Gräddig citronpasta
När man har ont om både ingredienser och tid tycker jag att citronpasta är en ganska bra räddare i nöden för vardagsmiddagen. Har man lite pinjenötter i ett skåp, en halv gammal parmesanost i kylen (okej, den kan vara ny också, det gör inget) lite grädde i kylen som snart går ut och en basilika på fönsterbrädet som börjar vissna, kan man snabbt göra en god maträtt av det om man lägger till en citron och lite pasta. Till en middag för 4 behövs detta:
spaghetti för 4
3 dl grädde
1-2 vitlöksklyftor
riven parmesan efter tycke
rivet skal av en citron
saften från 0,5-1 citron (beroende på storlek och smak)
grovmalen svartpeppar
flingsalt
1 stor näve hackad citronbasilika (går bra med vanlig basilika också)
1 näve rostade pinjenötter
Koka pastan al dente. Pressa vitlöksklyftan och fräs den i lite olivolja i en kastrull. Häll sedan i citronskal och citronsaft och grädde, och låt det bli varmt. Rör ner spaghettin och den hackade citronbasilikan tillsammans med den rivna parmesanosten. Krydda med salt och rikligt med grovmalen svartpeppar, och toppa med rostade pinjenötter.
Såna här rätter gillar jag skarpt, som går att "slänga ihop" lite snabbt när hungern tränger på! 🙂
Citronbasilika låter väldigt gott, måste jag försöka få tag i!
Citron i pasta har jag aldrig testat, men oj så gott det ser ut
Pasta, citron och basilika är gott ihop. Det låter jättegott. Trots att jag i nuläget är proppmätt så skulle jag nog kunna klämma ner en liten bit av din mat… om det fanns något över förståss.
Mmmm, när ska vi komma?
hallojs kompis!
ser supergott ut! brukar ha det mesta av ingredienserna hemma, förutom citronen och grädden då… men jag får bli bättre på det, så ska jag nog "råka" svänga ihop din citronpasta någon kväll också… 🙂
kramis
Ja Basilika vill ha mycket vatten. Glömmer man inte att vattna så växer den så fint och blir stor rätt så fort.
Ha en trevlig helg,
Nadja
Denna rätt gillar jag – den slängs ihop ganska ofta här hemma! 🙂