Godis Jul

Lakritskola med turkisk peppar

Lakritskola turkisk peppar

Lakritskola med turkisk peppar är mitt eget favoritjulgodis! Egentligen är platsen delad med vaniljkola med smör och flingsalt, men som tur är kan man ju gilla båda två.

Lakritsen i den här kolan kommer från turkisk peppar som man krossar i en mortel och som sedan kokar med i smeten. När kolan stelnat och man skurit den i bitar doppar man den i smält choklad. Alltså den är SÅ god. Gillar man lakrits är den här lakritskolan ett måste på julen! En mycket uppskattad present är den också. Den har lång hållbarhet i kylen (om ingen äter upp den vill säga) och går att frysa gör den också. Ni hör ju, bara fördelar!

När det kommer till chokladdoppandet har jag märkt ganska stor skillnad i att använda bakchoklad och den lite finare chokladen med 70% kakao från Lindt eller Marabou. Jag använder i stort sett alltid bakchoklad med 55% kakao när jag bakar, men när jag chokladdoppar kolor eller annat julgodis som Bounty, så är finchokladen lite lättare att jobba med. Den blir tunnare när den smälter, och omsluter godiset snyggare. Däremot stelnar den lite saktare, men det är bara att ställa plåten kallt en stund så är det problemet löst. (Lakritskolorna på bilden är dock doppade i 55%-choklad eftersom någon tydligen hade ätit upp finchokladen här hemma.)

Jag tycker att lakritskolan får bäst konsistens om man kör upp den till 124 grader, även om det skulle gå att ta den tidigare. Som alltid är det bra att göra det klassiska kulprovet som komplement, det är inte alltid man kan lita på sin termometer tycker jag. Skulle kolan ha råkat bli åt det lösare hållet och känns lite kladdig när man ska chokladdoppa den är det bara att köra in den i frysen en stund, så är den mycket lättare att jobba med sen. (Men kommer den upp i 124C så blir den inte kletig.)

Ut i köket med er nu och koka lakritskola! Ni kommer inte att ångra er, den här kolan är helt magisk!

Skriv ut

Lakritskola med turkisk peppar

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Lakritskola med turkisk peppar som doppas i choklad och toppas med flingsalt är underbart gott! Perfekt julklapp till saltlakritsälskaren!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min+15 min
 • Tillagningstid: 40 min
 • Total tid: ca 1h+45 min
 • Antal portioner: ca 5060 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 dl socker
 • 3 dl grädde
 • 1 dl ljus sirap
 • 1 msk kakao
 • 1 dl turkisk peppar (hårda karameller)
 • 250 g mörk choklad
 • lite flingsalt till garnering

Instruktioner

Krossa turkisk peppar-karamellerna i en mortel eller något annat destruktivt. (De behöver inte vara finkrossade, de kommer att smälta ner bra i smeten ändå.)

Mät upp socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull och häll ner de krossade karamellerna. Koka alltsammans på medelvärme tills smeten precis uppnår 124C, dra den då från spisen och dubbelkolla så att den klarar det klassiska kulprovet.

Häll ner smeten i en form som du klätt med bakplåtspapper, en klassisk gratäng- eller lasagneform brukar vara bra, gärna en rektangulär sådan. Låt kolan stelna till några timmar i kylen, gärna en natt om du har tid.

Vid chokladdoppning – skär kolan i bitar, och smält cirka 250 g choklad över vattenbad. Doppa varje kola i chokladen med hjälp av t ex två gafflar, och lägg över på bakplåtpappersklädd plåt för att stelna. (Du lär behöva två plåtar.) Går det långsamt kan du ställa plåten utomhus en stund. Kolan är lättare att doppa om den är kall. Precis när chokladen börjar stelna, sprinkla lite flingsalt över den.

Innan du lägger den i burkar – kantskär den gärna så att du får bort den choklad som flutit ut runt omkring kolan när den stelnat. Så får du extra snygga bitar!

Har du bråttom, men vill ändå göra lakritsgodis? Testa då dessa lakritstryfflar! Blir klara på nolltid och rullas i lakritspulver!

17 december, 2020

13 kommentarer

 1. Dessa skulle jag precis göra innan jul, men tyvärr kom kräksjukan emellan…. 🙁
  Men jag tänker göra dom ändå, kan inte vänta tills nästa Jul!
  Dom verkar ju så otroligt goda!!
  Önskar dig en god fortsättning!
  Mvh Åsa.

  1. Hmmm Malin, himlans bra fråga. Om jag var du skulle jag ta det säkra före det osäkra och köpa hem en påse turkisk peppar. Originalreceptet är så himla gott, så jag skulle aldrig våga riskera det. 😉 Skulle jag göra lakritskola med lakritspulver skulle jag nog i så fall hälla 3 tsk lakritspulver i den här kolan och utesluta vaniljstången. Har gjort det en gång, och det var supergott:
   https://baraenkakatill.se/vaniljkola-flingsalt/

 2. Måste fråga. Jag har gjort den 4 ggr nu och misslyckats TOTALT. förra året gjorde jag med typ samma recept och en ggr iår o lyckades. Men efter de har jag fått kasta den 4 ggr. Den smakar beskt metall typ. Vad gör jag för fel? Snälla hjälp mig

  1. Hej Lina! Det låter jätteskumt med metallsmaken! Vad använder du för kastrull och visp, är de gjorda av vanligt rostfritt stål eller något annat material? Det vanligaste misstaget med kola är ju annars ofta att man är för ivrig och tar den för tidigt så den inte stelnar, men just metallisk smak har jag inte hört om innan. Är alla ingredienserna någorlunda nya och fräscha? Hoppas att det löser sig!

  2. Jag undrar om de gjort något med den turkiska pepparn. Har gjort denna de senaste jularna och alltid blivit gott. Just nu håller jag på att koka den andra satsen (fick slänga den första) och dels blir den aldrig kulhård dels har den nu svartnat och smakar – ja, beskt och metalligt! Så sur, detta brukade bara min favorit!!

    1. Men Gud vad skumt! Jag har också gjort en omgång som jag ska skära upp i bitar snart. Jag lät den koka en stund och hålla värmen ett tag på 124C för det tog lite längre tid än vanligt märkte jag, jag ska se hur den smakar sen när jag skurit upp den.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration