Andra Efterrätter Kakor

Kladdkaka med glasyr

Det var alldeles för längesedan jag bakade något, konstaterade jag häromdagen, vilket resulterade i den här kladdkakan som utan problem kompenserar den senaste tidens bristfälliga bakande. Den här kladdkakan kommer jag garanterat att göra fler gånger, det är ett riktigt bra recept! Originalreceptet kommer från ett gammalt nummer av ICA Buffé, men jag har lagt till lavendel och havssalt i glasyren. Just en liten nypa havssalt kan verkligen lyfta en chokladkaka. Otippat men sant.
Kladdkaka  (8-10 personer)
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Glasyr
2 dl grädde
1 msk flytande honung
1 rågad msk strösocker
100 g trevlig mörk choklad
2 rejäla tsk smör
1 msk torkade lavendelblommor (kan uteslutas)
1 nypa havssalt, ca 1/3 tsk
Sätt ugnen på 175C, och smält smöret i en kastrull. Rör samman ägg och socker, och tillsätt det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Rör till en jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, det underlättar att få loss kakan när den ska serveras. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 min, den ska fortfarande vara lite lös och ”vaggig” i mitten. Tryck ner kanterna lite när du tagit ut den, så samlas inte glasyren i en grop i mitten av kakan sedan.
Till glasyren så kokas grädden upp tillsammans med honungen, sockret och lavendelblommorna. De sistnämnda ska silas bort när grädden kokat upp. Häll tillbaka grädden i kastrullen, men ställ den inte på värmen igen. Bryt ner chokladen i bitar och rör ner den, och rör till en jämn smet. Klicka sedan i smöret, och avsluta med att strö ner lite flingsalt. Låt glasyren svalna en stund i kylskåp, och bre den sedan på kakan. Den här kladdkakan är allra godast dagen efter, då smakerna hunnit ”sätta sig”.

Allra godast är att servera kladdkakan med lavendelglass, ni hittar recept på det här.
17 augusti, 2011

16 kommentarer

 1. Jag håller med, sedan jag upptäckte vad en nypa salt kan göra för något chokladigt så bakar jag aldrig utan! Fin ny header har du också!

 2. Hej!
  Jag vill börja med att säga att jag tycker din blogg är KANON bra .
  Under september månad har jag tänkt att ha ett blogg inlägg om heter "Dagens blogg"
  och då tänkte jag kolla lite med dig om du skulle vilja vara med?
  Det jag kommer att göra är att lägga upplite bilder och länka till din sida.
  Jag tycker det är viktigt att sprida sitt budskap till så många som möjligt =)
  Jag får önska dig en trevlig dag så hoppas jag det är OK.
  Med vänlig hälsning
  Yesmin

 3. Kladdkaka är ju något av det godaste man kan baka! 🙂

  Du har rätt 🙂 Jag behöver ju inte blogga om bara mat. Får se om jag byter blogg dock.

  Tack för din underbara blogg!

 4. Åh, så gott! Det receptet lånar jag, låter så gott med lavendel i glasyren. Håller med ang. salt och choklad, det går inte utan, men så är jag saltoman också 🙂

 5. Kladdkaka är aldrig fel 🙂 Såg ett program med Leila där hon andvände sig av lite lavendelblommor i vaniljsåsen…enligt henne så var detta det godaste hon smakat.Sen så andvänder du det i din kaka :-)Måste testas! Kram Lenita

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration