Bröd

Långpannebröd för latmaskar

Långpannebröd

Långpannebröd för latmaskar har vi här! En riktig gammal trotjänare. Det här brödet behöver man inte daska ut på köksbänken och knåda och kladda med, man bara dumpar ner det direkt från jäsbunken ner i långpannan. Så skönt att slippa skrubba rent köksbänken! (Ja, jag är en latmask. Och det här brödet är perfekt för mig!)

Jag har ett liknande recept på ett sådant här bröd som har en väldigt liten mängd jäst som man jäser över natten och sedan gräddar direkt på morgonen, men det här långpannebrödet ger större mängd bröd och jäsningen görs medan man väntar i vaket tillstånd. (Vilket i och för sig är valfritt.) Här använder man ett halvt paket jäst, låter degen jäsa en timme, dumpar ner den i långpannan, drar lite i den så att den brer ut sig lite, jäser en halvtimme till, och sedan gräddar i ungefär 25 min.

Det här långpannebrödet ger 20 rutor bröd som är toppen att ha i frysen och plocka fram och ha som frukostbröd. Jag brukar krydda det med några teskedar färdigblandade brödkryddor som finns på påse i kryddavdelningen i affären, men det är valfritt.

Och hörni – här kan ni slänga i det mjöl ni har hemma. Har ni vetemjöl special istället för vanligt mjöl, eller fullkornsvetemjöl? Kör på det. Vill ni köra hälften grahamsmjöl och hälften vetemjöl? Funkar fint! Här är det fritt fram för skåpsrens, och det här grundreceptet på långpannebröd är väldigt tolerant och förlåtande. Det är svårt att misslyckas. Bara kör!

Skriv ut

Långpannebröd för latmaskar

Enkelt, smidigt och jättegott långpannebröd som man inte behöver knåda alls och som blir fluffigt och fint. Det här brödet är omöjligt att misslyckas med!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 25
  • Total tid: 35 min + 1,5 h jästid
  • Antal portioner: 20 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 25 g jäst (0,5 pkt)
  • 5 dl ljummet vatten
  • 3 msk olja ( t ex raps, matolja eller solrosolja)
  • 1 msk honung (alt. 1 msk sirap)
  • ca 13 dl vetemjöl 
  • 2 tsk salt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Häll på det ljumna vattnet och rör tills jästen löst sig.

Rör ner olja, honung och det mesta av mjölet. Tillsätt det sista mjölet (om det behövs) under tiden degen arbetas smidig. Allra helst ska den arbetas i en bakmaskin med degkrok i 15 min. Det låter mycket, men gör mycket för brödets fluffighet. Tillsätt saltet sista minuten. (Har man ingen bakmaskin kan man använda degkrokarna som följer med elvispen, men då är det helt okej att ge sig efter 5 minuter.)

Sätt plastfolie över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka en timme.

Stjälp ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Dra lite i degen åt alla håll så att den täcker en lite större yta av plåten och inte enbart mitten, och platta ut den med händerna. Det är inte så noga, det kommer att bli bra ändå.

Låt jäsa i ytterligare 30 min.

Grädda brödet i mitten av ugnen på 200 C i cirka 25 min, tills det har fin färg. Flytta över det stora, platta brödet till ett galler efter någon minut, bär det i bakplåtspappret, och dra loss bakplåtspappret när brödet väl ligger på gallret så att det får lufta lite. När det svalnat, skär det i cirka 20 rutor. 

6 januari, 2021

37 kommentarer

  1. Ska bli spännande! Har ett bröd på jäsning nu och jag har tagit dej på orden och blandat mjöl efter vad som fanns i skafferiet 🙂

  2. Jättegott bröd! Jag petade ner några matskedar solroskärnor, det passade perfekt!! Frös ner i stora bitar för att sedan ta upp och skära till dem i önskad storlek. Tack för en toppenrecept, toppen när man jobbar hemma.
    Vänligen Sidenqvist

    1. Så roligt att du gillade det Anna-Lena! Ja, när man jobbar hemma är det ju perfekt att ha ett brödbak igång. Nästa gång ska jag också ha i solroskärnor!:-)

  3. Brödet står i ugnen nu. Ersatte en del mjöl med vetekli, hade i russin och det ser väldigt bra ut so far! 🙂 Tack för alla latmask- recept, fast internettet flödar över med matbloggar och annat, använder jag faktiskt dina recept allra mest och återkommande 🙂

  4. Tack för ett toppenrecept 🤩👍🏻gillas av alla hemma och tar ju typ ingen tid alls att baka. Samt att alla ingredienser i stort sett alltid finns hemma. Varierar mjölsorterna lite, idag blev det, förutom vetemjöl, även fullkornsvetemjöl, dinkel å lite graham!
    /Helena

    1. Toppen ju! Själv blandar jag ute med Ölandsvete ibland, och kör i lite vetekli ibland. Nästa gång får det nog bli grahamsmjöl. 🙂

    1. Hej Inger! Jag brukar använda den klassiska långpannan, en sån där som finns med som grundinredning i varje ugn.

  5. Såååå gott det blev! Följde ditt grundrecept men slängde i lite grahamsmjöl och solroskärnor. Detta gör jag om…enkelt, snabbt och gott👍Tack

  6. Ännumera latmask häll degen direkt i långpannan utan förjäsning. Stringla lite olja över degen och slickepotten. Bred ut degen med en slickepotten över hela pannan låt jäsa ca 45-60 min grädda sedan brödet.

    1. Det alternativet gillade jag! Tack, ser lovande ut och strax in i ugnen (så det hinner bli klart till mellanmål 🙃)!

  7. Bakat detta flera gånger. Idag slängde jag i både havregryn, chiafrön, solroskärnor (förutom vetemjölet). Så gott!

    1. Det går jättebra att hälla i det i början också, men en kompis som jobbat med bakning lärde mig en gång att glutentrådarna blir bättre om saltet kommer i på slutet.

    1. Jag använder långpannan som följer med ugnen, det brukar vara ett klassiskt mått på dem, så den är ju ganska stor. Men jag har även gjort den i en mindre långpanna som jag köpt till, och det går också fint, då blir brödet lite högre. Så det är inte så känsligt med storleken.

  8. Verkligen ett toppenbröd! Har 4 tonåringar i huset och ALLA gillar det! Inne på 3e plåten på 3 dagar nu. 😅 Dock vet jag inte hur jag ska förvara det. Har du något bra tips? Har förvarat i pappåse nu men då blir kanterna så torra och hårda. Gissar att det blir mindre trevligt i plastpåse också? Tack iaf för ett riktigt bra recept! 🙏 Testat en del bröd genom åren, men proceduren till de flesta recept gör att man drar sig för att baka. Inte med detta recept! 🥰

    1. Åh vad roligt att höra! :-)Förstår att det går åt en hel del bröd då! 🙂 Jag brukar förvara allt hembakat bröd i frysen, även om det bara handlar om något dygn. Just hembakat bröd blir ju så lätt torrt. Jag fryser rutorna i platta plastpåsar, så tinar de fort på morgonen. Men ska man äta frukost direkt efter man vaknat och de inte hinner tina dem framme, eller om man inte gillar att tina dem i mikron, så skulle jag lägga fram en påse ur frysen det sista jag gör innan jag går och lägger mig, så är de upptinade och goda morgonen efter och smakar fortfarande färskt. 🙂

  9. Gjorde brödet idag och la till timjan och babytomat halvor på så det blev lite italienskt över det hela. Men det blev himmelskt gott. Ska testa andra kombinationer på detta. Kommer göras om och Tack för receptet 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration