Andra, Kakor

Kolasnittar med lakrits

Jag ber om ursäkt för den totala bloggtorkan. Men ni har väl hunnit vänja er vid det här laget, antar jag. En gullig läsare frågade om vi tänkte lägga ner bloggen nu när tiden var så knapp, men så är absolut inte fallet. No worries! Tids nog börjar inläggen rassla in oftare och oftare, jag lovar. Och förresten, kom ni ihåg att jag skröt förra veckan om att Lily sov hela nätter? Glöm det. Men jag antar att allting ändrar sig fram och tillbaka. Mina vänner med barn säger att precis när man tror att man har kommit in i en rutin så ändrar bebisen den.

I helgen har vi haft besök av Lilys farfar, farbror och bonusfarmor Anette. Vi har ätit kantarellpasta på kantareller de plockat i skogarna kring Mariannelund där de bor, tryckt i oss traditionella fredagstacos, besökt Kalmar Läns museum och fikat på det jättetrevliga fiket de har där. De hade aldrig varit på utställningen om skeppet Kronan, så vi drog en repa där med. Jag passade på att tjacka mig ett årskort på länsmuseet, man tjänar ändå in det på 2,5 besök. Jag känner mig ytterst kulturell som har ett årskort. Så kan man besöka de tillfälliga utställningarna när man ändå är där och fikar, tänker jag. Nu har de en utställning med utgrävda fynd från Sandby borg på Öland, sådant tycker jag är intressant. Lily och jag ska ta med oss min mamma och åka dit som aktivitet någon dag i veckan, tror jag. Hon håller sig på lite bättre humör när det händer saker. Lily alltså, inte min mamma.

Men fikar hemma, det gör jag varje dag! Just nu på de här kolasnittarna med lakritspulver, som är en utmärkt kaka att baka med mjölkfritt margarin, om man behöver det.

Kolasnittar med lakritspulver, ca 40 st
100 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk lakritspulver
3 msk sirap
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Rör smör och socker mjukt, och blanda ihop de torra ingredienserna för sig. Alternativt släng ner allt i en köksmaskin om du har en, och låt den göra jobbet. Blanda allt till en smidig degklump, och dela den i fyra delar som du sedan gör fyra lika långa rullar av och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna lite, och sätt in plåten i ugnen på 225C i ca 8 min. När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen och snitta dem i bitar med en kniv. 

7 Kommentar

 1. Mårtenssons kök

  10 november, 2014 at 3:25 e m

  Museum är riktigt kul, vi går ofta på Klostermuseet i stan och när vi ute och reser blir det alltid minst ett besök på nåt museum. Kulturella så det förslår? Nej, men nyfikna:)
  Fika, det är vi däremot dåliga på…

  Kramar

  1. Helena

   10 november, 2014 at 7:55 e m

   Klostermuseet, det får vi ta och besöka nästa gång vi är i era trakter! Skärpning på fikafronten, Ystadbor!

 2. Sofia

  10 november, 2014 at 5:04 e m

  gahhh dessa måste jag testa att göra mums! kram från Hjo Sofia

  1. Helena

   10 november, 2014 at 7:55 e m

   Gör det snygging! Du kommer att älska dem!

 3. Mamma

  17 november, 2014 at 7:11 e m

  Tusen tack fina Helena för detta underbara recept. Jag bakade med min 3 åring i helgen och snart är alla kakor slut, både hon och jag älskar dem;).
  Alltid lika kul att läsa din fina blogg med så användbara recept.

 4. Isflingan

  5 april, 2017 at 7:58 e m

  Åh jisses så goda! Efter att plåten kom ur ugnen har de en strykande åtgång här hemma 🙂

  1. Helena

   13 april, 2017 at 2:52 e m

   Ja, småkakor är verkligen hur gott som helst, jag kan äta obscena mängder!

Lämna en kommentar