Öland Sponsrat inlägg

Utflykt till Ismanstorps borg och Himmelsberga

Betalt inlägg i samarbete med Ölands Turismorganisation

Ismanstorps Borg vår

Häromveckan åkte vi på en solig majutflykt till Ismanstorps borg här på Öland. Det är en gammal fornborg som ligger i Mittlandsskogen på mellersta Öland, och som är en av öns största och bäst bevarade borgar.

Ismanstorps borg Öland

Borgen är byggd som en rund cirkel och innanför muren finns 88 bevarade husgrunder byggda i radie. Man misstänker att borgen byggdes under den äldre järnåldern, och här finns spår av gator och gränder, och ett litet torg i mitten. Vi tog en promenad längs en av gatorna och försökte föreställa oss hur det var här förr.

Ismanstorps borg

Det finns nio öppningar in till borgen, och så här års skulle jag nog vilja påstå att borgen och naturen runtomkring är som allra härligast. Visst är den trolsk och mäktig en dimmig och tyst morgon i november, men nu när orkidéerna blommar och fåglarna kvittrar är det verkligen fantastiskt fint. Orkidéerna blommar både inuti och utanför borgen, och de olika sorterna avlöser varandra ju längre sommaren kommer.

Skalbagge Öland

Tjejerna hittade en liten skalbagge på en sten alldeles utanför muren. Evelyn försökte förhandla sig till att den skulle få följa med hem och bo i docksängen, men det blev inget med det.

Insekter Öland
Vitsippor Öland

Skogen som ligger i anslutning till borgen är lummig och grön, och just nu är stigen kantad av vårblommor. Man ställer bilen vid parkeringen, och sedan går man ett par hundra meter genom Mittlandsskogen för att komma till borgen.

Vår på Öland

Evelyn plockade vitsippor som doftade vår och skog.

Himmelsberga radby

Sedan åkte vi den korta biten till Himmelsberga som är min egen favorit bland Ölands radbyar. Hit åkte vi ofta när jag var liten, och därför är det extra roligt att ta med barnen hit.

Himmelsberga

Platsen går under namnet Ölands Museum Himmelsberga och är som ett enda stort friluftsmuseum. Men grejen med Himmelsberga är att det inte alls känns som ett museum. Det är som att kliva in i en svunnen tid, och fritt få röra sig mellan husen och innergårdarna och se hur ölänningarna levde förr, närmare bestämt på 1700- och 1800-talet.

Kaffestugan Himmelsberga lunch

Men fornborgar, frisk luft och gamla fina miljöer gör att man blir hungrig, och vi började besöket med att köpa lite hemlagad matpaj från Kaffestugan till oss vuxna och pannkakor med sylt och grädde till barnen.

Himmelsberga museum

Det är inte på alla historiska platser man får gå in och se hur folk levde i sina hus, men här får man det.

Himmelsberga inomhus

Husen är svala med höga trösklar och lutande, knarrande golv, och det är en fröjd för ögat att titta på allt från gamla tapeter till eldstäder.

Himmelsberga lador

Även i uthusen där man förvarade redskap och annan utrustning får man titta, och där finns allt möjligt bevarat från gamla skrindor till hästarnas seldon.

Himmelsberga stall

Så här kunde det se ut där djuren bodde på vintern. Just härinne har det bott kor, fick vi lära oss. Spiltorna i ölandssten kan tyckas väldigt små, men faktum är att korna var mycket mindre förr.

Himmelsberga djur

Det finns fortfarande djur på Himmelsberga, men så här tidigt på våren var det bara kaninerna vi hälsade på.

Himmelsberga Öland

Finns det en chans till fika tycker jag alltid att man ska ta den. Och vi hade ju faktiskt bara ätit lunch.

Kaffestugan Himmelsberga

Nöjd! Här kan man köpa hembakta bullar och sju sorters kakor, dricka kaffe och saft och njuta av klassiskt sommarfika så som det ska vara. Kaffestugan är öppen på helgerna på våren och hösten, och varje dag i juni, juli och augusti.

Himmelsberga fika

Vi fikade på kolasnittar, bullar och chokladsnittar med pärlsocker innan vi gick in i konsthallarna på andra sidan radbyn och barnen fick leka i den lilla lekstugan. Innan vi åkte vidare passade jag på att köpa en mors dag-present i den lilla handelsboden vid entrén där de säljer mycket fint.

Lerkaka kvarnrad

På vägen hem på östra sidan passerade vi Lerkaka kvarnrad.

Väderkvarn Öland

Här står de välbevarade gamla väderkvarnarna uppradade längs med vägen, och man får till och med gå in i dem och titta. Det är något jag verkligen uppskattar med Ölands historiska platser, att många av dem är så tillgängliga.

25 maj, 2021

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration