Print

Havtornsmarmelad med vanilj

Havtornsmarmelad med vanilj

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Riktigt god marmelad där sirapen rundar av de syrliga havtornen och ger en karamellig ton. Perfekt till ost!

Ingredienser

Skala
  • 225 g havtorn
  • 0.5 vaniljstång
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1 dl syltsocker
  • ev. 0,25-0,5 dl vatten vid behov (om färska bär används istället för frysta)

Instruktioner

Låt havtornen ligga framme och tina en liten stund ifall du använder frysta havtorn, innan du lägger dem i kastrullen. (Halvfrysta funkar absolut, man har ju inte hela dagen på sig.)

Halvera vaniljstången och spara ena halvan till ett annat tillfälle. Snitta upp den andra halvan och skrapa ur fröna. Tillsätt både frön och vaniljstång i kastrullen, och häll över sirapen.

Koka i ca 10-15 min innan du tillsätter syltsockret. Efter att syltsockret hällts i ska marmeladen koka i ca 3-5 min.

Ta kastrullen från värmen och släng vaniljstången. Häll upp i en väl rengjord burk och förvara sedan i kylen.