Bröd

Långpannebröd för latmaskar

Långpannebröd

Långpannebröd för latmaskar har vi här! En riktig gammal trotjänare.

Det här brödet behöver man inte daska ut på köksbänken och knåda och kladda med, man bara dumpar ner det direkt från jäsbunken ner i långpannan.

Så skönt att slippa skrubba rent köksbänken! Ja, jag är en latmask. Och det här brödet är perfekt för mig!

Ingredienser

Ingredienser till långpannebröd

Det man behöver för att baka bröd i långpanna ser ni på bilden ovan. Det är klassiska brödingredienser som jäst, vatten, neutral olja, honung, mjöl och salt.

Använd det mjöl du har hemma, det mesta funkar!

Och hörni – här kan ni slänga i det mjöl ni har hemma. Har ni vetemjöl special istället för vanligt mjöl, eller fullkornsvetemjöl? Kör på det. Vill ni köra hälften grahamsmjöl och hälften vetemjöl? Funkar fint!

Här är det fritt fram för skåpsrens, och det här lättbakade grundreceptet på långpannebröd är väldigt tolerant och förlåtande. Det är svårt att misslyckas. Bara kör!

Ibland om jag har det hemma brukar jag krydda brödet med ett par teskedar färdigblandade brödkryddor som säljs på påse i kryddavdelningen i affären, men det är valfritt.

Smidigt och kladdfritt

Bröd i långpanna

Förr när jag bakade långpannebröd brukade jag kavla det på köksbänken innan jag la det i långpannan, men nu skippar jag det. Jag bara öser ner degen direkt från jäsbunken i långpannan, och det går hur bra som helst.

För att inte allt ska hamna i mitten klappar jag till det lite med händerna, och där kan man ta på lite extra mjöl på händerna för att det inte ska fastna.

När man skippar utkavlandet av brödet går det åt mindre mjöl vilket ger ett saftigare bröd, och man ”behandlar” också degen mindre, vilket gör att den får behålla mycket av den volym den jäst upp vilket ger ett fluffigare bröd.

Blir cirka 20 rutor bröd

Bröd till många

Så här ser brödet ut när man tagit ut det ur ugnen. Om man vill kan man skära försiktiga skåror i brödet innan jäsningen, men det orkar inte jag. (Det är ju trots allt långpannebröd för latmaskar som vi håller på med här.)

Det här långpannebrödet ger 20 fluffiga rutor bröd som är toppen att ha i frysen och plocka fram och ha som frukostbröd. Det är också hyvens om man ska baka bröd till många eller servera matbröd till soppa.

Som synes på bilderna ovan använder jag en helt vanlig, hederlig långpanna, en sån där som kommer med ugnen och har standardstorlek, så receptet är anpassat efter det.

Långpannebröd rutor

Ser ni vad högt och fluffigt brödet blir? Underbart!

Andra enkla och snabba recept på bröd

Superenkelt nattjäst bröd

Är du sugen på att testa fler recept på enkelt och saftigt bröd i långpanna? Här kommer tre favoriter:

Skriv ut

Långpannebröd för latmaskar

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.9 from 10 reviews

Enkelt, smidigt och jättegott långpannebröd som man inte behöver knåda alls och som blir fluffigt och fint. Det här brödet är omöjligt att misslyckas med!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 25
  • Total tid: 35 min + 1,5 h jästid
  • Antal portioner: 20 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 25 g jäst (0,5 pkt)
  • 5 dl ljummet vatten
  • 3 msk olja ( t ex raps, matolja eller solrosolja)
  • 1 msk honung (alt. 1 msk sirap)
  • ca 13 dl vetemjöl 
  • 2 tsk salt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Häll på det ljumna vattnet och rör tills jästen löst sig.

Rör ner olja, honung och det mesta av mjölet. Tillsätt det sista mjölet (om det behövs) under tiden degen arbetas smidig. Allra helst ska den arbetas i en bakmaskin med degkrok i 15 min. Det låter mycket, men gör mycket för brödets fluffighet.

Tillsätt saltet sista minuten. (Har man ingen bakmaskin kan man använda degkrokarna som följer med elvispen, men då är det helt okej att ge sig efter 5 minuter.)

Sätt plastfolie över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka en timme.

Stjälp ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. (Det brukar gå åt två bakplåtspapper för att täcka formen.) Dra lite i degen åt alla håll så att den täcker en lite större yta av plåten och inte enbart mitten, och platta ut den med händerna. Det är inte så noga, det kommer att bli bra ändå.

Låt jäsa i ytterligare 30 min.

Grädda brödet i mitten av ugnen på 200 C i cirka 25 min, tills det har fin färg. Flytta över det stora, platta brödet till ett galler efter någon minut, bär det i bakplåtspappren, och dra loss bakplåtspappren när brödet väl ligger på gallret så att det får lufta lite. När det svalnat, skär det i cirka 20 rutor. 

Superenkelt nattjäst bröd

Det superenkla nattjästa brödet i långpanna är väldigt likt långpannebröd för latmaskar, och om möjligt ännu smidigare då man bara rör ihop degen på kvällen, dumpar ner den i en form morgonen därpå och gräddar direkt.

Där använder jag dock en något mindre form då det receptet ger en mindre mängd bröd.

27 februari, 2024

78 kommentarer

      1. Jag blandade i två nävar solroskärnor och bär. Man kan ta vilka bär man har hemma i frysen och trädgården. Har testat både lingon och svarta vinbär. Jättegott

      1. Ett fantastiskt recept. Idag bakat det med ca 5-6
        dl rågsikt. Då jag ville ha ”rostebröd” att skiva upp och ha på lut i frysen så valde jag att lägga det i två brödformar istället för långpanna. Fantastiskt resultat med två fina, luftiga bröd. Problemet är bara att det är så gott att det inte nog inte blir något kvar att frysa 🙂

    1. Mycket lättbakat. Jag har bakat det några gånger med lite olika mjöl. Godast tycker Jag det blev när jag bytte 5 dl vetemjöl mot grahamsmjöl.

  1. Ska bli spännande! Har ett bröd på jäsning nu och jag har tagit dej på orden och blandat mjöl efter vad som fanns i skafferiet 🙂

  2. Jättegott bröd! Jag petade ner några matskedar solroskärnor, det passade perfekt!! Frös ner i stora bitar för att sedan ta upp och skära till dem i önskad storlek. Tack för en toppenrecept, toppen när man jobbar hemma.
    Vänligen Sidenqvist

    1. Så roligt att du gillade det Anna-Lena! Ja, när man jobbar hemma är det ju perfekt att ha ett brödbak igång. Nästa gång ska jag också ha i solroskärnor!:-)

  3. Brödet står i ugnen nu. Ersatte en del mjöl med vetekli, hade i russin och det ser väldigt bra ut so far! 🙂 Tack för alla latmask- recept, fast internettet flödar över med matbloggar och annat, använder jag faktiskt dina recept allra mest och återkommande 🙂

  4. Tack för ett toppenrecept 🤩👍🏻gillas av alla hemma och tar ju typ ingen tid alls att baka. Samt att alla ingredienser i stort sett alltid finns hemma. Varierar mjölsorterna lite, idag blev det, förutom vetemjöl, även fullkornsvetemjöl, dinkel å lite graham!
    /Helena

    1. Toppen ju! Själv blandar jag ute med Ölandsvete ibland, och kör i lite vetekli ibland. Nästa gång får det nog bli grahamsmjöl. 🙂

    1. Hej Inger! Jag brukar använda den klassiska långpannan, en sån där som finns med som grundinredning i varje ugn.

      1. Hej! Beror ju på hur bred ugn man har. Jag har två olika pannor då jag haft olika sorters ugn. Hur stor ska den vara på ett ungefär?

  5. Såååå gott det blev! Följde ditt grundrecept men slängde i lite grahamsmjöl och solroskärnor. Detta gör jag om…enkelt, snabbt och gott👍Tack

  6. Ännumera latmask häll degen direkt i långpannan utan förjäsning. Stringla lite olja över degen och slickepotten. Bred ut degen med en slickepotten över hela pannan låt jäsa ca 45-60 min grädda sedan brödet.

    1. Det alternativet gillade jag! Tack, ser lovande ut och strax in i ugnen (så det hinner bli klart till mellanmål 🙃)!

  7. Bakat detta flera gånger. Idag slängde jag i både havregryn, chiafrön, solroskärnor (förutom vetemjölet). Så gott!

    1. Det går jättebra att hälla i det i början också, men en kompis som jobbat med bakning lärde mig en gång att glutentrådarna blir bättre om saltet kommer i på slutet.

    1. Jag använder långpannan som följer med ugnen, det brukar vara ett klassiskt mått på dem, så den är ju ganska stor. Men jag har även gjort den i en mindre långpanna som jag köpt till, och det går också fint, då blir brödet lite högre. Så det är inte så känsligt med storleken.

  8. Verkligen ett toppenbröd! Har 4 tonåringar i huset och ALLA gillar det! Inne på 3e plåten på 3 dagar nu. 😅 Dock vet jag inte hur jag ska förvara det. Har du något bra tips? Har förvarat i pappåse nu men då blir kanterna så torra och hårda. Gissar att det blir mindre trevligt i plastpåse också? Tack iaf för ett riktigt bra recept! 🙏 Testat en del bröd genom åren, men proceduren till de flesta recept gör att man drar sig för att baka. Inte med detta recept! 🥰

    1. Åh vad roligt att höra! :-)Förstår att det går åt en hel del bröd då! 🙂 Jag brukar förvara allt hembakat bröd i frysen, även om det bara handlar om något dygn. Just hembakat bröd blir ju så lätt torrt. Jag fryser rutorna i platta plastpåsar, så tinar de fort på morgonen. Men ska man äta frukost direkt efter man vaknat och de inte hinner tina dem framme, eller om man inte gillar att tina dem i mikron, så skulle jag lägga fram en påse ur frysen det sista jag gör innan jag går och lägger mig, så är de upptinade och goda morgonen efter och smakar fortfarande färskt. 🙂

  9. Gjorde brödet idag och la till timjan och babytomat halvor på så det blev lite italienskt över det hela. Men det blev himmelskt gott. Ska testa andra kombinationer på detta. Kommer göras om och Tack för receptet 🙂

  10. Kanonbra recept
    enkelt och gott
    Det blev verkligen luftigt även fast man tryckte ihoo och drog brödet tunt. Tack

  11. Hej
    Hittade det här receptet av en slump. Bakat det massor av gånger. Kollar vad jag har i skåpen och slänger i vad jag har…russin,aprikoser,valnötter och varierar med kryddor. Vi älskar det. Tack för ett toppenrecept!

    Ia i Dalsland

  12. Tack för ett superbra recept.
    Det här blev min favorit .
    Bakade två gånger igår med så bra resultat.
    Tusentack 🥰

  13. Provade ditt recept för några dar sen.
    Blandade friskt med olika mjöl sorter. Det blev verkligen gott.
    Det blir snart ett nytt. Tack för ett riktigt bra o enkelt recept.

  14. Verkligen 1 bra recept👍
    Vete, råg & havregryn. Brödkryddor och avslutade med flingsalt på toppen.
    Tack för den😀

  15. Jättebra recept på bröd. Gott. Jag bytte ut lite av mjölet mot grovt rågmjöl och rågsikt, samt använde olivolja. Det blev så gott.

    1. Bra fråga! Testa samma tid till att börja med, jag tror inte att det behöver bli så väldans mycket längre bara för att det är dubbel sats.

  16. Så bra recept!Jag gillar när det är enkelt.Solroskärnor och torkade tranbär och 5 dl rågsikt.Allt fick jäsa i långpannan ca 1 1/2 timma så bra det blev

  17. Testade receptet och följde det (och gjorde mina egna ”tweaks”)
    Hade i lökpulver, vitlökspulver och oregano.
    Efter sista jäsningen strök jag brödet med egg o vatten, strödde över riven ost och följde gräddningen enligt receptet.

    Helt magiskt vad fantastiskt brödet blev. Kommer helt klart att göras om och om igen.

  18. Fantastiskt bröd. Jag följde receptet exakt men bytte mjölet mot glutenfritt och det blev lika bra ändå. Stort tack för detta receptet!

    1. Vad roligt att höra Christian! Och bra att veta att det funkar fint att ersätta med glutenfritt mjöl här också. Tack! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration