Den här kasslergratängen är inspirerad av ett recept jag har som jag kallar för Lenas mammas kyckling i ädelost. Då har man bitar från kycklingfilé i gratängen istället för kassler, och lite bacon också. Fläskfilé går också bra, och man kan servera den med såväl ris som pressad potatis. Det här receptet räcker till 4-5 personer:
8 skivor kassler (ca 1 cm tjocka)
1 purjolök
några nävar champinjoner, jag brukar använda de brunare skogschampinjonerna, de ger mer smak än vanliga champinjoner
3 dl matlagningsgrädde (crème fraiche funkar också bra)
2-3 msk soya
3/4 ädelost
Skiva kasslern och lägg den i botten på en smord form. Dela champinjonerna på mitten och bryn dem ihop med purjolöken. Blanda i matlagningsgrädde och soya, och häll det i formen ovanpå kasslern. Smula över ädelosten. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min, tills ädelosten har smält lite och gratängen har en fin yta. Jättegod och smidig maträtt att laga mitt i veckan!
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här på bloggen också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Recepten blandas med inlägg om familjelivet hemma på Öland, med man, två små döttrar och en välgödd hund. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör.
Välkommen hit!
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här på bloggen också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Recepten blandas med inlägg om familjelivet hemma på Öland, med man, två små döttrar och en välgödd hund. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör.
Välkommen hit!
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här på bloggen också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Recepten blandas med inlägg om familjelivet hemma på Öland, med man, två små döttrar och en välgödd hund. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör.
Välkommen hit!
Åh, den där klassikern hade jag helt glömt bort… Det får definitivt bli en sån gratäng inom kort!