Andra

Kräfttider…

Alltså det här med kräftor… jag tycker inte om dem. Jag försöker smaka på dem varje år, men det vill sig liksom inte. Det är ungefär som med öl, jag försöker tycka om det, men det går dåligt. Jag vet att jag är konstig och okulinarisk som inte gillar varken kräftor eller öl, men tacka vet jag pasta och vin. På kräftskivor brukar barnen få hamburgare med bröd, och jag är inte sen att nalla av barnens mat. Men ibland förbereder jag kräftor åt andra, och då lägger jag dem i lag gjord enligt receptet nedan:

Lag till 1 kg kräftor:
2 l vatten
0,25-0,5 dl salt
krondill, ca 125 g
0,5-1 dl öl
1 msk råsocker

Koka upp lagen, ta kastrullen av värmen och lägg i dillkronorna. Låt svalna helt, och ta sedan upp dillkronorna. Lägg hela det frysta kräftblocket i lagen, (ifall det är frysta kräftor ni har) och toppa med dillkronorna. Låt det sedan ligga i kylen i ett dygn, så att kräftorna har god tid på sig att tina i lagen. Vid servering, lägg upp kräftor i lite lag i en form och garnera med dill. Ät dem eller ställ dig i barnmatskön.

Fet kräfta som Olofs pappa har fiskat upp!

14 Kommentar

  1. Håkan och Anki

    12 augusti, 2010 at 7:21 e m

    Vi älskar kräftor, helst ska de ha lagts i egen lag även om de redan ligger i lag vid köpet. Tycker inte alls det är okulinariskt på något vis att inte gilla varken öl eller kräftor, Anki är väldigt kräsen vad gäller öl och det tog evigheter innan hon "lärde" sig dricka det. Nu dricker hon sådan öl som Håkan kallar vattenskadad…

  2. MISSFRANKLIN

    12 augusti, 2010 at 7:31 e m

    inte lätt du… 🙂 du hade gärna fått komma hit med din lag och olofs pappas kräftor till nästa helg för då ska vi på kräftskiva… 🙂 brukar föredra havskräftorna annars, kanske något att prova, lite lättare smak på något vis.

  3. sana

    12 augusti, 2010 at 7:59 e m

    Får jag en Fet kräfta ;=d de verkar jätte gott!!
    min man brukar köpa från mat butik och bjuda mig hemma ;=) men det är ju svårt att skala ;=p

  4. Cupcakesfluffan

    12 augusti, 2010 at 8:20 e m

    Äter inte kräftor heller och klarar inte av att göra i ordning dom heller 🙂 , de ser för hemska ut och öl dricker jag inte heller, försökt lära mig det, men det går bara inte 🙂 , samma med vin och kaffe, ja jag hör verkligen hemma på barnbordet 😀

  5. Erika - Bakglädje

    12 augusti, 2010 at 9:29 e m

    Då är vi två, för jag har inte heller sett tjusningen med kräftor. Jag tycker inte illa om det, men jag kan inte se varken nyttan eller nöjet med att äta dem… framför allt inte sitta och skala dem (eller vad man kallar det). Så på kräftskivan blir det annan mat till mig. 🙂

  6. Marie-Louise

    13 augusti, 2010 at 6:00 f m

    Smaken är verkligen olika, jag ÄLSKAR kräftor. Jag skulle kunna äta kräftor året om och öl tycker jag också om 🙂

  7. Erikas kök

    13 augusti, 2010 at 7:31 f m

    Jag tycker kräftor är gott men inte bara kräftor som på en kräftskiva…däremot blandade skaldjur i en sallad, grillade eller så är de ju fantastiska!
    Jag gillar din dukning. Grymt snyggt!
    Allt gott…och lite till!
    Erika

  8. Emma

    13 augusti, 2010 at 1:10 e m

    Jag är inte heller förtjust i kräftor… Blev inte några förra året, och inte nu iår heller. Och du, vilken hundkännare du är! Visst hade du rätt, det är Papillon och Chihuahua 🙂

  9. charlotta

    13 augusti, 2010 at 3:50 e m

    jag gillar heller inte kräftor, men kräftskivor tycker jag om! 🙂

  10. Cecilia

    13 augusti, 2010 at 4:04 e m

    Nej, okulinarisk tycker jag inte! Jag har heller aldrig förstått tjusningen (ens när jag åt djur). Men det är väl ännu en av våra hödtider knutna till mat i säsong så det är väl bra (äter vi festar i säsong), men själv undviker jag faktiskt kräftskivor (inte så fräscht att kolla på (lyssna på) hur högt jag än försöker smälla med egen medtagen gourmetgrön rätt).

  11. Remsan

    13 augusti, 2010 at 4:13 e m

    Jag ääälskar ju kräftor som du vet. Hemkokta färska/levande är ju desto bättre! Men det brukar finnas en hel del annat gott på kräftskivor, ut över hamburgare 😉

  12. Gourmetmorsan Madeléne

    15 augusti, 2010 at 11:42 f m

    Åhhhhh det som är så gott! Men nästa gång du är på västkusten måste du bara testa havskräftor. Helt annat mot insjökräftor! Fast när det vankas kräftor, brukar det bjudas på en massa goda tillbehör som man inte kan avstå ifrån! Om inte annat funkar det ju faktiskt riktigt bra med räkor oxå, ifall man tycker om det:-) Kram Gourmetmorsan

  13. I Nadjas kök

    15 augusti, 2010 at 3:25 e m

    Du är inte ensam om att inte tycka om kräftor. Jag är en av dem med och jag tillagar dem inte ens…

  14. Sofia Ekholm

    16 augusti, 2010 at 6:28 f m

    Hihi! Kräftor är gott men öl pallar inte jag heller med! Men vin och pasta är ju så mycket glammigare så vi ska inte skämmas för det! Hellre lite mer kontinental i sina vanor än traditionellt ölhävande säger jag!

Lämna en kommentar