Andra Pasta Vardag Vegetariskt

Gräddig citronpasta

När man har ont om både ingredienser och tid tycker jag att citronpasta är en ganska bra räddare i nöden för vardagsmiddagen. Har man lite pinjenötter i ett skåp, en halv gammal parmesanost i kylen (okej, den kan vara ny också, det gör inget) lite grädde i kylen som snart går ut och en basilika på fönsterbrädet som börjar vissna, kan man snabbt göra en god maträtt av det om man lägger till en citron och lite pasta. Till en middag för 4 behövs detta:

spaghetti för 4
3 dl grädde
1-2 vitlöksklyftor
riven parmesan efter tycke
rivet skal av en citron
saften från 0,5-1 citron (beroende på storlek och smak)
grovmalen svartpeppar
flingsalt
1 stor näve hackad citronbasilika (går bra med vanlig basilika också)
1 näve rostade pinjenötter

Koka pastan al dente. Pressa vitlöksklyftan och fräs den i lite olivolja i en kastrull. Häll sedan i citronskal och citronsaft och grädde, och låt det bli varmt. Rör ner spaghettin och den hackade citronbasilikan tillsammans med den rivna parmesanosten. Krydda med salt och rikligt med grovmalen svartpeppar, och toppa med rostade pinjenötter.

Jag köpte min citronbasilika på Sunt och Grönt i Björnhovda på Öland i somras, då var det en jätteliten planta, som nu har vuxit sig ganska stor och huserar i mitt vardagsrumsfönster tillsammans med en klassisk basilika. De är ganska törstiga av sig, så jag får ligga i och vattna titt som tätt. En ny erfarenhet för mig som har haft ihjäl x antal plantor. Nähä, nu är det fredag! Nu ska jag gå och trängas med halva Kalmars befolkning på ICA MAXI, ikväll blir det caesarsallad och fredagsmys med kära vänner som har utlovat tilltugg av högsta kaliber till aftonens hyrfilm!
17 september, 2010

7 kommentarer

  1. Pasta, citron och basilika är gott ihop. Det låter jättegott. Trots att jag i nuläget är proppmätt så skulle jag nog kunna klämma ner en liten bit av din mat… om det fanns något över förståss.

  2. hallojs kompis!
    ser supergott ut! brukar ha det mesta av ingredienserna hemma, förutom citronen och grädden då… men jag får bli bättre på det, så ska jag nog "råka" svänga ihop din citronpasta någon kväll också… 🙂

    kramis

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration