Fest Förrätter Nyår

Jordärtskockssoppa med äppelklyftor och brynt smör

Jordärtskockssoppa stekta äppelklyftor brynt smörDen här jordärtskockssoppan med stekta äppelklyftor, rostade hasselnötter, brynt smör och krasse kan eventuellt vara det allra bästa receptet jag har rasslat ur mig på en förrätt att bjuda på när man vill servera något extra fint, som till exempel till nyår eller påsk. Annars brukar jag för det mesta ställa fram en skål chips och vara nöjd med det. (Ursäkt? Jag har småbarn.) Men den här jordärtskockssoppan är i allra högsta grad nyårsvärdig så det förslår! Den kan med fördel göras klart helt och hållet innan och bara värmas upp, men vänta med att steka äppelklyftorna och bryna smöret till precis före servering.

Och snåla inte med saltet! Det gör en enorm skillnad. Min mormor brukade alltid säga att jag saltade maten för mesigt, och det hade hon rätt i. Jag saltade jordärtskockssoppan ganska blygsamt på nyårsafton förra året, och när en av gästerna artigt frågade om hon fick salta sin soppa lite extra och jag själv följde hennes exempel, lyfte det soppan till helt andra nivåer.

Skriv ut

Jordärtskockssoppa med äppelklyftor och brynt smör

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Jordärtskockssoppa som levererar vid högtider när man vill imponera med en extra lyxig förrätt! Kan med fördel förberedas innan, och blir extra god med det brynta smöret till. 

 • Total tid: 45 min
 • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale
 • 600 g jordärtskocka
 • 1 gul lök
 • 2 dl vitt vin
 • 6 dl vatten
 • 3 dl grädde
 • Salt och peppar

Topping:

 • 2 msk hasselnötter, rostade
 • 12 äpplen i skivor
 • 100 g smör
 • 0,5 ask smörgåskrasse

Instruktioner

Skala jordärtskockorna och skär dem i tärningar, lägg åt sidan. Hacka löken och bryn den i lite olja i en kastrull. Slå över vitt vin, och låt koka tills ca en tredjedel av vätskan är kvar. Tillsätt jordärtskockorna, vattnet och grädden, och låt småputtra i ca 15 minuter, tills jordärtskocksbitarna blivit mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer, och smaka av med salt och peppar. Saltet är viktigt och gör väldigt mycket för smaken. Soppan kan med fördel stå i kylen och serveras dagen efter. Den tjocknar en del medan den svalnar. Till toppingen: rosta hasselnötterna hela i en torr stekpanna några minuter. Gnugga sedan av skalet av dem (så gott det går) med en kökshandduk. Grovhacka nötterna och lägg åt sidan. Skala äpplet och skär i skivor, stek bitarna i smör. Bryn 100 g smör i en kastrull (fräs det tills det skummat upp och färgen blivit bärnstensfärgad) och häll sedan över i en kanna. Vid servering – lägg några stekta äppelklyftor i varje tallrik, gärna så att de ”bygger” lite uppåt. Häll soppan runt, och strö över grovhackade nötter. Droppa brynt smör i soppan i en cirkel, och avsluta med att klippa lite smörgåskrasse, endast toppen av den, över soppans topping.

27 december, 2018

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration