Jordärtskockssoppa med äppelklyftor och brynt smör
Den här jordärtskockssoppan med stekta äppelklyftor, rostade hasselnötter, brynt smör och krasse kan eventuellt vara det allra bästa receptet jag har rasslat ur mig på en förrätt att bjuda på när man vill servera något extra fint, som till exempel till nyår eller påsk. Annars brukar jag för det mesta ställa fram en skål chips och vara nöjd med det. (Ursäkt? Jag har småbarn.) Men den här jordärtskockssoppan är i allra högsta grad nyårsvärdig så det förslår! Den kan med fördel göras klart helt och hållet innan och bara värmas upp, men vänta med att steka äppelklyftorna och bryna smöret till precis före servering.
Och snåla inte med saltet! Det gör en enorm skillnad. Min mormor brukade alltid säga att jag saltade maten för mesigt, och det hade hon rätt i. Jag saltade jordärtskockssoppan ganska blygsamt på nyårsafton förra året, och när en av gästerna artigt frågade om hon fick salta sin soppa lite extra och jag själv följde hennes exempel, lyfte det soppan till helt andra nivåer.
Skriv utJordärtskockssoppa med äppelklyftor och brynt smör
Jordärtskockssoppa som levererar vid högtider när man vill imponera med en extra lyxig förrätt! Kan med fördel förberedas innan, och blir extra god med det brynta smöret till.
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 6 1x
Ingredienser
- 600 g jordärtskocka
- 1 gul lök
- 2 dl vitt vin
- 6 dl vatten
- 3 dl grädde
- Salt och peppar
Topping:
- 2 msk hasselnötter, rostade
- 1–2 äpplen i skivor
- 100 g smör
- 0,5 ask smörgåskrasse
Instruktioner
Skala jordärtskockorna och skär dem i tärningar, lägg åt sidan. Hacka löken och bryn den i lite olja i en kastrull. Slå över vitt vin, och låt koka tills ca en tredjedel av vätskan är kvar. Tillsätt jordärtskockorna, vattnet och grädden, och låt småputtra i ca 15 minuter, tills jordärtskocksbitarna blivit mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer, och smaka av med salt och peppar. Saltet är viktigt och gör väldigt mycket för smaken. Soppan kan med fördel stå i kylen och serveras dagen efter. Den tjocknar en del medan den svalnar. Till toppingen: rosta hasselnötterna hela i en torr stekpanna några minuter. Gnugga sedan av skalet av dem (så gott det går) med en kökshandduk. Grovhacka nötterna och lägg åt sidan. Skala äpplet och skär i skivor, stek bitarna i smör. Bryn 100 g smör i en kastrull (fräs det tills det skummat upp och färgen blivit bärnstensfärgad) och häll sedan över i en kanna. Vid servering – lägg några stekta äppelklyftor i varje tallrik, gärna så att de ”bygger” lite uppåt. Häll soppan runt, och strö över grovhackade nötter. Droppa brynt smör i soppan i en cirkel, och avsluta med att klippa lite smörgåskrasse, endast toppen av den, över soppans topping.
Denna serverar jag på vårt nyårsfirande imon! 🤤❤
Vad roligt Linda! Gott nytt år! 🙂
Har du något vintips till denna?
Hej Jenny! Åh, inte på rak arm, men fråga på systemet, de är ju superduktiga på det där! Jag kan fråga dem nästa gång jag ska dit, men det dröjer några dagar. Men jag vill också ha vintips till den, så jag ska absolut fråga! Men jag är ganska säker på att när jag serverat denna till nyårsförrätt genom åren att de på systemet tipsat mig om det vita vinet Stoneleigh från Nya Zeeland. Däremot minns jag inte om det var rieslingen eller chardonnayn, för de två vinsorterna passar båda bra till jordärtskockssoppa. Själv hade jag gått på ett smakrikt chardonnay som plockar upp det brynta smöret.
Tusen tack, jag ska också fråga så får vi se om jag får samma svar 😂