Andra Nötkött

Hamburgare på högrev

Hemgjorda hamburgare är en riktig favoriträtt hemma hos oss, både när vi har middagsgäster och när vi är själva. Det är alltid Olof som lagar dem, och senaste gången gjordes burgarna på egenmald högrev istället för klassisk köttfärs. Jag bad en av killarna på Ölands Kvalitetsprodukter (bästa stället på Öland för hängmörat kvalitetskött från glada kossor) att lägga undan en lämplig bit högrev åt oss, så malde Olof den hemma sen i vår Kitchen Aid, som vi köpt till en köttkvarn till. Han skar köttet i avlånga bitar och malde det två gånger, och hävdar bestämt att det var väldigt stor skillnad från den första malningen till den andra. 

Ost är viktigt! Och bacon. Vi har invigt vår nya fritös också, som synes. Vi har hunnit använda den ett par gånger nu, och kan konstatera att pommesen blir lite knaprigare om man kokar sin potatis innan man skär den i stavar och friterar den. Tydligen kan man förfritera också, men det har vi inte testat än.

Hamburger-Olof är frikostig med osten. Varför ha lite ost när man kan ha mycket ost? Precis.

Hamburgerbröden stektes lite snabbt med en klick smör, sådant gör dem både knapriga och saftiga på en och samma gång. Recept på hamburgerorgie á la Olof finns här, med färsbiff, hemlagad dressing och annat. I det receptet är det 500 g köttfärs och lite andra ingredienser, men testa gärna att byta ut den klassiska färsen mot mald högrev. Högreven är så god i sig att det inte behövs så mycket annat i burgarna. Olof körde bara på högrevsfärs, en lök, ett ägg, en liten skvätt grädde och salt och peppar. Själv tyckte jag att hamburgarna smakade godare än någonsin!

13 juni, 2013

8 kommentarer

 1. Här gör vi precis som ni och maler högrev, det blir verkligen hur bra som helst. Men att mala två gånger har vi inte testat, så det tipset tar vi och tackar för.
  Håkan hälsar att för de som inte har köttkvarn så finns det grovmald högrev och ryggbiff blandat, i ICAs sortiment. Vi har tyvärr inte provat den men den ser väldigt fin ut.

  Och se där är ju den där fritösen Olof berättade om, en dag när köket är större så ska det införskaffas en sådan här också!

  Och hemmagjorda burgare med massor av ost, vilken middagsgäst tackar nej till det? Inte vi i alla fall!

  Ha en riktigt fin helg kära ni,
  kramar från oss

 2. Jamen visst är hemgjort bäst!
  Pommesen blir jättebra om man förfriterar dem på 150 grader ca 5-8 minuter (känn med en sticka) höj sedan temperaturen till 180 grader och fritera dem 2-3 minuter eller till de får fin färg.
  Ha de gott. Lycka till, Catarina

 3. Mmm…era burgare är så goda. Olof är BÄST på att grill så är det bara BÄST. Ja, nu fick jag det sagt också. Amen. 😀

 4. Sluta omedelbums! Hemmagjorda burgare är nämligen min absoluta favoritmat och det är förbjudet att blogga om det utan att jag få¨r smaka det färdiga resultatet…
  Fritös är ju lite överkurs, men något jag absolut skulle vilja ha. Alltså är jag bara avundsjuk…

  Kram kram

 5. Nice! släng in lite bringa när ni maler färsen, gör sig bra med högreven. Färsens fetthalt på 20 % är viktigt för saftigheten där hjälper bringan till lite.

  Absolut dubbelfritera pommesen…. eller till och med trippel om man har tungan rätt i mun. Ett annat sätt är, men kan vara lite tricky, ta mjölig potatis och låda de sjuda precis tills de börjar krackelera… ju mer krakelerad yta som oljan kan ta på desto mer frasighet.

  Säg till om ni ska öppna steak house!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration