Andra Nötkött Vardag

Köttfärsfylld paprika

Här kommer en bortglömd gammal 70-talsklassiker; köttfärsfylld paprika! En maträtt som jag helt och hållet glömt bort existerade. Inte för att jag var med på 70-talet och kan ha några egna minnen av maträttens ”former glory”, men ändå. Den är ju en klassiker. En del har ris i botten på paprikan, andra kryddar köttfärsen med tacokrydda. Och vissa – som jag till exempel – har aldrig ens tillagat maträtten. Förrän nu. Så här gjorde jag:

Köttfärsfyllda paprikor, 4-5 portioner
8 små paprikor (alt. 4-5 stora)
500 g nötfärs
1 lök
1 pkt krossade tomater
ca 2 dl riven ost
1 msk kalvfond
lite chilipeppar
l tsk paprikapulver
salt
peppar

Hacka löken och bryn den i en stekpanna. Låt köttfärsen få bryna med, och tillsätt krossade tomater och kryddor. Gör i ordning paprikorna medan köttfärssåsen småputtrar. Skär av ett lock på varje paprika, gröp ur dem, och skär eventuellt av en bit nertill på paprikorna så att de kan stå stadigt i en smord ugnsform. Fyll dem sedan med köttfärssås, och toppa varje fylld paprika med riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 min, tills osten har fått fin färg. Lägg på locken när det är ca 5 minuter kvar. Servera med sallad.

19 september, 2011

10 kommentarer

  1. Vi minns den fyllda paprikan i alla fall, fast vi har mer 80-tals minnen av den. Absolut fylld med köttfärs, fast inte med tacokrydda då, tror inte ens våra föräldrar hade någon aning om vad tacos var dåförtiden:)

  2. Jag växte som du vet upp på 70-talet. Och detta var långt innan tacos tog över fredagsmyset i de svenska hemmen. Då fick vi minsann köttfärsen i paprikor. Men det är ju så gott! Till detta drack vi, om vi hade tur, en 33 cl läsk, som vi tre syskon delade på…

  3. Jag har aldrig ätit köttfärsfylld paprika! Har bara hört talas om denna klassiker och kan tänka mig att det är riktigt gott. 🙂 Detta var en fin bild som gör att jag verkligen blir sugen på att testa.

  4. Jag gillar retrorätter, och i synnerhet denna. Men jag brukar servera mina med ris vid sidan om, sa man får plats med mer köttfärs och ost i. Tallriken ser riktigt fräsch och fin ut!

  5. Oh vilka nostalgikänslor jag fick nu. Är iofs uppvuxen på åttiotalet men fick detta ganska ofta hos en kompis familj vill jag minnas. Men det är klart, bodde ju på en ö så det kanske tog en tio år för den fyllda paprikan att ta sig dit?

  6. Jag gillar också retrorätter! Brukar göra en vegetarisk variant på det här som är riktigt god. Mums! Generellt gillar jag allt som är fylld, måste jag säga. Aubergine, paprika, zucchini. You name it.

  7. Ser jättegott ut! Ingen rätt jag heller har smakat, men kanske värd o testa 🙂 Nu ska jag leta efter en tårta här jag vet att du gjort för länge sen…. Kram kram

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration