Grilla med John
Inlägg i samarbete med Matkompaniet.se
Nej, jag har ingen grillmästare vid namn John till utlåning tyvärr (bara en Olof, och han måste faktiskt vara hemma med barnen) men väl ett gäng tips på vad man kan göra med såser från John’s Place. John’s Place är ett plejs som finns på riktigt, det är en restaurang nere vid stranden i Varberg där maten lagas över öppen eld. (Måste åka dit!) Såserna på restaurangen är så populära att man nu har börjat tillverka dem och sälja dem, och det görs på plats i restaurangköket i Varberg.
För några år sedan bräkte jag på om att man minsann borde göra alla sina såser från grunden. Två barn senare har jag taggat ner. Köpesåser kan vara guld värda. Likt de flesta dejtingappar finns det flera fula fiskar i sjön när det kommer till köpesåser, men såserna från John’s Place hör inte dit. Tvärtom så är de riktigt goda. Det är såser som man kan känna sig helt trygg med att ställa fram på bordet när man bjuder hem till grillkväll, likväl som i en presentkorg när man är bortbjuden. Just nu kör min samarbetspartner Matkompaniet 10% rabatt och fri frakt på såserna, för den som vill testa. Det finns även kryddblandningar i sortimentet.
I lördags grillade vi med såsen Spicy Honey Glace och körde lammtema. Vi penslade lammytterfilén med såsen, precis som de panerade getostskivorna vi grillade. Honung, lamm och getost är fint ihop, det är ju sen gammalt. Vi smaksatte crème fraiche med vitlök och ett par skedar av samma honungsglace, och fick oss en matchande kall sås. Salladen gjorde vi med päron, sparris och valnötter, och dressade den vackert i en rosa Sherry Vinegrette. Eftersom vi hade några lövbiffar i kylen gjorde vi även spett på dem, och penslade dem med BBQ Sauce. En hyvens grillmiddag, om jag får säga det själv! (Och jaja, det kan väl hända att det var Olof som grillade. Om vi nu ska vara petiga.)
Lammytterfilé med Spicy Honey Glace, 4 portioner:
ca 400 g lammytterfilé
John’s Place Spicy Honey Glace
—-
Grilla lammfilén, och pensla den under grillningen med rikligt med Spicy Honey Glace.
Kall grillsås med Spicy Honey Glace, 4 portioner:
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk John’s Place Spicy Honey Glace
—
Blanda samman crème fraiche med en pressad vitlöksklyfta och Spicy Honey Glace. Ställ kallt till servering.
Panerade getostpuckar med Spicy Honey Glace, 4 portioner:
Vetemjöl – en liten tallrik
1 ägg
Panko (ströbröd med lite större smulor) – en liten tallrik
200 g getost (gärna färdigskivad)
John’s Place Spicy Honey Glace
—
Häll upp mjöl på en tallrik, vispa upp ägget lite lätt i en vid och låg skål för hand, och strö ut panko på en tallrik. Vänd getostskivorna först i mjöl, sedan i ägg och sedan i panko. Vill du festa till det och dubbelpanera dem så låt dem ligga någon minut efter att du vänt dem i panko. Vänd dem sedan ytterligare en gång i ägg och sedan i panko. Lägg på grillen, och pensla med Spicy Honey Glace medan du grillar.
Päronsallad med sparris och Sherry Vinegrette, 4 portioner:
2 st päron
blandade salladsblad, ca 70 g
ca 10 st sparrisstjälkar
1 stor näve valnötter
John’s Place Sherry Vinegrette
—
Skär päronen så tunt du kan, gärna med en mandolin så att du får stora, tunna skivor i samma form som päronet. Håll ner varje sparris mot en skärbräda och dra tvärs över den med en potatisskalare för att skapa trassliga sparrisstrimlor. Blanda med salladsblad, och toppa med grovhackade valnötter. Ringla över Sherry Vinegrette efter smak och tycke.
Lövbiffsspett med BBQ Sauce, 4 portioner:
8 skivor lövbiff
Grillspett (icke att förglömma!)
—
Skär lövbiffarna i långa, ganska tunna strimlor. Trä upp dem på spett och pensla dem med BBQ Sauce medan du grillar dem. Passa dem noga, eftersom lövbiffarna är så tunna blir de klara väldigt snabbt.
Roligt att läsa om Varberg från Öland. Ha, ha,. Resturangen tycker jag absolut du ska besöka.
Jag har bara hört bra saker om den, så det hoppas jag att jag får möjlighet att göra! 🙂
Grilla med John. Jo men visst. Men om jag får jag välja… då grillar jag ju hellre med Helena 🙂
Haha! HELT rätt ju! Du får komma hit på grillat när du vill! 🙂