Andra, Vegetariskt

Indiskt!

Här kommer bilder och recept från när vi lagade indisk mat i mellandagarna! Syrrans svärföräldrar från Indien är ju i Sverige några veckor, och de har varit med och firat svensk jul och nyår med allt vad det innebär. Vimals mamma Prabha är grym på att laga mat, så vi har hunnit med ett par sessioner hon och jag, med indisk mat och svenska bakverk. Mat förenar människor, utan tvekan!

Vi lagade en enkel trerättersmiddag, där alla rätter baserades på en och samma deg. Mycket praktiskt. Indisk mat är väldigt billig att laga, enkel att variera och tar väldigt lång tid, eftersom det mesta lagas från grunden ute i de indiska hemmen, av naturliga anledningar. Halfvabrikat är helt enkelt jättesvårt att få tag i.

Men om vi börjar med den där degen, så är receptet i stora drag så här:

ca 10 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk mortlad svartpeppar
3 dl vatten
ca 0,5 dl solrosolja

Blanda alla ingredienser till en ganska hård deg, som inte klibbar. Den ska med andra ord inte kännas som en smidig, klassisk bröd- eller bulldeg, utan mycket hårdare. Låt degen vila i 10-30 min.

Ska man sedan tillaga Crispy puri som vi inledde middagen med, och om man vill använda degen till de andra två grejerna vi gjorde också, så tar man sig en tredjedel av degen och kavlar ut den till plättar på ett väl mjölat bakbord. Plättarna ska vara ca 15 cm i diameter, och ca 1 mm tjocka. Sedan friteras plättarna i olja för att bli krispiga och frasiga. Min kastrull och innehållet från en liten flaska solrosolja fick bli fritös, det gick finfint. Vi friterade varje plätt i ca 1 min. Sedan åt vi vår crispy puri toppad med lite finhackad tomat, koriander och schalottenlök. Lite som en indisk bruschetta, faktiskt.

Sedan var det dags att använda ytterligare en tredjedel av degen, till huvudrätten – Stuffed potato paratha. En paratha är som en matigt fylld indisk pannkaka. Nästan. Men inte alls lika mjuk. Här kavlar man återigen ut degen till plättar, men lite mindre den här gången, ca 10 cm i diameter, och lite tjockare. Sedan lägger man en klump fyllning mitt på den som jag har gjort på bilden, och viker upp kanterna tills den blir som en inlindad boll.

Bollen vänder man sedan upp och ner, plattar till lite, och kavlar ut till en matig plätt på ca 15 cm i diameter. Sedan steker man den på samma sätt som man skulle stekt en pannkaka, så att den får fin färg på båda sidor. Parathan äts sedan med potato subji som är ett annat ord för fyllningen. Man har fyllningen både i parathan och vid sidan av, med andra ord.

Paratha verkar för övrigt vara en otroligt tacksam grej att göra kylskåpsrensning på, Vimals mamma brukar göra den med vad som finns i kylen för tillfället. Syrrans överblivna getost och gårdagens överblivna potatisar blev en jättegod paratha häromdagen.

Fyllning paratha – potato subji
ca 4 kokta potatisar, mosade med gaffel
grovmalen svartpeppar
ett knippe färsk koriander
en nypa kumminfrön
en nypa salt
en nypa spiskummin
en liten nypa chiliflakes

Allting blandas ihop till en massa som man sedan gör köttbullestora bollar av, och lägger in i sin lilla inlindade plätt som jag har beskrivit ovan. Hänger ni med? 😉

Till vänster har vi fyllningen till parathan – potato subji, det som blev över som vi äter vid sidan av, och till höger har vi den rätten vi inledde med, crispy puri.

Nu har det blivit dags för den sista tredjedelen av den versatila degen, det är en version av crispy puri, som blir som en uppblåst boll när den friteras. (Om man har tur, he-he.) Den här gången kavlar man lite mindre och snäppet tjockare plättar, ca 10 cm i diameter max, som man smörjer i lite solrosolja när man kavlar ut dem. Sedan friterar man dem på samma sätt som man gjorde med crispy purin i början. Den här purin, aamrus-puri som Vimals mamma kallar den, åt vi med en ljuvlig mangosoppa.
Prabha hade med sig en konservburk från Indien med mangopuré gjord på den finaste av alla mangosorterna, som beskrevs som the king of mango när vi var i Indien; Alphonso-mangon. I min lokala matbutik finns inga sådana här konserver, men det kanske finns i större städer? Om inte annat finns ju mangopuré på barmatsburkar. Man behöver ju inte göra så stor sats, portionerna man äter av den här soppan är i efterrättsstorlek, så mitt recept räcker till minst 10 personer. Eller så kan man mixa frysta mangokuber som finns i pappförpackning i ICAs frysdisk.
Mangosoppa, 10 port
ca 850 g mangopuré
2 dl mjölk
0,75 dl socker (beror på hur söt mangon är)
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 msk smält smör
Blanda alla ingredienser, och ät med aamrus-puri.
Avslutningsvis kan det vara bra att nämna att jag …ähurm… förbehåller mig rätten för vissa… missförstånd. Om någon med indiskt ursprung läser detta och ser att jag gravt har missuppfattat något, får ni gärna tipsa mig!

18 Kommentar

 1. Remsan

  3 januari, 2012 at 8:04 e m

  Åh! Nästa gång måste jag få komma. Gud, så roligt att få laga indisk mat på riktigt! Och såå gott! Jag älskar indiskt. Dessutom känns det helt safe hemma i ditt kök 😉

 2. Amy's piece of cake

  3 januari, 2012 at 8:20 e m

  Åhhh så mycket gott, känner mig som hemma när jag läser ditt inlägg! Puri, aalo (potatis) sabji, paratha och mangopulpen YUM!

  Pulpen kan man köpa i Indian Food House i Göteborg (även annat indiskt!).

  Tycker du fått med allt bra! Så duktiga ni är (läs du) 🙂
  Snart kör jag igång indisk vecka på bloggen med massor av gottiga recept, hoppas du kikar in vid tillfälle!

 3. Freedomtravel

  3 januari, 2012 at 8:38 e m

  Vad roligt att få matinspiration på det sättet!

 4. Postadress Torslanda

  3 januari, 2012 at 9:00 e m

  Men åh så roligt att få utbyta inspiration på det här sättet. Ser mycket gott ut allting!

 5. Anna

  4 januari, 2012 at 6:58 f m

  Jag älskar indisk mat! Jag måste definitivt prova detta!

 6. Anonym

  4 januari, 2012 at 7:45 f m

  Gud vad kul med äkta indisk mat!

 7. Helena

  4 januari, 2012 at 8:05 f m

  Amy – vad bra att jag har förstått det hela rätt! 🙂 Jag var lite rädd att du skulle sitta framför din dator och fnissa åt mina eventuella indiska missförstånd… Vad kul att du ska ha indisk vecka på bloggen, jag kommer garantera att titta in! Kram!

 8. Fridas kök

  4 januari, 2012 at 8:42 f m

  Härligt inlägg! Och så gott, älskar indiskt. 🙂 Så kul att laga från grunden och göra det tillsammans med någon som besitter dessa kunskaper. Inspirerande!

 9. Nina

  4 januari, 2012 at 11:57 f m

  Vad kul att få laga mat tillsammans med någon så där. Och byta inspiration och recept. Lyx! Och gott och lyckat låter det dessutom.

 10. Matarkivet

  4 januari, 2012 at 1:32 e m

  Åh, vad roligt att få laga riktig indisk mat med någon som kan. Det var det bästa när vi åkte till Syrien – att jag fick laga mat med en lokal kock.

 11. Hovkonditorn

  4 januari, 2012 at 2:21 e m

  Så intressant och roligt att få lära sig från grunden!

 12. marija

  4 januari, 2012 at 2:50 e m

  Mysigt, fick det dig att längta tillbaka till India:- )

 13. Att vara någons fru

  4 januari, 2012 at 3:34 e m

  Tack för all inspiration, varje dag. Du är grym.

 14. Lenita från Bohuslän

  4 januari, 2012 at 5:12 e m

  Vad spännande!Här får vi följa med dig till andra spännande kulturer 🙂 Ser så gott ut! Kram!

 15. Anna

  6 januari, 2012 at 7:34 f m

  Wow vilket spännande inlägg, inte fel att få "kurs" i indisk matlagning sådär! Kram Anna

 16. Helen Holmberg, nystart med lchq/lchf

  13 januari, 2012 at 10:13 f m

  Vad spännande prova laga riktig indisk mat från grunden! Lite skillnad mot alla färdiga kryddmixer etc vi har i butiker här 😉

 17. Nelly

  17 mars, 2014 at 6:14 e m

  Hej!

  Om man ska laga detta åt 14 personer, hur ska man tänka om i recepten då? Och det viktigaste, går det att laga på glutenfritt mjöl tror du? 🙂 Svara gärna ganska snabbt, det är tänkt att det ska serveras på lördag nämligen! Fin blogg vill jag även tillägga!

  1. Helena

   17 mars, 2014 at 7:03 e m

   Hej Nelly! Vad kul att du gillar bloggen. 🙂 Det ska erkännas att jag bara har lagat det här en enda gång, och då i sällskap av Vimals mamma. Det borde gå att laga på glutenfritt mjöl, men jag är tyvärr inte så bevandrad i det ämnet själv, då jag egentligen aldrig testat att baka glutenfritt, med t ex mandelmjöl. Mangosoppan går ju att köra x1,5 på receptet, men det andra får nog dubblas. Vi var 8 personer som åt det den gången, med de här mängderna. Men för säkerhets skull, prova gärna att googla lite på glutenfri indisk mat, det finns de som har betydligt bättre koll än jag på det. Min bloggkompis Amy på Amyspieceofcake är från Indien och har t ex väldigt bra koll på saker och ting, och hon vet nog vad som händer om man gör glutenfria varianter på indiska brödrecept.

Lämna en kommentar