Halloumi på grillen
I sommar har vi grillat mycket halloumi. (Att säga sommar är väl att ta i, men kalendern visar ju ändå på juli, även om termometern visar på typ april eller möjligtvis oktober.) Halloumi är gott och mättande, och vi brukar ha det i lunchsallader och som tillbehör till grillat. Halloumi trillar ju ofta ner genom gallret när man grillar den, men kör man den i en tålig stekpanna på grillen blir den perfekt. Den får en mycket jämnare stekyta, och den slipper offras ner i grillens skärseld nere bland kolen. Men oavsett om du steker den på spisen eller på grillen – snåla inte på fettet! Den ska bada. Ingen annan behöver få veta hur mycket olja du egentligen har använt, låt dem bara hållas i häpnad över hur GOD halloumin är som du har tillagat.
Här på Öland har vi hittat en halloumi gjord på komjölk som heter Alvaroumi. Den finns lite här och var på Öland, och har ni vägarna förbi i sommar är den ett hett tips. Ställen som säljer den är bland andra Skördebutiken utanför Ölands Köpstad och Stenladan i Algutsrum.