Andra Efterrätter Glass

Lakritsglass med lemoncurd

Eftersom ELLE Mat och Vin fyller 15:årig tonåring tänkte jag tipsa om ett hyvens glassrecept därifrån, som är från förra årets julnummer (2009-6). Turkisk peppar ger glassen en salt lakritssmak, och lemoncurden bryter av med sin speciella, lite beska, karaktär. Tillsammans med salt och grädde blir det en spännande kombination, och en glass som smakar väldigt mycket. Receptet räcker till ca 6 personer:

  • ca 30 karameller Turkisk Peppar
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 1 dl lemoncurd av god kvalitet
Krossa 20 av karamellerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölken, värm långsamt tills karamellerna har smält och löst upp sig. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjöl, och vispa ner äggsmeten i den varma mjölken. Vispa hela tiden. Sjud på svag värme tills smeten tjocknar, fortsätt med den ihärdiga vispningen. Smeten bör inte koka. Ta sedan kastrullen från värmen och låt den svalna. Rör ner grädden. I ELLEs recept framgår det inte ifall grädden först ska vispas innan den hälls ner, men jag vispade min grädde i alla fall, sedan rörde jag ner lemoncurden. Sedan hälls smeten i en frysbar form, och får stå i frysen i minst 4 timmar. Rör om var 20:e minut. (I alla fall två gånger kan man ju ha som målsättning att orka röra om. 😉 Sista gången du rör om, krossa de resterande 10 karamellerna och rör ner dem, spara eventuellt lite kross till garnering.
30 september, 2010

12 kommentarer

  1. Låter faktiskt inte så gott.. men visst jag gilla ju gbs halv liters förpackning med lakritsglass för ett gäng år sen… hihi

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration