Andra

Köpesurdeg på burk – hiss eller diss?

För några veckor sedan när jag strök runt bland mataffärens kyldisker såg jag den här lilla burken med färdig surdeg. Med den relativt negativa erfarenheten från mina två otacksamma surdegar Stefan och Fredriksson forfarande färsk i minnet tänkte jag att det kunde vara kul att prova på att göra surdegsbröd på köpegrund. Jag hade dock så gott som helt ställt in mig på att dissa produkten. Burken kostade strax under tjugolappen, vilket i sig kanske inte är så dyrt i jämförelse med ett surdegsbröd i Vasastan där man kan få hosta upp 50 kr för en liten limpa, men jämfört med ett jästpaket på en enda krona var det ju lite skillnad.

Men – brödet blev faktiskt jättegott. Så gott att Olof och jag delade på en hel liten limpa till kvällsmat. Skorpan var hård och knaprig,och innanmätet var perfekt. Däremot hade jag mitt bröd inne i ugnen i nästan dubbla tiden än vad som stod på burken, samt att jag höjde temperaturen ganska rejält den sista kvarten. Sådant där kan ju i och för sig variera från ugn till ugn.

Har du gott om tid på dig (det tar ju minst 4 timmar från det att du öppnar burken tills det att du håller i brödet) så tycker jag absolut att det är värt att testa köpesurdegen, om du inte orkar börja från grunden och fjäska för en egen surdegssats i en vecka innan. Ska brödet däremot inmundigas på morgonen som helgfrukost finns det inget som slår det numera klassiska fusksurdegsbrödet.

13 Kommentar

 1. Kerstin

  2 maj, 2012 at 3:20 e m

  Så kul att du testade och blev nöjd. Jag tycker att det är enkelt med surdeg men håller inte på och matar och så. Jag gör en grund och tar den dag två eller tre. Mata och det där är jag för tanskspridd för 🙂 jag har recept under foccacia på surdeg under bakning i min blogg om du vill prova. Jag ska iallafall göra som du, testa och mycket för att då blir det ju gjort den dagen jag vill 🙂

 2. Sofie

  2 maj, 2012 at 3:42 e m

  Värt att köpa med andra ord! 🙂

 3. Amy's piece of cake

  2 maj, 2012 at 4:02 e m

  Detta har jag testat för ett tag sedan också… du har rätt… fusksurdegsbrödet vinner ändå i längden!

 4. Remsan

  2 maj, 2012 at 5:05 e m

  Jag tillhör som du vet dissarna. Jag tycker det är helt galet att köpa en surdegsgrund för nästan 20 :- som du behöver ett halvt paket jäst för att få liv i. Mitt erbjudande står kvar, jag skickar en död surdegsgrund och ett paket jäst till den som vill spara 20 kronor. Om man vill ha en surdegsgrund full av liv och ändå spara pengarna så finns det gott om människor som delar med sig av levande surdegar.
  Själv kommer jag fortsätta baka olika fusksurdegar/långjästa bröd.

 5. carolina - bakar bebis i magen & cookies i ugnen - vecka 39!

  2 maj, 2012 at 6:31 e m

  Jag har hört mycket gott om denna fuskgrejs, kanske ska prova, priset till trots…Jag är lite handikappad när det kommer till brödbak, och surdeg är jag för otålig för 😉

 6. Mary

  2 maj, 2012 at 7:49 e m

  Vad kul att den var bra! Själv provade jag croissant på burk för någon månad sen. Den var inte bra. Inte den jag provade iaf!! :S Måste ju ta och prova denna nu, tack för tipset fina du! 🙂

  Så härligt att se alla bilder, tokavis på hela resan, alla fina bilder, miljöerna och maten. Maj Gad!

  Massa kramar fina du!

 7. Kaksmulan

  2 maj, 2012 at 7:51 e m

  Kul att höra vad du tyckte. Jag har fortfarande min burk kvar i kylen men i helgen ska det bli surdegspremiär. Jag kom ju heller inte alls överens med min hemkörda surdag ;( vet inte vem som blev surast den eller jag… Hoppas paketet kommit fram.

 8. Hovkonditorn

  3 maj, 2012 at 12:45 f m

  Jag har en surdeg som jag matar och den mår bra och bröden blir så goda! Förstås det tar tid att baka bröden, men det är så värt det 🙂 En sådan burk kan vara bra för den som inte vill göra egen surdeg. Roligt att ni gillade brödet!

 9. Desiree

  3 maj, 2012 at 5:57 f m

  Jag har också provat dessa och jag gillar dem. Jag har svårt för att få igång en surdeg och hålla den levande. Men detta gillade jag. Kul att få chansen att baka eget gott surdegsbröd men utan att vänta en vecka först på att få till surdegsgrunden. Det är väl så att tid är pengar 😉
  Tycker att det var värt priset. Det är ju inte så att man står och bakar detta bröd varje vecka iallafall.Men kul och gott alternativ.

 10. Ekbergarna i Bangalore

  4 maj, 2012 at 4:49 e m

  Jag gillar surdeg men tycker att matandet är ett sjå så jag gör långtidsjästa bröd istället. En gnutta jäst och jäsa hela dagen. Ville bara tipsa om att använda termometern när ni bakar bröd. Ett vitt/fint bröd ska nå 94 grader innan man tar ut det och ett grovt ska upp i ca 97-98. Jag tycker det är ett perfekt sätt att veta att brödet är färdiggräddat!
  Kram Åsa

 11. Helena

  4 maj, 2012 at 7:12 e m

  Kul att höra vad ni också tycker! 🙂 Åsa – jag måste absolut testa brödtermometer, tack för tipset!

 12. Alwine Mattsson

  15 september, 2015 at 6:56 e m

  Tycker det är svårt att göra surdegsgrund,har försökt många gånger, lika många ggr har jag misslyckats, till slut gav jag upp.Nu står jag i valet och kvalet, försöka igen eller köpa, det är frågan.Bor i lägenhet och elementen är ju inte på, för det måste väl vara varmt om det skall jäsa?

  1. Helena

   22 september, 2015 at 6:49 e m

   Jag får heller aldrig till det med surdegar. Men jag tror inte att det behöver vara varmare än vanlig rumstemperatur för att degen ska jäsa. Så det är nog bara att köra! 🙂

Lämna en kommentar