Andra, Efterrätter

Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

Vi är många i matbloggsvärlden som har testat Sveriges godaste kladdkaka av Camilla på Min goda sida, så jag ville ju inte vara sämre, kladdkaka är gott! Förra året var min kompis Liv finalist i samma tävling, och i år vann en tjej från Kalmar, så det är ju inte utan att man är lite mallig över sin stad! (Okej, nu har jag precis flyttat till Öland, men ändå – hör man till någon stad så är det ju Kalmar) Jag lovar att du inte kommer att bli besviken på Camillas kladdkaka!

Kladdkaka:
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 g smör

Kanel- och kardemummafudge:
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung (eller ljus sirap)
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i äggsmeten. Smält smöret och rör ner det. Häll smeten (som är god! 🙂 i en smord form, och sätt in den i ugnen på 175C i ca 18 min. Låt kakan svalna lite. Till fudgen; stöt kanelstängerna och kardemummakärnorna i en mortel. (Själv har jag ingen mortel, så jag tog 1 tsk mald kanel och 1 tsk mald kardemumma, och det blev också jättebra.) Koka upp grädde, honung och kryddor i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i 10 minuter. Bryt ner chokladen i bitar i en skål. Koka upp gräddblandningen igen och häll den över chokladabitarna. Rör tills du får en jämn och slät smet. (Den här delen missade jag, jag la ner chokladen direkt i kastrullen efter att ha tagit den från värmen, och det gick också bra.) Bred den över kakan, och ställ in i kylen för att stelna. Kakan är godast kall!

3 Kommentar

 1. Kalasgott

  22 november, 2009 at 6:50 e m

  Mums, jag måste också testa den här!

 2. Hallon & Blåbär

  23 november, 2009 at 9:41 f m

  Den har jag suktat efter ett tag men inte kommit mig för att testa, men måste nog göra det.

 3. Camilla

  23 november, 2009 at 10:45 e m

  Vad kul att du har testat kladdkakan! 🙂 Jag bakade den senast i helgen, svärmor hade inte fått smaka den så jag lånade hennes kök och bakade en kaka när vi var på besök. 🙂

Lämna en kommentar