Andra, Gåvor - ätbara

Genuss från Tyskland

Vad jag älskar tyskt godis! Fördelen med födelsedagar och jultider är att jag brukar få ätbara gåvor från mina vänner i Tyskland. Den här gången innehöll paketet marsipanté (eller var det mandelté? Det är ju typ samma sak), favoritmarsipanen från Niederegger och en tysk mattidning där ordet Genuss (njutning) förekommer en imponerande mängd gånger. Det är nog det främst använda ordet i tyska mattidningar – Genuss. Näst efter det kommer ordet “Lecker”. Så ikväll ska jag jag äta marsipan och läsa mattidning. För mig är det riktig Genuss!

10 Kommentar

 1. Sofia

  19 oktober, 2012 at 3:29 e m

  Gahhhh kram avis i Hjo Sofia

 2. Bland bakverk och kastruller

  19 oktober, 2012 at 3:50 e m

  Den marsipanen är så god!!!
  Låter härligt det äta marsipan och läsa mattidning!!
  Trevlig helg!!

 3. Madeleine

  19 oktober, 2012 at 4:02 e m

  Ja tyskar kan det där med godis. Varje år som jag och mina föräldrar var till Lübeck var ett besök på Niederegger obligatoriskt. Det va så häftigt att titta på alla häftiga marsinpan prylar.
  Själv är jag mer svag för deras mat. Currywursten med curryketchup, bratwursten, the list goes on. Men jag måste få tipsa om en vad jag tror är en lokal delikatess i Burg auf Ferman en schlemeltütte ( osäker på stavningen) men det är en våffelstrut med mjukglass, grädde, sylt och strössel. Mums.

 4. kajomida

  19 oktober, 2012 at 4:32 e m

  Marsipanen från Niederegger är otroligt god! Bor inte långt från Lübeck och kanske finns det därför extra mycket av deras varor här.

  Hade oktoberutgåvan av "Lust auf Genuss" i handen häromdagen, den är med potatis i alla tänkbara former… blev sugen men *inköpslistan* vann 😉

  Trevlig helg och läsning!

 5. Remsan

  19 oktober, 2012 at 6:57 e m

  Det är ju det jag säger, ni borde styra er resa med jobbet till Lübeck! Då kan du bunkra upp en massa marsipan.

 6. kajomida

  20 oktober, 2012 at 12:45 e m

  @Madeleine

  Du menar nog Schlemmertüte. Att (zu) *schlemmen* är ungefär att frossa i något gott och det passar ju 😉 Början av namnet, alltså *Schlemmer* betyder då att det är något för den som vill frossa… Bor förresten i Burg men har aldrig ätit din favorit!

 7. Nina i Vinglagården

  21 oktober, 2012 at 8:34 f m

  Smarrigt och vilken underbar blogg du har! Smarrigt hela bloggen. Genuss – ordet skall jag komma ihåg. Livet är för att njutas!
  PS. på såmmaren skall jag äntligen förverkliga min stora livsdröm och öppna ett litet lantcafe. Blev därför extra glad när jag hittade hit – så många fina bilder och recept att testa. Detta blev min "Genuss" tidning – skall bara titta in i skafferiet och kolla om jag hittar marsipan ;O)

 8. Anna

  22 oktober, 2012 at 5:30 e m

  Men ååååå! Marsipan (och mandelmassa) är ju VERKLIGEN genuss! Kramar i massor till dig och tack för de fina fina orden du skrev, det värmer en uppsnurrad själ ♥

 9. Amy's piece of cake

  22 oktober, 2012 at 6:48 e m

  Har aldrig smakat men att döma av andras kommentarer och bilden så borde den vara smarrig… och marsipan i, då är jag åtminstone "såld"!

 10. Millan

  11 november, 2012 at 5:20 e m

  Vilken härlig present! Förstår att du fick en bra kväll!

Lämna en kommentar