Italiensk brödsallad
Idag öser regnet ner här på Öland. Bally blänger surt på oss när vi tar på honom regnrocken för att gå promenad, och han är raggig och blöt om det lilla huvudet när han kommer in. Så var det inte när den här bilden togs, då var det soligt och varmt, och jag var fortfarande rund som en boll om magen. Sådana dagar räcker det med en matig sallad till lunch, och enligt väderprognosen ska det bli flera sådana dagar nästa vecka. Det här är min variant på italiensk brödsallad, eller panzanella som det också kallas. Jag skriver inga exakta mått, utan ta så mycket ni vill ha av ingredienserna. Sedan är det så klart fritt fram att lägga till andra trevliga ingredienser. Som bacon, till exempel. Allt blir godare med bacon. Eller parma eller salami.
Italiensk brödsallad
ett par skivor surdegsbröd
olivolja att ringla över brödet
färsk spenat
basilikablad
ett gäng cocktailtomater
buffelmozzarella
rostade pinjenötter
salt
peppar
Dressing:
ca 0,5 dl olivolja
ca 2 tsk flytande honung
ca 1 tsk vit balsamvinäger
Skär brödet i bitar, ringla över lite olivolja, och rosta det på en plåt i ugnen på ca 200C i några minuter. Eller stek det i stekpannan, det är vilket som. Om du ändå ska steka det i stekpannan, ös i ett paket bacon också. Fett är gott, och bröd som sugit åt sig av fett är ruggigt gott. Cocktailtomaterna kan antingen vara som de är, eller kan du halvera dem och köra dem i ugnen en liten stund med snittytan uppåt. Har du gott om tid, gör så här. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Blanda sedan ihop allt utom buffelmozzarellan. Rör ihop dressingen. Dela mozzarellan med händerna och sprid ut den över salladen, och häll på dressingen. Färdigt!
Mums för panzanella, särskilt en varm och solig dag! Kram