Jul Nyår Tårtor

Julens saffranspavlova med pistage och granatäpple

Funderar ni på vad ni ska servera till dessert i jul? Som går att förbereda en stund innan, är riktigt gott och som imponerar på gäster ni tycker om? (Och faktiskt även på gäster som ni inte tycker om?) Då har ni den desserten här – Pavlovakrans med saffran i marängsmeten, en äggcrème ovanpå, en topping av grädde med lite mascarpone i för extra stadga, samt ett strössel av röda granatäpplekärnor och gröna pistagenötter, för att få in julens färger. Självklart måste man inte forma den som en krans, det går precis lika bra att göra den som en vanlig pavlovatårta också, eller varför inte som flera små portionsbakelser?

Det ska erkännas att äggcrèmen på bilden är lite rinnig, men jag gjorde om receptet två gånger efter att ha bakat den första gången, och nu stannar äggcrèmen kvar precis där den ska. Däremot hann vi inte fota om tårtan. Olof vill också framhålla att marmorskivan den ligger på väger bly, och att det dröjer minst ett år innan han tänker bära upp den ur källaren igen. Vi får väl se hur det blir med den saken. Så här gör man i alla fall julens pavlova:

Skriv ut

Julens pavlovakrans med saffran, pistage och granatäpple

Saffran med gröna nötter och röda granatäppelkärnor i en julig krans. Det går precis lika bra att göra en vanlig tårta också, utan hål i mitten. Eller varför inte flera portionsbakelser?

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 55 min
 • Tillagningstid: 1 h 30 min
 • Total tid: Över 60 min
 • Antal portioner: 6-8 1x

Ingredienser

Scale

Marängbotten:

 • 4 äggvitor
 • 1 pkt saffran, 0,5 g
 • 1 tsk ättiksprit
 • 2,5 dl socker

Äggcrème:

 • 2 äggulor
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5 dl socker
 • 1 dl grädde
 • 0,75 msk mjöl
 • 25 g smör

Till garnering:

 • 3 dl grädde
 • 0,75 dl mascarpone
 • 1 näve grovhackade pistagenötter
 • Kärnor från ett halvt granatäpple

Instruktioner

Sätt ugnen på 100C. Separera äggen och spara två äggulor till äggcrèmen. Vispa äggvitor med ättiksprit och saffran till ett skum, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills du fått en tjock och fast maräng. Rita upp ett hjul bestående av två cirklar på ett bakplåtspapper, gärna med hjälp av en stor och en liten uppochnedvänd tallrik, och bred ut marängsmeten däri. Tänk på att det ska läggas på äggcrème sedan, så att du inte får en uppåtbuktande form på marängen, utan gör gärna en liten nedsänkning. Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme, stäng sedan av ugnen och låt den svalna helt med marängbottnen kvar därinne.

Till äggcrèmen; sjud alla ingredienserna i en kastrull utom smöret, rör om hela tiden med en handvisp tills det tjocknat. Ta sedan från värmen och häll i smör skuret i bitar. Rör/handvispa tills det smält och du har en jämn smet. Låt den svalna innan du brer den på marängen.

Grovhacka pistagenötterna och halvera granatäpplet. Lägg det i en bunke med vatten, och tryck ut så många kärnor du vill ha. Vattnet underlättar, och minskar risken för fläckar. Lägg kärnorna att torka på hushållspapper. Vispa grädden, och klicka ner mascarponen efter ett tag så att du får en extra stadig gräddsmet. Klicka den ovanpå äggcrèmen, och garnera med grovhackade pistagenötter och granatäpplekärnor.

Mer sugen på punsch än saffran? Här hittar du portionspavlovor med punschgrädde!

21 december, 2021

7 kommentarer

 1. Den blev helt underbart god! 😀
  Dock står det ”Vispa äggvitor med ättiksprit och saffran till ett vitt skum,” då får man vispa lääänge för att det ska bli vitt. 😉 så länge vispade inte jag men det blev supergott ändå! 😀

  1. Vad roligt att höra Emelie! Men haha, vilken miss! Måste in och redigera i receptet, för ja, man kan få vispa till nyår om det ska bli vitt. 😉

  1. Kanske missförstår jag din fråga, men jag tror inte att du ska montera pavlovan dagen innan. Då kommer marängen att bli som raklödder (typ – köpta marängbottnar blir iaf det) i konsistensen. 😁 Gör marängen dagen före och förvara i torrt, i rumstemperatur. Det går säkert bra att göra äggkrämen dagen före också, om du förvarar den i en burk i kylen. Jag skulle sen montera pavlovan strax innan servering.
   Hoppas att Helena styr upp svaret om hon tycker att jag är helt fel ute! 😀

   1. Hej Elin och Tina! Precis som Tina skriver så kan både marängen och äggkrämen förberedas dagen innan. Och marängen ska förvaras torrt i rumstemperatur, om jag inte använder ugnen brukar jag faktiskt förvara den därinne. Och äggkrämen får vara kvar i sin kastrull, inne i kylen. Men just monteringen bör ske precis före servering, precis som Tina skriver. 🙂

 2. Vad tror ni om att smaksätta äggcremen? Jag vill göra en inte så julig variant och funderar på att ha lite kaffepulver i marängen istället för saffran.

  1. Jag skulle nog vara lite försiktig med vad jag smaksätter äggcrèmen till, så den inte blir för rinnig av eventuell tillförd vätska. Jag skulle nog satsa på att smaksätta antingen marängen eller grädden. Jag har en påskvariant där jag smaksätter grädden med punsch, och jag tror att det skulle bli jättegott att smaksätta grädden med även kaffe. Kanske med lite vaniljsocker i för att det blir extra gott ihop med kaffe i desserter. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration