Nötkött

Köttgryta

Köttgryta

Hösten och vintern är den givna årstiden för köttgryta! Söndagar är enligt mig den perfekta dagen i veckan för köttgryta. Man är ofta hemma, och grytan kan puttra på spisen i flera timmar så att köttet blir sådär mört att det bara faller isär och smälter i munnen. Godast är det med potatis till tycker jag, så att man får mosa sönder den och dra runt den i såsen.

Jag har för övrigt börjat förvara söndagsvin i källaren nu. Ofta tycker jag att man kommer på det här med köttgryta på söndagmorgonen när man sitter efter frukosten och funderar på vad man ska äta till kvällen. Man kommer på att det vore ofantligt trevligt med köttgryta, och när den väl puttrat klart under tiden man räfsat löv och veckan rundas av med söndagsmiddag så brukar jag tycka att det vore kul att dricka något värdigt till köttgrytan jag lagt så mycket tid på. Men jag brukar sällan vara den som ruvar på en stor selektion av viner i källaren, och Systembolaget är ju som bekant stängt på söndagar. Men! Nu har jag alltid en öronmärkt flaska där nere som man kan öppna ifall det är söndag och man gjort sig en extra värdig maträtt.

Sen kan man ju diskutera huruvida man vill ha vin i sin gryta eller inte. Jag tycker att det är jättegott med båda varianterna, men jag tycker sällan att de grytor man baserar på flera deciliter vin blir så bra när man häller ner grädde i dem. De har en tendens att skära sig lite tycker jag. Därför brukar jag hålla mig till antingen eller. En del grytor häller jag också ner stekt svamp och bacon i på slutet om jag orkar och har tid.

När det kommer till mått och mängd är köttgrytor rent generellt väldigt förlåtande. Har du råkat hälla i för mycket vätska? Koka lite längre utan lock, så kokar det bort. Ingen gul lök hemma, men väl några schalottenlökar eller en bit purjolök? Ta det du har. Vill du ha i ett äpple eller någon bit rotfrukt? Det går finfint. Vad gäller kryddor kan man ösa i rätt mycket. Jag har inte skrivit någon mängd på kryddorna, men är du osäker när du står och häller i kan du sikta på en halv tesked av pepparkryddorna. Bra kryddor till höstiga grytor är kryddpeppar, svartpeppar och lagerblad. Nejlika är också gott att ha i. Jag öser även i en halv deciliter oxfond, det ger mycket djup i smaken. (Och gör du en viltgryta så gör en halv deciliter viltfond jättemycket för smaken där också!)

Mormors köttgryta som är originalet för en köttgryta för mig innehåller varken vin eller grädde, den har istället en tomatbas. Min bonussvärmor Anettes viltgryta innehåller inget vin men grädde, och smakar helt fantastiskt. Min vegetariska bourguignongryta görs på vin men ingen grädde eller kött. Och så den här då? Den görs på nötkött, med grädde. Inget vin. Men jag rekommenderar helt klart vin i glaset! Gärna ett smakrikt och mustigt sådant.

Skriv ut

Köttgryta

Köttgryta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

Mustig köttgryta som får puttra länge på spisen. Runda av med grädde och servera med klassiska tillbehör och ett glas rödvin.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 30 min
  • Tillagningstid: 4 timmar
  • Total tid: ca 4,5 timmar
  • Antal portioner: 7 1x
Scale

Ingredienser

  • Ca 1 kg nötkött, t ex färdiga grytbitar
  • 1 gul lök eller purjolök, båda funkar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 380500 g passerade tomater (burk eller tetra, båda funkar)
  • 5 dl vatten (ev kan mer behövas efter ett par timmar)
  • 0,5 dl oxfond
  • 3 lagerblad
  • svartpeppar
  • kryddpeppar
  • 2 msk soja
  • 34 dl grädde
  • 250 g champinjoner

Toppredning:

  • 1 msk mjöl
  • 3 msk grädde
  • (vill du inte göra toppredning kan du röra ner ca 2 msk mörk Maizena-redning istället. Finn i pulverform på paket. Mycket användbart.)

Instruktioner

Putsa köttet och skär i bitar. Själv skär jag dem ganska små, ca 2×2 cm. Bryn i smör eller olja i omgångar i en stekpanna, lägg över efter hand i grytan du ska koka alltihop i sedan. 

Hacka lök, pressa eller riv vitlök och skär morötterna i halva slantar. Fräs i stekpannan. När det fräst ett par minuter, häll ner i den stora grytan ihop med köttet.

Tillsätt alla övriga ingredienser till grytan i listan utom soja, grädde och champinjoner, och inte heller det som krävs för att toppreda grytan på slutet. Låt puttra i cirka 4 timmar. 3 timmar kan räcka om du har ont om tid, men ofta blir 4 timmar bäst. Koka under lock som får ligga på lite snett. Märker du att mycket av vätskan kokat bort och köttgrytan börjar se lite för koncentrerad ut, späd med mer vatten. Köttet ska hela tiden vara så gott som täckt av vätska.

När det gått cirka 3,5 timmar och det är en halvtimme kvar tills grytan ska ätas – häll i soja och grädde. Skaka samman 1 msk mjöl med 3 msk grädde till en toppredning och häll i grytan så den tjocknar lite. (Alternativt häll i ett par matskedar mörk Maizena-redning.) Koka i ca 30 min till.

Under tiden – skär svampen i tärningar och fräs den mjuk i en stekpanna. Rör ner den i grytan precis före servering. Servera grytan med t ex pressad potatis, gelé och inlagd gurka.

Lämna en kommentar