Mustig köttgryta med grädde och champinjoner

Hösten och vintern är de givna årstiderna för köttgryta!
Söndagar är enligt mig den perfekta dagen i veckan för en god gryta.
Man är ofta hemma, och grytan kan puttra på spisen i flera timmar så att köttet blir sådär mört att det bara faller isär och smälter i munnen, samtidigt som doften av mustig köttgryta fyller huset.
Perfekt att fylla lunchlådan med är det också, och en bra maträtt att förbereda då en köttgryta egentligen bara blir godare av att göras en dag i förväg.
Man kan med gott samvete förvara den några dagar i kylen.
Vilket kött ska man använda i en köttgryta?
Till just den här köttgrytan brukar jag köpa färdiga grytbitar av nötkött.
De är ofta gjorda på styckdetaljen fransyska, och det går precis lika bra med högrev.
Ingredienser
För att göra en klassisk, gräddig köttgryta behöver du en bas i form av grytbitar av nötkött, lök, vitlök och morötter, vätska i form av passerade tomater, vatten och grädde, och smaksättning i form av oxfond som ger mycket djup till smaken, soja, salt och peppar, kryddpeppar och lagerblad.
Som extra fyllighet behöver du champinjoner, och den som vill kan även steka ett paket bacon eller två att slänga i på slutet. (Det här receptet innehåller dock inte det.)
Så gör du – steg för steg
Börja med att skära bort senor och hinnor från köttet och skär det i mindre bitar på cirka 2×2 cm.
Bryn köttet runt om i stekpanna och lägg sedan över det i den gryta eller kastrull som du vill koka grytan i.
Om köttet släpper väldigt mycket vätska när du bryner det – häll över vätskan i grytan, den vätskan vill man spara på!
Gör sedan samma sak med lök, vitlök och morötter – bryn i stekpannan och dumpa sedan ner det i grytan där du redan lagt det brynta köttet.
Häll passerade tomater och vatten i grytan
Tillsätt vätskan som köttet ska koka i samt oxfonden och kryddorna. Notera att varken grädden eller sojan ska i än, det ska i först efter några timmar.
Det ser ut som mycket vätska till en början, men det kokar ner. Låt grytan puttra på medelvärme under lock som ligger på lite snett i cirka tre timmar.
Rör om då och då, och tillsätt mer vatten ifall det behövs. Köttet ska hela tiden vara så gott som täckt av vätska.
(Ifall du kokar den här köttgrytan i en crockpot kan det vara så att det går åt lite mindre vätska.)
I med grädden!
När köttgrytan har kokat i cirka 3-3,5 timmar har mängden vätska reducerats ganska mycket, och köttet har blivit mört och fint.
Nu är det dags för sojan och grädden att hällas i, och sedan ska grytan koka i ungefär en halvtimme till.
I receptinstruktionerna längst ner i inlägget finns två enkla sätt att göra en redning på för att få grytan lite tjockare.
Stek champinjonerna
Stek under tiden champinjonerna i en stekpanna så vätskan går ur dem.
Rör ner svampen i köttgrytan precis före servering, och smaka av så att du är nöjd med mängden salt, peppar och kryddpeppar.
Servera med någon trevlig variant på potatis, antingen vanlig kokt potatis, pressad potatis eller ett gott mos med potatis och jordärtskocka.
Val av vin till köttgryta
Till en mustig och gräddig köttgryta med nötkött tycker jag att det är gott med ett rödvin med lite tryck i, som går under kategorin kryddigt och mustigt.
Gärna ett riojavin i stil med Baron de Ley eller ett franskt vin med mycket smak i.
Tips är att förvara en flaska söndagsvin hemma, ifall du får den goda idén på en söndag att göra en gryta till söndagsmiddag, och Systembolaget har stängt.
Man vill ju gärna dricka något värdigt till en middag man har lagt så mycket tid på. (Speciellt om man har räfsat höstlöv.)
Servera pressgurka till
Såklart man vill ha pressgurka till köttgrytan, det givna tillbehöret! Gör pressgurkan medan grytan puttrar på spisen så är den garanterat redo att äta när grytan är klar!
Här hittar du recept på snabb pressgurka och steg för steg-bilder på hur du går tillväga. Det är mycket enklare än man tror!
Tips på fem goda köttgrytor…
- Snabba lövbiffsgrytan med ädelost, svamp och bacon – långkok i all ära, men ibland behöver det gå fort!
- Anettes viltgryta – helt fantastiskt god älggryta som är ett av bloggens populäraste recept.
- Kycklinggryta med dijon, dragon och soja – blir lika god med kyckling som med fläskfilé, och såsen smakar underbart gott!
- Mormors köttgryta – görs utan grädde och kryddas med bland annat nejlika.
- Vegetarisk bourguignon – visst kan man göra en vegetarisk gryta! Här är det skogschampinjonerna som får spela huvudrollen ihop med kryddigt vin.
… och ett bonustips på saftig fläskytterfilé i ugn!
Något som andas söndagsmiddag och husmanskost minst lika mycket som köttgryta är den här saftiga fläskytterfilén i ugn med gräddig sås.
Den blir otroligt saftig då den får ligga och gotta sig i ett bad av gräddsås hela tillagningstiden, det är inget hackande och fixande och man behöver inte passa den för den sköter sig själv i ugnen. Perfekt!
På topplistan!
Under årets kalla årstider kan man vara så gott som säker på att hitta det här receptet på bloggens topplista med de 10 populäraste recepten just nu.
Spana gärna in topplistan och se vad andra gillar att laga, kanske att du hittar en ny, otippad favorit?
Listan uppdateras hela tiden för att alltid visa det som är mest populärt – precis just nu!
Skriv utMustig köttgryta med grädde och champinjoner
Rustik köttgryta på nötkött som får puttra länge på spisen. Runda av med grädde och servera med klassiska tillbehör och ett glas rödvin.
- Förberedelser: 30 min
- Tillagningstid: 4 timmar
- Total tid: ca 4,5 timmar
- Antal portioner: 7 1x
Ingredienser
- Ca 1 kg nötkött, t ex färdiga grytbitar
- 1 gul lök eller purjolök, båda funkar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 380–500 g passerade tomater (burk eller tetra, båda funkar)
- 5 dl vatten (ev kan mer behövas efter ett par timmar)
- 0,5 dl oxfond
- 3 lagerblad
- svartpeppar från kvarn efter smak & tycke
- salt efter smak & tycke, minst 0,5 tsk
- 0,75 tsk kryddpeppar
- 2 msk soja
- 3–4 dl grädde
- 250 g champinjoner
Toppredning:
- 1 msk mjöl
- 3 msk grädde
- (vill du inte göra toppredning kan du röra ner ca 2 msk mörk Maizena-redning istället. Finns i pulverform på paket. Mycket användbart.)
Instruktioner
Putsa köttet och skär i bitar. Själv skär jag dem ganska små, ca 2×2 cm. Bryn i smör eller olja i omgångar i en stekpanna, lägg över efter hand i grytan du ska koka alltihop i sedan.
Hacka lök, pressa eller riv vitlök och skär morötterna i halva slantar. Fräs i stekpannan. När det fräst ett par minuter, häll ner i den stora grytan ihop med köttet.
Tillsätt alla övriga ingredienser till grytan i listan utom soja, grädde och champinjoner, och inte heller det som krävs för att toppreda grytan på slutet. Låt puttra i cirka 3,5 timmar. 3 timmar kan räcka om du har ont om tid, men ofta blir 3,5 timmar bäst. Koka under lock som får ligga på lite snett.
Märker du att mycket av vätskan kokat bort och köttgrytan börjar se lite för koncentrerad ut, späd med mer vatten. Köttet ska hela tiden vara så gott som täckt av vätska.
När det gått cirka 3-3,5 timmar och det är cirka en halvtimme kvar tills grytan ska ätas – häll i soja och grädde. Skaka samman 1 msk mjöl med 3 msk grädde till en toppredning och häll i grytan så den tjocknar lite. (Alternativt häll i ett par matskedar mörk Maizena-redning.) Koka i ca 30 min till. Nu kan det också vara läge att dra igång ett potatiskok.
Under tiden – skär svampen i tärningar och fräs den mjuk i en stekpanna. Rör ner den i grytan precis före servering. Servera grytan med t ex pressad potatis, gelé och inlagd gurka.
Ett recept av samma kaliber som är lika gott att servera en söndagskväll är den här saftiga köttfärslimpan med en svampsås som är god att man kan sitta och äta den med sked.
Fantastiskt god gryta! Vi lagade den på älg idag och min sambo äter just nu det sista av såsen direkt ur grytan. 🙈 Den kommer vi att göra igen!
För ett tag sen lagade vi Anettes viltgryta som var precis lika god. Den gången fick vi sås över, som vi frös in och kunde njuta av till älgköttbullar ett par veckor senare.
Så roligt att höra Tina! Ja, Anettes viltgryta är ju också toppen. Smart att frysa in såsen!
Herregud så gott. Detta ska jag göra flera gånger.
Mvh Carolina
Åh vad roligt att höra! 🙂
Såå god! 🙂 Vad tror du om att göra denna dagen innan och värma?
Det går hur bra som helst! Grytor brukar oftast vinna på det smakmässigt.
Grym gryta, otroligt gott.
Ett tips, stek två paket bacon som är väldigt fin hackad och knaprig och släng i det i slutet med grädden och sojan 👌
Vad roligt att du gillar den! 🙂 Jag brukar knapersteka bacon och ha i på slutet om jag har tid, det gör den extra god, precis som du säger.
Gjordes på Waguy grytbitar. Blev väldigt mild gryta, hade i svampen (champ som var delade i 4 ) ca halvvägs för att dom skulle hinna ge smak samt rosmarin från början.
Stavfel.. Wagyu ska det stå såklart.
Det låter jättegott!
Denna köttgryta är perfekt i slowcookern🙌🏼
Visst är den toppen till det? 🙂
Vet inte vad jag ska skriva då allt redan har skrivits men grytan är grymt god och den sköter sig själv i praktiken..
Överdrev lite på mängden av ingridenserna så jag fick en rejäl laddning som åker in i frysen..
Att fylla upp frysen är ju det bästa! 🙂
Min första gryta jag gjort själv. Smakade väldigt bra. Tack Helena!
Hej
Låter spännande!
Hur mycket svartpeppar och kryddpeppar?
Svartpeppar brukar jag bara dra några varv över grytan med pepparkvarnen och smaka av, det är inte så noga. Kryddpeppar däremot ska vara mer än man tror, minst 0,75 tsk. Hade glömt skriva det, tack för att du sa till. Har uppdaterat receptet med det nu. 🙂
Toppen ☀️ Tack för svar!
Ska prova receptet till i helgen 😋
Tyckte att det var lite märkligt att det inte fanns någon lista över ingredienser, men gjorde grytan enligt bildtexterna. Blev toppengott!! När den var färdig scrollade jag ner och hittade listan.
Hej! Vad kul att det blev bra ändå! 🙂
Vilken soja ska det vara?🙂
Kinesisk! 🙂