Kasslergratäng
Den här kasslergratängen är inspirerad av ett recept jag har som jag kallar för Lenas mammas kyckling i ädelost. Då har man bitar från kycklingfilé i gratängen istället för kassler, och lite bacon också. Fläskfilé går också bra, och man kan servera den med såväl ris som pressad potatis. Det här receptet räcker till 4-5 personer:
8 skivor kassler (ca 1 cm tjocka)
1 purjolök
några nävar champinjoner, jag brukar använda de brunare skogschampinjonerna, de ger mer smak än vanliga champinjoner
3 dl matlagningsgrädde (crème fraiche funkar också bra)
2-3 msk soya
3/4 ädelost
Skiva kasslern och lägg den i botten på en smord form. Dela champinjonerna på mitten och bryn dem ihop med purjolöken. Blanda i matlagningsgrädde och soya, och häll det i formen ovanpå kasslern. Smula över ädelosten. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min, tills ädelosten har smält lite och gratängen har en fin yta. Jättegod och smidig maträtt att laga mitt i veckan!
14 oktober, 2009
Åh, den där klassikern hade jag helt glömt bort… Det får definitivt bli en sån gratäng inom kort!