Andra, Säsong

Kantareller och radiolunch

Jag har fått kantareller! Min jobbarkompis Marija har sin årliga vana trogen gjort kantarellrazzia i Nybros skogar och kommit hem med stora kassar fyllda med skogens guld. Själv hittar jag som vanligt i bästa fall en ensam och tragisk kantarell i trädgården på sommarstugan, som jag oftast tycker för synd om för att plocka. En kantarellsmörgås med en ensam liten kantarell på är lika tråkigt som att tacka nej till fika. Därför är det tur att man har sina langare på kantarellfronten. Häromdagen fick jag dessutom en stor påse kantareller av min svärmor, så den här veckans utdelning har verkligen varit bra!
De gånger jag har turen att komma över en korg kantareller gör jag nästan alltid den här svamppastan; pappardellepasta med kantareller i en sås med vitt vin, schalottenlök, vitlök, parmesan och grädde. Ni hittar det kompletta receptet om ni klickar här. Den här pastan ska jag laga till lunch i morgon i radion, ni kommer att kunna lyssna på mig här. Ratta in någon gång mellan 11.00-12.00, så kommer jag att fräsa kantareller för glatta livet i musikpauserna.

Ingen fredagslunch utan efterrätt! Jag kommer även att bjuda på lingonglass med varm kolasås ifall någon fortfarande är hungrig efter svamppastan, en mycket tacksam efterrätt som man kan förbereda dagen innan gästerna kommer och sedan bara plocka fram. Kolasåsen går också bra att göra klar i förväg, den håller sig varm i en termos hur många timmar som helst. Ni hittar receptet här.

13 Kommentar

 1. ifalldayswereholidays

  18 augusti, 2011 at 7:33 e m

  Åh, jag älskar hösten och att få ge mig ut i skogen på kantarelljakt. Jag kan gå i timmar och njuter av stillheten och spänningen inför att hitta så där riktigt mycket kantareller.
  De lustiga är att jag inte gillar kantarellsvampsmaken nått vidare.
  Min favoritsvamp är faktiskt den ganska tråkiga champinjonen enligt många. Din pasta rätt ser faktiskt god ut inte minst för att du lagt den på ett sånt vackert fat.

  Kram Mrs G

 2. Alexandra - Kärlek på tallrik

  18 augusti, 2011 at 7:55 e m

  Nej vad gott det ser ut, kantareller är verkligen guld, jag brukar få mina av en snäll faster som inte är lika förtjust i dem som jag är. Hoppas allt går bra med radioprogrammet!

  Jag måste också få flika in att jag älskar din "välkomstbild" eller vad man ska kalla den, din display. Jättehärlig <3

 3. Mårtenssons kök

  18 augusti, 2011 at 7:58 e m

  Vilken passande efterrätt, de hör ju liksom ihop lingon och svamp.
  Men den där lilla ensamma kantarellen hade ju kunnat få göra nya bekantskaper med de kantarellerna du fått?

 4. Sofia

  18 augusti, 2011 at 8:12 e m

  MUMS älskar kantareller men hittar aldrig några själv tyvärr ; ) kram Sofia

 5. Hovkonditorn

  19 augusti, 2011 at 2:48 f m

  Åhh, vad jag saknar kantareller!

 6. Johanna

  19 augusti, 2011 at 5:47 f m

  Kantarell-langare 😀 Klockrent!

  Recepten såg underbara ut. Själv köpte jag precis en svampkorg och en svampkniv till min kära sambo som älskar att vistas ute i skogen. Själv är jag lika hopplös som du när det gäller att hitta skogens guld, hah 🙂

 7. Sofia

  19 augusti, 2011 at 10:16 f m

  Åh vad smarrigt! Jag älskar kantareller 🙂 Ha en bra dag.

 8. Lenita från Bohuslän

  19 augusti, 2011 at 12:48 e m

  Så mycket smarrigt som du lagar till…mums!! har oxå haft turen att få kantareller hem till mig. Själv är jag sååå dålig på att finna dessa godsaker ute i skogen :-)) Svampastan lät himmelskt god….den får snart testas i vårt hushåll.Sen gillade jag din kombination av lingonglass med kolasås,så spännande!Vill man överraska sina vänner med nåt gott så är det bara att kika in hos dig.Tack för att du finns och delar med dig av livets goda! Kram Lenita

 9. Matarkivet

  19 augusti, 2011 at 3:17 e m

  Jag är också tacksam för mina langare, har ingen aning om var de växer här i England, men man kan ju alltid köpa dem såklart, men det känns roligare att få. 🙂

 10. Helena

  19 augusti, 2011 at 5:59 e m

  Självklart ska man ha sina langare! Tack för era fina kommentarer, och Lenita – vad kul att du hittar inspiration hos mig! Det är precis därför jag blir så glad av att blogga! Massor med kramar!

 11. Remsan

  19 augusti, 2011 at 9:08 e m

  Hello there partner! Är du på radion utan mig 😉 Missade en massa gott inser jag… Två-rätters i skogens anda!

 12. Kim

  20 augusti, 2011 at 7:41 f m

  Du är en lyllos du, som inte ens behöver gå på jakt!
  Jag ska göra ett nytt försök i skogen igen idag, annars blir det väl till att rota i frysen igen 🙂
  Lingonglass med kolasås låter spännande!

 13. Emma

  22 augusti, 2011 at 7:02 f m

  Kantareller är verkligen skogens guld! 🙂 Jag har tyvärr inga langare, så får ge mig ut i skogen själv. Var man nu hittar kantareller bäst i sthlm?!

Lämna en kommentar