Kalmar läns Matmirakel
Reklaminlägg i samarbete med Unika historiska Kalmar län
Vet ni om att det finns en YouTube-kanal tillägnad mathistorien i Kalmar län? Den heter Kalmar läns Matmirakel och där hittar ni tolv avsnitt som visar upp hur vi förvaltar vårt matarv. Varje avsnitt har ett tema där maträtter typiska för platserna tillagas och där olika eldsjälar besöks. Vad sägs om kroppkaka från Öland, ostkaka från Vimmerby eller potatis från Hultsfred? Programledaren Madeleine Petersson är med och lagar maträtterna samtidigt som hon intervjuar personer som har mycket att berätta om varje tema. Det finns även två avsnitt som är lite mer övergripande och sammanfattande.
Jag har besökt flera av de platser som är med i serien och träffat några av personerna, och jag tycker det är så fint att vår lokala mathistoria har fått en egen plattform och att de eldsjälar som för vår mattradition vidare får sin välförtjänta plats i rampljuset.
Tio av länets kommuner medverkar i satsningen som är en del av projektet Unika Historiska Kalmar län, från Västerviks kommun längst upp i länet till Torsås kommun i söder. Och vi börjar väl med lite choklad från Kalmar?
Första avsnittet är just från Kalmar där traditionen med choklad går över hundra år bakåt i tiden. Madde besöker Johannas Choklad i stan, och det gör som synes jag också. Dock inte i filmen, utan bara för att stilla mitt chokladsug med mina favoritpraliner. På Johannas Choklad tillverkar de chokladen direkt från bönan.
Visste ni att Bridgeblandningen skapades i Kalmar, på dåvarande Nordchoklad? Madde åker hem till Bridgeblandningens grundare Åke Kristiansson för en pratstund. Här hittar ni hela avsnittet.
I min egen hemkommun Mörbylånga här på Öland är det kroppkakor för hela slanten. Här får vi träffa Gillis på Arontorps Kroppkakor som driver världens största kroppkakerestaurang där de gör 10000 kroppkakor om dagen under högsäsong. Filmteamet åker även hem till Ingrid Ljungholm Dal på södra Öland som är känd för att göra extra goda kroppkakor.
Genomgående i YouTube-serien är att både storskalig och småskalig tillverkning blir belyst, och i slutet av varje avsnitt berättar matskribenten och kostvetaren Anna K Sjögren mer om maträtten eller råvaran, både ur närings- och hållbarhetssynpunkt.
Kroppkakor gör man ju av potatis, precis som raggmunkar. Avsnittet från Hultsfreds kommun är vigt åt just denna knöl och här besöks potatisleverantören Axelssons i Aby. Vi får också se hur man gör riktiga raggmunkar! Själv blev jag så sugen på raggmunkar när jag såg det här avsnittet att jag ska laga det imorgon.
Av potatis kan man som bekant också göra brännvin, och i avsnittet från Emmaboda kommun får vi bland annat följa med till Kyrkeby Bränneri som är Sveriges äldsta, idag aktiva bränneri.
Något annat som hör ihop med potatis är korv, och i avsnittet från Torsås kommun får vi följa med till olika köttbönder och lära oss mer om korvens historia. Madde gör även en hyvens insats som korvstoppare på Västersläts gårdsbutik. Och i övermorgon tänker jag äta korv med dillstuvad potatis, det är då ett som är säkert!
Till en stuvning behövs det mjölk, och i avsnittet från Nybro kommun får vi följa med till just mjölkgårdar. På Rugstorps Lantgård får vi se hur det går till när de ystar ost, och ostarna som provsmakas är döpta efter gårdens kofamiljer Greta, Klinta och Tina.
Från gårdsost till ostkaka! I avsnittet från Vimmerby kommun får vi följa med till Frödinge där det görs 3,5 miljoner ostkakor om året. Vi får också hälsa på hemma hos Ulla Nilsson i Flaka som inte bara vunnit SM i att göra ostkaka, utan även vunnit ostkakans version av Mästarnas mästare där SM-vinnare tävlar mot varandra. Jag tycker det är riktigt fint att höra Ulla prata om ostkakan, om hur stolt hon blev när hon vann och glädjen i att få föra traditionen vidare. Ulla bakar sin ostkaka i vattenbad och serverar den med klarbärssylt.
Avsnittet från Högsby kommun är vigt åt brödets konst, och här får vi bland annat följa med till Drageryds Gårdsbageri där de både odlar vete och bakar bröd.
I Västerviks kommun är det fisk i fokus, och i fisketuren vi får följa med på bjuds vi också på en intressant diskussion om hur fisket ser ut i Sverige idag med de problem och utmaningar som finns. Dagens fångst röks sedan på Gränsö Slott ihop med slottsrestaurangens kökschef.
Slutet gott, allting gott; vi avslutar i Oskarshamn med kvalitetsfika på Nilssons Konditori & Bageri. Anders Oskarsson som driver konditoriet tillsammans med sin fru Linda har inte bara vunnit utmärkelsen Årets Konditor, utan har även blivit utsedd till världens bästa konditor. Madde får prova på att göra bakelserna som ser ut som stenarna på Blå Jungfrun. Visste ni att Blå Jungfrun dit häxorna åker om påsken ligger vid Oskarhamn? Det är det som är Blåkulla! Enligt sägen får man inte plocka med sig stenar från ön för då blir man otursförföljd, och varje år får Oskarshamns kommun stenar skickade till sig på posten från folk som ångrat sitt stenplockande. Anders menar att hans bakelser absolut är magiska, men att de inte för otur med sig. Och vi tror honom!
De här avsnitten på dryga kvarten är perfekta att titta på i mobilen när man sitter på bussen eller tunnelbanan, eller i soffan framför TV:n när man tröttnat på julfilmer. Eller när man bara känner sig sugen på att lära sig mer om Kalmar läns mathistoria. Själv ska jag se om filmerna framöver och då ihop med barnen så att de får lära sig mer om vårt lokala matarv. Här hittar ni YouTubekanalen Kalmar läns Matmirakel.
Bilderna från filmerna kommer från filmfotograferna Signe Nylander och Emelie Wilhelmsson.
Så fint men alla tips och inspiration man får här på din sida!
Vad roligt att du tycker det! 🙂 Det finns ju så mycket härlig matkultur här i länet att ta del av!