Efterrätter Glass

Glass på brynt smör

Min hysteri för brynt smör fortsätter. De senaste veckorna har jag lagat glass på brynt smör några gånger, och det bara måste ni prova! Det är fantastiskt gott, och vet man inte om att det är brynt smör som är smaksättningen i glassen är det många som gissar på att det är kola och nötter.

Alla glassrecept jag har hittat på glass med brynt smör har varit sådana recept där man sjuder grädde och mjölk, och sedan använder sig av glassmaskin. Jag brukar aldrig göra glass på det sättet, av den enkla anledningen att de två gånger jag har provat har det gått, eh, ja… dåligt. Glassmeten har inte tjocknat, och jag har blivit sur. En dålig kombination. Alltså har jag gjort den här glassen på samma sätt som jag brukar, genom att vispa äggulor med socker för sig, grädde för sig, och sedan röra ner en smaksättning. Glassen på bilden är serverad med lite havresmul, men det är även gott att bjuda karamelliserade pecannötter till. Eller ingenting alls. Glassen klarar sig väldigt bra själv i huvudrollen.

Glass på brynt smör, ca 6 portioner
125 g smör – brynt
4 äggulor
1 äggvita
1,75 dl strösocker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
———-
Havresmul till servering, ca 6 portioner
25 g smör
2 msk socker
1 dl havregryn

Börja med att bryna smöret och låta det svalna bara lite grann, dock inte för mycket. Det ska fortfarande vara rinnigt. Hur man bryner smör kan du läsa om här. Separera äggen och vispa upp gulorna ihop med strösockret tills det blir ljust och fluffigt. Vispa upp äggvitan för sig i en egen bunke. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och häll ner dem i 4 dl grädde, som du sedan vispar. Vispa ner det brynta smöret i äggsmeten, rör ner grädden, och rör sist av allt i den uppvispade äggvitan. Frys smeten (som är väldigt god) i minst 5 timmar före servering.

Havresmulet går på nolltid; smält smöret i en kastrull, och rör ner socker och havregryn. Låt det fräsa under omrörning i någon minut tills det har fått en lätt gyllenbrun färg, häll sedan över på bakplåtspapper att svalna. 

20 mars, 2014

18 kommentarer

  1. Åhå, i lakritsglass alltså? Det kan jag tänka mig supergott, att ha i lite lakritspulver också. Måste prova, tack för tipset Marja!

  1. Själavård är superviktigt. Personalvård också. Annies Stuga borde bjuda sin personal på något gott varje dag. Men det görs ju faktiskt redan, när jag tänker efter. 🙂

  1. Jag vet, helt otippat! Jag provade faktiskt att ha i ännu mer smör och använda muscovadosocker, men det blev inte alls bra. Glassen blev grynig och konstig och förlorade sin krämighet. Skumt. Men det här receptet är helt säkert, jag har gjort det två gånger! 🙂

 1. Hej! Tänkte testa denna glass till en middag i helgen. Blir lite nervös när jag aldrig gjort den förut 🙂 hur många dagar i förväg kan den göras? Eller är det bäst om den görs samma dag? Ser supergott ut!!

 2. Tack för svar snälla du! Och du tycker det funkar fint utan glassmaskin? Tycker typ alla recept jag läst använder maskin men jag har ingen och hinner nog inte köpa nån innan helgen så det vore en dröm om det funkar utan haha…

  1. Glassmaskin är överskattat! Jag har aldrig använt glassmaskin, det funkar precis lika bra ändå. Och jag rör aldrig i glassen efter att jag ställt in den i frysen heller. Jag vet att en del recept säger att man ska röra i glassen varje halvtimme om man inte har glassmaskin, men den blir bara ful och förlorar all sin fluffighet av det, så det gör jag aldrig.

  1. Hej, och förlåt för sent svar! Var bortrest och tänkte inte på att kolla kommentarerna då det var lördag. Det beror lite på hur stora portionerna är, men jag hade nog kört receptet x 1,5. Hoppas att det gick bra för dig med glassen!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration