Andra, Efterrätter, Glass

Lakritsglass med lemoncurd

Eftersom ELLE Mat och Vin fyller 15:årig tonåring tänkte jag tipsa om ett hyvens glassrecept därifrån, som är från förra årets julnummer (2009-6). Turkisk peppar ger glassen en salt lakritssmak, och lemoncurden bryter av med sin speciella, lite beska, karaktär. Tillsammans med salt och grädde blir det en spännande kombination, och en glass som smakar väldigt mycket. Receptet räcker till ca 6 personer:

  • ca 30 karameller Turkisk Peppar
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 1 dl lemoncurd av god kvalitet
Krossa 20 av karamellerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölken, värm långsamt tills karamellerna har smält och löst upp sig. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjöl, och vispa ner äggsmeten i den varma mjölken. Vispa hela tiden. Sjud på svag värme tills smeten tjocknar, fortsätt med den ihärdiga vispningen. Smeten bör inte koka. Ta sedan kastrullen från värmen och låt den svalna. Rör ner grädden. I ELLEs recept framgår det inte ifall grädden först ska vispas innan den hälls ner, men jag vispade min grädde i alla fall, sedan rörde jag ner lemoncurden. Sedan hälls smeten i en frysbar form, och får stå i frysen i minst 4 timmar. Rör om var 20:e minut. (I alla fall två gånger kan man ju ha som målsättning att orka röra om. 😉 Sista gången du rör om, krossa de resterande 10 karamellerna och rör ner dem, spara eventuellt lite kross till garnering.

12 Kommentar

  1. Anonym

    30 september, 2010 at 3:46 e m

    Mums! Det ser ju helt fantastiskt gott ut!

  2. Helena

    30 september, 2010 at 4:25 e m

    Det där låter hur gott som helst! En glass precis i min smak 🙂

  3. Annica - annicake

    30 september, 2010 at 5:08 e m

    mmm! lakrits och citron är en underbar kombination! Väldigt fräscht och gott!

  4. Remsan

    30 september, 2010 at 7:11 e m

    Jisses så gott! Citron och lakrits ihop är sån perfekt kombo.

  5. Cupcakesfluffan

    30 september, 2010 at 7:48 e m

    Den glassen måste jag testa låter så gott, får bara ta och köpa lite turkisk peppar först, Lemon curden finns redan i kylen

  6. Gottegrisen

    30 september, 2010 at 8:20 e m

    Det låter ju vansinnigt gott och den här glassen är nog för god för mina små kräsna barn. Allt till mamman med andra ord :o)

  7. BoNiTa

    30 september, 2010 at 10:37 e m

    Kul att se din blogg! Mamma till byMarty – har eleonorabyTybble – om kvinnor i historien och god vän med "Butterfly"…

  8. Håkan och Anki

    2 oktober, 2010 at 10:05 f m

    Halleluja, glass med turkisk peppar, Håkan jublar!

  9. Daniella - BakeCake

    2 oktober, 2010 at 5:19 e m

    Åh jösses vad gott! Det där skulle jag velat smakat!! 🙂

  10. Anonym

    3 oktober, 2010 at 10:15 e m

    Låter faktiskt inte så gott.. men visst jag gilla ju gbs halv liters förpackning med lakritsglass för ett gäng år sen… hihi

  11. ETT FRIDFULLT HEM

    18 juli, 2012 at 8:41 f m

    Denna har jag gjort och den var supergod! Enda nackdelen är färgen..inte så lockande:-)

Lämna en kommentar