Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge
Vi är många i matbloggsvärlden som har testat Sveriges godaste kladdkaka av Camilla på Min goda sida, så jag ville ju inte vara sämre, kladdkaka är gott! Förra året var min kompis Liv finalist i samma tävling, och i år vann en tjej från Kalmar, så det är ju inte utan att man är lite mallig över sin stad! (Okej, nu har jag precis flyttat till Öland, men ändå – hör man till någon stad så är det ju Kalmar) Jag lovar att du inte kommer att bli besviken på Camillas kladdkaka!
Kladdkaka:
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 g smör
Kanel- och kardemummafudge:
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung (eller ljus sirap)
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i äggsmeten. Smält smöret och rör ner det. Häll smeten (som är god! 🙂 i en smord form, och sätt in den i ugnen på 175C i ca 18 min. Låt kakan svalna lite. Till fudgen; stöt kanelstängerna och kardemummakärnorna i en mortel. (Själv har jag ingen mortel, så jag tog 1 tsk mald kanel och 1 tsk mald kardemumma, och det blev också jättebra.) Koka upp grädde, honung och kryddor i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i 10 minuter. Bryt ner chokladen i bitar i en skål. Koka upp gräddblandningen igen och häll den över chokladabitarna. Rör tills du får en jämn och slät smet. (Den här delen missade jag, jag la ner chokladen direkt i kastrullen efter att ha tagit den från värmen, och det gick också bra.) Bred den över kakan, och ställ in i kylen för att stelna. Kakan är godast kall!
22 november, 2009
Mums, jag måste också testa den här!
Den har jag suktat efter ett tag men inte kommit mig för att testa, men måste nog göra det.
Vad kul att du har testat kladdkakan! 🙂 Jag bakade den senast i helgen, svärmor hade inte fått smaka den så jag lånade hennes kök och bakade en kaka när vi var på besök. 🙂