Andra Reportage

Helenas Kök – påsktema

Måndagkväll och det är riktigt kallt här på Öland! När man tittar ut genom fönstret kan man dock lätt bli lurad av kvällssolen som just nu går ner i ett rosa skimmer över Kalmarsund. Idag är det mössa som gäller om man inte vill frysa öronen av sig. Jag pälsar på mig och hoppas på bättre väder till påsk. Ovan ser ni mitt påskreportage som var med i Barometern i lördags, jag tipsade om Sparris med getost, timjan och ägghack, och om Ägglikörpannacottan som jag bloggade om i helgen. De två andra recepten är två heta kandidater till påskmiddagens förrätt; Pocherat ägg med sparris på parmachips och Cocotter med ägg och spenat. Det sistnämnda receptet har dock blivit pimpat med knaperstekt bacon och en stor klick crème fraiche sedan jag bloggade om det för ett år sedan. Som vanligt kommer krönikan här:

Jag har alltid gillat påsken lite extra. Nog för att jag gillar julen också, men påsken är på något sätt mer kravlös. Allting är lite mer öppet, från hur man lägger upp sina lediga dagar till vad som presenteras på matbordet. Det fina med påsken är också att det är lättare att skapa sina egna traditioner. Med utgångspunkt från barndomens påskfiranden blandat med en nypa nya inslag från påsk på annan ort, får man till sig ett fint recept på hur man vill att ens egen påsk ska vara.

I min familj har vi alltid haft som tradition att vi gömmer varandras påskägg i vardagsrummet. En del gömställen har varit mer lyckade än andra, som det året då mamma hängde upp mitt påskägg i ett snöre högst upp bakom gardinen, eller året då jag satte fast min systers ägg med ett spännband under soffan. Efter 30 år är det dock lite svårt att hitta nya gömställen i familjehemmets vardagsrum, varför äggletandet istället nu har flyttats ut i trädgården. Förra året hittade syrran sitt ägg i klotgrillen, i år gnuggar mannen händerna och pratar om värmepumpen. Själv tänker jag i alla fall se till att städa trädgården noggrant, för att underlätta mitt eget letande. Samt även gömma mannens verktygslåda.

Som tur är gömmer vi ju de klassiska godisäggen tillverkade av kartong, som är färgglada och relativt lätta att hitta. (Såvida de inte befinner sig i grillen, vill säga.) När vi firade påsk i Tyskland med våra tyska vänner för några år sedan gömdes enligt deras familjetradition 50 hönsvärpta, kokta ägg i trädgården. Vi hittade 46, resterande fyra dök upp lagom till midsommar. Nog för att äggletandet blir mer av en sport med riktiga ägg, men då föredrar jag nog ändå ett godisägg. I alla fall om jag måste äta det vid midsommar.

2 april, 2012

12 kommentarer

 1. Jag ska ta med dem till dig! 🙂 Det är så olika när man klickar på reportagebilderna, för ibland öppnar sig bilden ensam och man kan bara förstora procenten längst ner till höger och kan lätt läsa vad som står, men ibland öppnar sig bilden med svart bakgrund i Blogger, och då kvittar det hur man än gör, för då förstoras det inte. Mysko.

 2. Härligt å höra att fler vuxna än vi letar ägg. 😀
  Min mamma gömmer hela nio ägg i år, tre av dem är till barn, resten av oss är över tjugo. 🙂
  Jag älskar verkligen också påsk, mer än julen faktiskt. 😀

 3. Va roligt i år vill jag oxå leta ägg….vi har alltid haft traditionen att rycka dem girigt ur händerna på Vår moster som skött äggleveransen:)
  //v

 4. Ja man önskar ju att man kunde prenumerera på just din bilaga. De kunde sälja den dyrt.. Massa godsaker som jag nog minsann ska knycka lite idéer från.

 5. Ja man önskar ju att man kunde prenumerera på just din bilaga. De kunde sälja den dyrt.. Massa godsaker som jag nog minsann ska knycka lite idéer från.

 6. Ja men verkligen, hördu-du-du, du skulle ju bott i Sthlm så hade vi kunnat gå på event tillsammans! 😉

  Jag får njuta lite för dig också, och givetvis kommer det en rapport senare!

  Kram finaste du

 7. Men hur är det med sparris, när är det säsong? Har du något svar på det, Helena? Jag hade planerat ett sparris-recept förra vecka men när jag kom till Hemköp fanns där bara sparris från Mexico!! Även om det kanske inte finns sparris från Linköping (som har en väldigt fin odling cykelavstånd från där vi bor) så måste det väl ändå hunnit upp på lite närmare håll?! Till exempel på Öland… vet du något om sparrisens säsong? Det är inte första året som jag missar de nyskördade godsakerna, vad jag förstår är det kort skördetid på grön sparris. När jag ser svensk sparris nästa gång ska jag prova något av dina recept.
  Hälsningar Marty som nu för tiden mest mixar smakportioner till en snart 6-månaders.

 8. Marty – jag har helt missat att svara på din fråga! Förlåt! Jag skulle tippa på att sparrissäsongen börjar i maj här på Öland. Södra Sverige är ju lite tidigare ut i startgroparna. Så man skulle nog kunna säga att säsongen börjar i början av maj och slutar kring midsommar, eller strax före. Så fort jag hittar Ölandssparris som ett tecken på att säsongen har startat ska jag säga till! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration