Kräftmiddag på sommarstugan
I lördags var det som sagt kräftpremiär ute på sommarstugan, och jag inledde aftonen med kräftornas side kick nummer ett – kantarellerna! Surdegsbröd och kantareller som syrran plockat på torget (mycket smidigt) stektes i smör.
Mamma rotade fram de gamla kräftskivedekorationerna som funnits i stugans garderober ända sedan 70-talet. Varje gång det vankas kräftor ska de hängas upp, det är obligatoriskt.
Vi hör inte till den engagerade skaran som fiskar egna kräftor (även om Olof gärna skulle vilja), och beställde våra kräftor i fiskdisken på ICA, där de är svenska och levereras i passande lag ihop med en och annan glad dillkrona.
Lika obligatorisk som 70-talsdekorationerna är Västerbottenpajen! Och eftersom jag inte är något stort fan av kräftor är den ganska nödvändig för att jag inte bara ska sitta och äta bröd och kex med ost hela kvällen som en annan fransos. Så här gör jag min goda västerbottenpaj, som räcker till 10 personer:
Pajdeg:
125 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
1 msk snaps (kan uteslutas)
3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 600 g riven västerbottenost
3 ägg
2,5 dl grädde
grovmalen svartpeppar
ev. några kvistar dragon
Börja med att göra pajdegen. Blanda ihop den snabbt, låt den vila i kylskåpet i 30 min (om du har tid) och tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga den lite. Förgrädda den i mitten av ugnen på 200C i ca 8 min. Ta sedan ut den, och fyll upp skalet med den rivna osten. Vispa ihop ägg med grädde och svartpeppar, och häll detta över osten. Garnera med en och annan kvist färsk dragon eller något annat som gör pajen lite piffig. Grädda i mitten av ugnen på 200C i ca 40 min. Stäng sedan av ugnen, och låt pajen stå kvar på eftervärmen i ca 30 min innan du tar ut den. Får den för mycket färg, lägg på lite aluminiumfolie.
Till pajen åt vi lyxig sensommarsallad, som kort och gott består av blandade salladsblad med päron, ädelost och rostade valnötter.
En av kvällens höjdpunkter var när Günter skulle skrämma bort en liten ungtjur som gjort intrång i trädgården. Det betar kossor i närheten som ibland kommer hem till oss på besök, så att säga. Förmodligen var de sugna på kräftor och snaps, de också.
23 augusti, 2011
Hej.
Oj så mycket gott ni hade på er kräftskiva 🙂 Här har det också ätits kräftor i flera omgångar.
Inte var det då ditt fel att bullarna inte var så värst goda, det var jag igen som inte var så noggrann med receptet.
Vem vet jag provar kanske något av de andra recepten snart:)
Kram Mrs G
Guuud sa gott med kraftor!!! Vad sugen jag blev!! klart man ska ha massa dekorationer! Det ska ju synas att man har fest!! Det ar inte fy skam att ata sig matt pa vasterbottenostpaj och smarrig sallad saval som ost och kex…Later som aven du overlevde kraftpartyt aven fast du inte ar nagot storre fan av sadant som kommer fran havet…hihihi…. pusssssss!
Sommarsalladen ser helt underbar ut 🙂 Lätt och gott ju!
De ser ut att ha varit en härlig kväll!
Får nog dra ihop en lite kräftskiva snart, hoppas de inte är slut i den svenska affären. 🙂
Det berömda kantarellstället "torget", det är bäst!
Och såklart ska man ha västerbottenostpaj till kräftorna, synd och skam annars. Insjökräftor ser så himla mycket finare ut än havkräftor, men jag får nog medge att jag ändå röstar på havskräftan, jag är trots allt från västkusten! 😉
Åh… Jag måste fixa kräftskiva när vi kommit hem! Älskar kräftor, men även alla smårätter som brukar serveras till. Snapsen klarar jag mig utan, men lite vin till är ju ett måste 🙂
Åh vad allt låter gott! 🙂 Utom snapsen haha. Men jag är mer på din linje, skulle ätit mest paj, sallad, bröd och kantareller! 🙂