Kakor Sponsrat inlägg

Kladdkaka med brynt smör och salta chokladbitar

Inlägg i samarbete med Matkompaniet.se

Kladdkaka med brynt smör, salt choklad och vispgräddeDen här kladdkakan är redan slut. Den bakades i förrgår och tog slut i ett nafs. Chokladkakan i förpackningen till vänster är också no more. Den tog slut lika fort. Men receptet på kladdkakan kvarstår! Jag hade länge tänkt baka en kladdkaka där smöret var brynt istället för smält, och där jag rörde ner bitar av en salt chokladkaka, som den här med 65% kakao från Malmö Chokladfabrik. Jag misstänkte att det skulle bli gott, och jag hade rätt. Jag gillar när jag har rätt. Det är inte alltid jag har det. När det diskuteras något som kräver lokalsinne har jag till exempel alltid fel. När det kommer till ekonomiska grejer som debet och kredit har jag för det mesta också fel. Men jag kan mina grejer när det kommer till kladdkaka. Bitarna som man bryter ner från chokladen och rör ner i smeten återfinns lite här och var i den färdiga kladdkakan och blir som glada små överraskningar. Jag har som sagt använt mig av en ekologisk chokladkaka med 65% kakaohalt från Malmö Chokladfabrik, som säljs hos min samarbetspartner Matkompaniet. Just nu är det 10% rabatt på chokladkakan och fri frakt. Chokladen är en av mina personliga favoriter bland choklad, och brukar ofta återfinnas i min skrivbordslåda bredvid datorn. Eller den tomma förpackningen, i alla fall.

 

Kladdkaka med brynt smör och salt choklad, 8-10 portioner

100 g brynt smör

2 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

2 rågade tsk vaniljsocker

100 g choklad med havssalt – ekologisk från Malmö Chokladfabrik

 

Bryn smöret. Först kokar det och fräser, sedan tystnar det och stiger i form av ett ljust skum. Då börjar det bli klart. Rör om noga och häll över i en tillbringare så det kommer bort från värmen och brynprocessen upphör. (För mer ingående instruktioner, läs om hur man bryner smör här.) Rör ihop ägg och socker, det behövs inte vispas. Blanda de torra ingredienserna och rör ner även dem. Häll i det brynta smöret och rör till en jämn smet. Grovhacka chokladen och rör i den också. Klä en springform med bakplåtspapper och häll ner smeten däri. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 16 min, den ska vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kladdkaka. Låt svalna, och servera helst kylskåpskall ihop med vispad grädde.

 

17 april, 2018

2 kommentarer

  1. Alltså – jag tycker att du gör rätt i att ha rätt när det gäller kladdkaka. För hur mycket roligare är inte kladdkaka än debet och kredit? Seriöst! Håll fast vid kladdkakan!

    Vi åt chokladen som den var, men tyckte att den var aningen salt för vår smak. Bättre då att ha den i kakan som du. För övrigt älskar sambon Malmö Chokladfabriks produkter. Jag är mer tveksam – tycker att chokladen är något ”oljig” i sin konsistens. Men så är jag ju petig när det kommer till just choklad. Tur att det finns så många sorter!!! Kram!

    1. Haha! Sant! Jag tänker absolut hålla fast vid kladdkakan. Debet och kredit finns det andra som är duktigare på. Hoho, en chokladkaka kan väl aldrig bli för salt? 😉 Ja, tur att det finns många sorter! Själv blir jag istället besviken när det är för lite salt i. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration