Grillat Reportage Säsong Vegetariskt

Grillade majskolvar med parmesansmör

Grillade majskolvar parmesansmör

Jag älskar när det finns nyskördad majs i de lokala gårdsbutikerna här på Öland! Får ni tag i lite närodlad majs, grilla majsen och gör ett det här enkla parmesansmöret med lime och chili, ni kommer inte att bli besvikna! I receptet finns även instruktioner för hur man gör för att servera majsen med snygg blast. (Och ja, vi har råkat elda upp majsblast i processen när vi lärde oss hur man gjorde. Men nu vet vi hur man inte ska göra!)

Själv äter jag mig gärna mätt på enbart grillad majs om tillfälle ges. (Och parmesansmör då.) Ofta när vi grillar kött och andra grejer och har majs som tillbehör prioriterar jag alltid majsen, vilket ofta slutar med att jag ätit mig alltför mätt på grillad majs och inte orkar köttet. 

Här kommer en krönika jag skrev för dagstidningarna som publicerades för tre år sedan när jag var en 35-åring ungdom:

Jag älskar majs. Varje gång jag kör förbi ett majsfält hemma på Öland får jag en obeskrivlig lust att parkera bilen, kasta mig huvudstupa in i majsfältet och palla majskolvar för allt vad tygen håller. Nu gör jag ju inte det såklart, eftersom jag är en 35-årig småbarnsmamma med god uppfostran. (Och med en viss tendens till feghet.) Istället stryker jag omkring i grönsaksdisken på ICA och letar efter lokalt odlade majskolvar med blasten kvar. Jag vägrar äta sådan där blöt, inplastad majs som säljs året runt. Eller fryst. Kalla mig snobbig, men har man väl provat purfärsk majs vill man inte ha något annat.

Den godaste majsen jag ätit har varit dels här hemma på Öland, och i en bergsby i Indien. Den på Öland åt jag ute på fältet helt rå. Jag hade ingen aning om att man kunde äta rå majs, men när jag stod därute i leran och på bondens inrådan smakade den nyplockade majsen, förstod jag med ens vad amerikanarna menar med sitt prat om ”sweet corn”. Majsen smakade sött, färskt och alldeles underbart.

Den andra minnesvärda majsupplevelsen ägde som sagt rum i Indien, dit jag åkte för att närvara på min systers färgsprakande bröllop för sex år sedan. Det var veckan efter vigseln, ett par dagar innan vi alla blev magsjuka av en ljusrosa kycklingepisod i centrala Bombay, och vi fortfarande hade modet och viljan kvar att prova all mat som kom i vår väg. En kvinna i röd sari och rasslande guldarmband delade ut majskolvar från ett litet gatustånd. De var nygrillade och smaksatta med pressad limejuice, salt och ett uns chili, och vi åt dem med andakt med våra hennamålade händer.

Skulle jag lägga till ett tredje majstillfälle på listan, skulle det bli häromveckan när vi åt majskolvarna med parmesansmöret på bilden här intill. Barnet hade somnat, det var lördagskväll och vi kunde sitta ute fastän vi var en bra bit in i september. Ibland behöver man inte gå längre än till sitt eget kök för att få en minnesvärd matupplevelse. Men inspiration från andra platser kan man å andra sidan aldrig få för mycket av, oavsett om den kommer från ett lerigt fält strax utanför Färjestaden eller en bergsby en dags bilfärd utanför Bombay.

Skriv ut

Grillade majskolvar med parmesansmör

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De här majskolvarna med blasten kvar är lika vackra som de är goda, här i mexikansk tappning.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 30 min
 • Tillagningstid: 25
 • Total tid: 55 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 4 st majskolvar

Parmesansmör:

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 1 lime – rivet skal + 1 msk pressad saft
 • 75 g parmesanost + extra till garnering
 • Chilipulver efter smak
 • Peppar
 • Salt

Instruktioner

Lägg de oskalade majskolvarna helt i blöt i minst 30 min.

Ta sedan upp dem och grilla dem i ca 10-15 min på indirekt värme vid sidan av kolen, fortfarande oskalade. Detta är likvärdigt med att förkoka majsen.

Dra sedan bak blasten, och grilla majskolvarna i ca 5-10 min ovanför kolen tills de får fin färg. Försök hålla blasten utanför grillen när du gör det.

Till parmesansmöret börjar du med att mäta upp smör i en bunke. Riv ner skalet från limen direkt i bunken och pressa ner saften.

Finriv parmesanosten, och tillsätt även den. (Men spara gärna en extra näve till garnering.)

Vispa med elvisp tills det blir krämigt. Smaka av med lite chilipulver, peppar och salt.

Bre på rikligt med parmesansmör på majsen vid servering, och garnera med lite riven parmesanost.

22 september, 2019

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration