Andra, Efterrätter

Klassisk pannacotta – grundrecept

Ofta när jag ska göra pannacotta med likörsmak eller med någon spännande topping finner jag mig bläddrandes i böcker och i bloggens arkiv för att hitta ett recept på klassisk pannacotta att utgå ifrån. När jag till slut kommer fram till vad jag vill ha i den visar det sig att det är ungefär det jag brukar ha i den, bara det att jag glömt bort det. Seniliteten är med andra ord annalkande. Jag har testat att göra pannacotta både på enbart grädde och som i det här receptet, med både grädde och mjölk, och jag tycker att det här blir den godaste varianten med bäst konsistens. Jag har till och med testat att göra pannacotta på filmjölk, men det var ingen hit. Sedan kan man ju använda sig av gelatinblad eller gelésocker för att få pannacottan att stelna till, och där föredrar jag gelatinblad, då jag tycker att både smaken och konsistensen blir bättre. Med gelésocker blir den lite sötare, och lite porös, och halkar nästan runt lite i formen.

Som topping på den här pannacottan är det punschmarinerade jordgubbar, eftersom den fotades mitt i jordgubbssäsongen. Skulle jag göra en pannacotta ikväll (det kanske jag skulle göra?) skulle jag nog gå ut och plocka mig några björnbär och råröra dem med lite socker och kanel.


Klassisk pannacotta med vaniljstång, 8 portioner

Pannacotta:
4 gelatinblad
6 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk socker
1 vaniljstång
Börja med att lägga
gelatinbladen i en skål med kallt vatten, och låt dem ligga där i minst 5 min.
Häll upp grädde och mjölk i en kastrull, och tillsätt socker och urskrapad
vaniljstång, både frön och stång. Värm grädden, och ta kastrullen från värmen
precis när det börjar koka. Fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner
gelatinbladen, och häll upp på formar. Ställ i kylen och låt dem stå i minst
4-5 timmar för bästa konsistens, gärna över en natt.

12 Kommentar

 1. malin - stjärnflocka

  7 oktober, 2013 at 5:12 e m

  Mmmm, älskar pannacotta!!! Gör samma men har bara haft grädde. Nu fick jag en anledning att göra en god pannacotta… måste ju prova! 🙂
  Kram Malin

  1. Helena

   9 oktober, 2013 at 5:17 e m

   Hoppas att du kommer att gilla det! 🙂

 2. Sara på Vardag.nu

  7 oktober, 2013 at 5:14 e m

  Så gör jag med, jämt jämt. Letar efter grundrecept på grejer jag gjort många gånger i olika varianter. Skönt att ha basreceptet någonstans – det är ju gott att äta helt klassisk pannacotta också! Jag gör min på gelesocker – kanske blir konsistensen inte riktigt densamma men jag kan inte med bismaken i gelatinet…

  1. Helena

   9 oktober, 2013 at 5:18 e m

   Jag har faktiskt aldrig känt någon bismak från gelatinet, men med tanke på vad gelatinblad innehåller så är det väl inte så konstigt att det kan finnas en bismak. 😉

 3. Lenita från Bohuslän

  7 oktober, 2013 at 7:44 e m

  Får mig att längta till sommaren igen 🙂 Vad gott detta ser ut….mums! Får snart lite mer sommar då vi åker till Malta på onsdag. Skall fira lilla gubbens födelsedag <3 Tack för ett inspirerande recept 🙂

  1. Helena

   9 oktober, 2013 at 5:19 e m

   Malta, åh vad härligt! Där har jag aldrig varit. Hoppas att ni får en underbar resa, och gratulera maken från mig! Kram!

 4. Malin`s Diner

  8 oktober, 2013 at 6:15 f m

  En pannacotta funkar i alla väder och lägen och även när det inte funkar egentligen. You hear me sister?

  Kram

 5. Johanna/Delikatessboxen

  8 oktober, 2013 at 6:28 f m

  Älskar pannacotta! Gjorde en med lakrits och hallon för några dagar sedan, så gott!

  1. Helena

   9 oktober, 2013 at 5:20 e m

   Ooooh, lakritspannacotta…. det var alldeles för många månader sen jag åt det. I alla fall två. Måste laga snarast!

 6. Anonym

  8 oktober, 2013 at 6:56 f m

  Perfekt!
  /Carina

Lämna en kommentar