vi Pan de tomate i tid och otid. Det är som vitlöksbröd fast bättre! Allra godast blir det om man rostar några skivor lantbröd i en stekpanna i smör (ju mer smör desto godare, man blir glad av smör), och sedan gnider in dem först med en halverad vitlöksklyfta och sedan med en tomathalva. Pan de tomate serveras nästan alltid ihop med tapas på de spanska restaurangerna, och är extra gott till en skål med iskall gazpacho-soppa. Det här receptet på gazpacho räcker till ca 7 personer, den mättar mer än man tror.

1 pkt passerade tomater (ca 2-3 dl)
1 dl vatten
1 stor, grön paprika
2 skivor vitt bröd
1 gurka
ca 750 g tomater, gärna cocktailtomater
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
ev. några droppar tabasco
1 tsk socker
flingsalt & grovmalen svartpeppar
några isbitar för att få den extra kall

Lägg brödskivorna i en burk/skål, och häll lite passerade tomater över dem så att de mjuknar. Förflytta sedan det uppblötta brödet till en mixer, och kör loss. Allt ska mixas! Servera gärna med pan de tomate.

6 Kommentar

 1. Cecilia

  1 september, 2010 at 4:22 e m

  Vad spännande med Barcelona. Jag har bara varit där på kortsemester, men jag tyckte mycket om staden. Mycket vacker arkitektur och god mat!

  Agave är en sirap som utvinns ur kaktusar. Den är väl fortfarande inte nyttig, men är som jag förstått det avsevärt bättre för kroppen än socker och vanlig sirap (bättre för diabetiker också eftersom den har lägre GI). Väldigt gott dessutom! Finn ljus och mörk. Ljus finns numera på ICA (bland honungen vanligtvis).

  Blev lite sugen på gazpacho. Vi har så många fina tomater, så det vore perfekt!

 2. Erika - Bakglädje

  1 september, 2010 at 6:03 e m

  Låter spännande. Det där brödet lät också gott. Håller med, smör gör en glad. 🙂

 3. matpolisen

  1 september, 2010 at 9:55 e m

  Det här låter ju väldigt spännande. Gazpacho är ju så himla gott.

 4. Kaksmulan

  2 september, 2010 at 1:45 f m

  Jag gjorde också gazpacho häromdagen när jag hade vännnor på lunch, det är såå gott och framför allt när det är VARMT som det är här nu. Nästan som man saknar lite svensk höst, men bara nästan 😉 Ha det bra!

 5. charlotta

  2 september, 2010 at 3:45 e m

  hjälp vad smarrigt! gazpacho är en av mina absoluta sommarfavoriter (äh, who am i kidding – jag äter gazpacho på vinter också!) kan jag lova. mm!

 6. Marty

  8 september, 2010 at 8:24 f m

  Åh, Barcelona! Har varit där sex gånger och älskar staden, husen, fotbollen, jazsklubbarna, torgen men framförallt caféerna! Vilken atmosfär! /Marty

Lämna en kommentar