Godis, Jul

Lakritskola med turkisk peppar

Lakritskola turkisk peppar

Lakritskola med turkisk peppar är mitt eget favoritjulgodis! Egentligen är platsen delad med vaniljkola med smör och flingsalt, men som tur är kan man ju gilla båda två.

Lakritsen i den här kolan kommer från turkisk peppar som man krossar i en mortel och som sedan kokar med i smeten. När kolan stelnat och man skurit den i bitar doppar man den i smält choklad. Alltså den är SÅ god. Gillar man lakrits är den här lakritskolan ett måste på julen! En mycket uppskattad present är den också. Den har lång hållbarhet i kylen (om ingen äter upp den vill säga) och går att frysa gör den också. Ni hör ju, bara fördelar!

När det kommer till chokladdoppandet har jag märkt ganska stor skillnad i att använda bakchoklad och den lite finare chokladen med 70% kakao från Lindt eller Marabou. Jag använder i stort sett alltid bakchoklad med 55% kakao när jag bakar, men när jag chokladdoppar kolor eller annat julgodis som Bounty, så är finchokladen lite lättare att jobba med. Den blir tunnare när den smälter, och omsluter godiset snyggare. Däremot stelnar den lite saktare, men det är bara att ställa plåten kallt en stund så är det problemet löst. (Lakritskolorna på bilden är dock doppade i 55%-choklad eftersom någon tydligen hade ätit upp finchokladen här hemma.)

Jag tycker att lakritskolan får bäst konsistens om man kör upp den till 124 grader, även om det skulle gå att ta den tidigare. Som alltid är det bra att göra det klassiska kulprovet som komplement, det är inte alltid man kan lita på sin termometer tycker jag. Skulle kolan ha råkat bli åt det lösare hållet och känns lite kladdig när man ska chokladdoppa den är det bara att köra in den i frysen en stund, så är den mycket lättare att jobba med sen. (Men kommer den upp i 124C så blir den inte kletig.)

Ut i köket med er nu och koka lakritskola! Ni kommer inte att ångra er, den här kolan är helt magisk!

Skriv ut

Lakritskola med turkisk peppar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,67 av 6 recensioner

Loading…

Lakritskola med turkisk peppar som doppas i choklad och toppas med flingsalt är underbart gott! Perfekt julklapp till saltlakritsälskaren!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min+15 min
  • Tillagningstid: 40 min
  • Total tid: ca 1h+45 min
  • Antal portioner: ca 5060 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 3 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk kakao
  • 1 dl turkisk peppar (hårda karameller)
  • 250 g mörk choklad
  • lite flingsalt till garnering

Instruktioner

Krossa turkisk peppar-karamellerna i en mortel eller något annat destruktivt. (De behöver inte vara finkrossade, de kommer att smälta ner bra i smeten ändå.)

Mät upp socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull och häll ner de krossade karamellerna. Koka alltsammans på medelvärme tills smeten precis uppnår 124C, dra den då från spisen och dubbelkolla så att den klarar det klassiska kulprovet.

Häll ner smeten i en form som du klätt med bakplåtspapper, en klassisk gratäng- eller lasagneform brukar vara bra, gärna en rektangulär sådan. Låt kolan stelna till några timmar i kylen, gärna en natt om du har tid.

Vid chokladdoppning – skär kolan i bitar, och smält cirka 250 g choklad över vattenbad. Doppa varje kola i chokladen med hjälp av t ex två gafflar, och lägg över på bakplåtpappersklädd plåt för att stelna. (Du lär behöva två plåtar.) Går det långsamt kan du ställa plåten utomhus en stund. Kolan är lättare att doppa om den är kall. Precis när chokladen börjar stelna, sprinkla lite flingsalt över den.

Innan du lägger den i burkar – kantskär den gärna så att du får bort den choklad som flutit ut runt omkring kolan när den stelnat. Så får du extra snygga bitar!

Har du bråttom, men vill ändå göra lakritsgodis? Testa då dessa lakritstryfflar! Blir klara på nolltid och rullas i lakritspulver!

8 Kommentar

  1. Marija

    30 december, 2009 at 6:47 f m

    Mums filibabba,,,

    Saknar dig, det är så tyst och tomt på jobbet!!!

    1. Helena

      15 december, 2020 at 8:30 f m

      Detsamma kompis! Men om några dagar är jag tillbaka! 🙂

  2. Remsan

    30 december, 2009 at 12:38 e m

    Åh, dessa gjorde vi förra året. De är såå sjukt goda! Gott Nytt år på dig. Kram.

    1. Helena

      15 december, 2020 at 8:30 f m

      Visst är de?! Jag kan äta hur många som helst!

  3. Åsa/En Sida Med Mat

    2 januari, 2010 at 5:24 e m

    Dessa skulle jag precis göra innan jul, men tyvärr kom kräksjukan emellan…. 🙁
    Men jag tänker göra dom ändå, kan inte vänta tills nästa Jul!
    Dom verkar ju så otroligt goda!!
    Önskar dig en god fortsättning!
    Mvh Åsa.

    1. Helena

      15 december, 2020 at 8:31 f m

      Nej men hu! Den vill man inte ha i julklapp ju! Tycker definitivt att ni är värda lakritskolor hela bunten!

  4. Malin`s Diner

    9 december, 2012 at 7:37 e m

    Har alla ingredienser hemma, så dessa får det bli och det snart.

    Men jag har lakritspulver. Hur mycket tror du kan behövas då?

    Kram Malin

    1. Helena

      15 december, 2020 at 8:32 f m

      Hmmm Malin, himlans bra fråga. Om jag var du skulle jag ta det säkra före det osäkra och köpa hem en påse turkisk peppar. Originalreceptet är så himla gott, så jag skulle aldrig våga riskera det. 😉 Skulle jag göra lakritskola med lakritspulver skulle jag nog i så fall hälla 3 tsk lakritspulver i den här kolan och utesluta vaniljstången. Har gjort det en gång, och det var supergott:
      https://baraenkakatill.se/vaniljkola-flingsalt/

Lämna en kommentar