Andra Efterrätter

Klassisk pannacotta – grundrecept

Ofta när jag ska göra pannacotta med likörsmak eller med någon spännande topping finner jag mig bläddrandes i böcker och i bloggens arkiv för att hitta ett recept på klassisk pannacotta att utgå ifrån. När jag till slut kommer fram till vad jag vill ha i den visar det sig att det är ungefär det jag brukar ha i den, bara det att jag glömt bort det. Seniliteten är med andra ord annalkande. Jag har testat att göra pannacotta både på enbart grädde och som i det här receptet, med både grädde och mjölk, och jag tycker att det här blir den godaste varianten med bäst konsistens. Jag har till och med testat att göra pannacotta på filmjölk, men det var ingen hit. Sedan kan man ju använda sig av gelatinblad eller gelésocker för att få pannacottan att stelna till, och där föredrar jag gelatinblad, då jag tycker att både smaken och konsistensen blir bättre. Med gelésocker blir den lite sötare, och lite porös, och halkar nästan runt lite i formen.

Som topping på den här pannacottan är det punschmarinerade jordgubbar, eftersom den fotades mitt i jordgubbssäsongen. Skulle jag göra en pannacotta ikväll (det kanske jag skulle göra?) skulle jag nog gå ut och plocka mig några björnbär och råröra dem med lite socker och kanel.


Klassisk pannacotta med vaniljstång, 8 portioner

Pannacotta:
4 gelatinblad
6 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk socker
1 vaniljstång
Börja med att lägga
gelatinbladen i en skål med kallt vatten, och låt dem ligga där i minst 5 min.
Häll upp grädde och mjölk i en kastrull, och tillsätt socker och urskrapad
vaniljstång, både frön och stång. Värm grädden, och ta kastrullen från värmen
precis när det börjar koka. Fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner
gelatinbladen, och häll upp på formar. Ställ i kylen och låt dem stå i minst
4-5 timmar för bästa konsistens, gärna över en natt.
7 oktober, 2013

12 kommentarer

  1. Så gör jag med, jämt jämt. Letar efter grundrecept på grejer jag gjort många gånger i olika varianter. Skönt att ha basreceptet någonstans – det är ju gott att äta helt klassisk pannacotta också! Jag gör min på gelesocker – kanske blir konsistensen inte riktigt densamma men jag kan inte med bismaken i gelatinet…

    1. Jag har faktiskt aldrig känt någon bismak från gelatinet, men med tanke på vad gelatinblad innehåller så är det väl inte så konstigt att det kan finnas en bismak. 😉

  2. Får mig att längta till sommaren igen 🙂 Vad gott detta ser ut….mums! Får snart lite mer sommar då vi åker till Malta på onsdag. Skall fira lilla gubbens födelsedag <3 Tack för ett inspirerande recept 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration