Andra Kyckling

Kyckling med apelsin och kardemumma

Jag har alltid varit lite skeptisk till kombinationen frukt och mat. Det är jag väl egentligen fortfarande, men den här maträtten är ett undantag. Dessutom florerar det inga stora och skräckinjagande fruktbitar i såsen, utan den har bara blivit smaksatt med lite pressad apelsin och rivet apelsinskal. Tillsammans med kardemumman blir det en jättebra kombination, och en rolig förnyelse av vardagskycklingen. Till 4 hungriga personer som vill hotta upp sina kycklingvanor behövs följande:

500 g kycklinglårfilé (går lika bra med bröstfilé också)
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
3 dl (minst!) grädde
1 msk kycklingfond (alt. en halv kycklingbuljongtärning)
0,5 tsk kardemumma (krossade kärnor eller färdigmald)
1 msk soya
0,5 tsk sambal oelek
rivet skal och pressad saft av en halv apelsin

Skär kycklingen i bitar, och bryn den i lite smör i en stekpanna ihop med pressade vitlöksklyftor. Salta och peppra. Blanda samman de övriga ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Lägg sedan i den vitlöksfrästa kycklingen, och låt småputtra under lock några minuter. Servera gärna med bulgur, och garnera med något grönt.


Inspirationen till receptet har jag hittat i Arlas vardagsbok, en bok som samlar många av recepten som finns i de där små foldrarna som man kan plocka med sig hem från mataffären. Nu hörni – nu väntar äppelpaj!!

8 november, 2011

7 kommentarer

  1. Kardemummma är verkligen min favoritkrydda! I matlagning har jag bara använt den till indiskt tidigare. Apelsin är också en höjdare i maten, speciellt till kyckling!

  2. Jag har lärt mig att tycka om frukt i mat, men det tog ett bra tag alltså! Och det är fortfarande inte all frukt jag kan acceptera – helst ingen ananas på min pizza, tack! Det här låter väldigt spännande, kardemumma gillar jag ju jättemycket! Får ta och prova med någon slags quornvariant istället för kycklingen så jag får reda på hur det smakar 😉

  3. Åh det var jättemumsigt tyckte hela familjen! Var tvungen att testa. Även jag är lite skeptisk till frukt i mat men det här var gott och lite juligt. Tack för receptet. Använde hela kardemummakapslar och de ska man inte tugga på var sonens kommentar. De var starka!
    /Åsa

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration