Bröd

Långpannebröd för latmaskar

Långpannebröd

Långpannebröd för latmaskar har vi här! En riktig gammal trotjänare. Det här brödet behöver man inte daska ut på köksbänken och knåda och kladda med, man bara dumpar ner det direkt från jäsbunken ner i långpannan. Så skönt att slippa skrubba rent köksbänken! (Ja, jag är en latmask. Och det här brödet är perfekt för mig!)

Jag har ett liknande recept på ett sådant här bröd som har en väldigt liten mängd jäst som man jäser över natten och sedan gräddar direkt på morgonen, men det här långpannebrödet ger större mängd bröd och jäsningen görs medan man väntar i vaket tillstånd. (Vilket i och för sig är valfritt.) Här använder man ett halvt paket jäst, låter degen jäsa en timme, dumpar ner den i långpannan, drar lite i den så att den brer ut sig lite, jäser en halvtimme till, och sedan gräddar i ungefär 25 min.

Det här långpannebrödet ger 20 rutor bröd som är toppen att ha i frysen och plocka fram och ha som frukostbröd. Jag brukar krydda det med några teskedar färdigblandade brödkryddor som finns på påse i kryddavdelningen i affären, men det är valfritt.

Och hörni – här kan ni slänga i det mjöl ni har hemma. Har ni vetemjöl special istället för vanligt mjöl, eller fullkornsvetemjöl? Kör på det. Vill ni köra hälften grahamsmjöl och hälften vetemjöl? Funkar fint! Här är det fritt fram för skåpsrens, och det här grundreceptet på långpannebröd är väldigt tolerant och förlåtande. Det är svårt att misslyckas. Bara kör!

Skriv ut

Långpannebröd för latmaskar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,15 av 13 recensioner

Loading…

Enkelt, smidigt och jättegott långpannebröd som man inte behöver knåda alls och som blir fluffigt och fint. Det här brödet är omöjligt att misslyckas med!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 25
  • Total tid: 35 min + 1,5 h jästid
  • Antal portioner: 20 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 25 g jäst (0,5 pkt)
  • 5 dl ljummet vatten
  • 3 msk olja ( t ex raps, matolja eller solrosolja)
  • 1 msk honung (alt. 1 msk sirap)
  • ca 13 dl vetemjöl 
  • 2 tsk salt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Häll på det ljumna vattnet och rör tills jästen löst sig.

Rör ner olja, honung och det mesta av mjölet. Tillsätt det sista mjölet (om det behövs) under tiden degen arbetas smidig. Allra helst ska den arbetas i en bakmaskin med degkrok i 15 min. Det låter mycket, men gör mycket för brödets fluffighet. Tillsätt saltet sista minuten. (Har man ingen bakmaskin kan man använda degkrokarna som följer med elvispen, men då är det helt okej att ge sig efter 5 minuter.)

Sätt plastfolie över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka en timme.

Stjälp ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Dra lite i degen åt alla håll så att den täcker en lite större yta av plåten och inte enbart mitten, och platta ut den med händerna. Det är inte så noga, det kommer att bli bra ändå.

Låt jäsa i ytterligare 30 min.

Grädda brödet i mitten av ugnen på 200 C i cirka 25 min, tills det har fin färg. Flytta över det stora, platta brödet till ett galler efter någon minut, bär det i bakplåtspappret, och dra loss bakplåtspappret när brödet väl ligger på gallret så att det får lufta lite. När det svalnat, skär det i cirka 20 rutor. 

27 Kommentar

  1. Lotta

    10 juni, 2014 at 11:59 f m

    Låter som min sorts bröd 🙂

    Hoppas allt är bra med er – hela familjen!

    Kram Lotta

    1. Helena

      6 januari, 2021 at 6:44 e m

      Allt är bra med oss Lotta, hoppas allt är bra med er också! Detta brödet är hyvens! 🙂

  2. Matarkivet

    12 juni, 2014 at 11:18 f m

    Gillar verkligen den typ av bröd, tror inte jag skulle ha tålamod (eller tid) för surdegsbröd. Stor kram, Hanna

    1. Helena

      6 januari, 2021 at 6:44 e m

      Haha, det har inte jag! Jag testade en gång, men det var helt enkelt inte min påse.

  3. Lena

    6 januari, 2021 at 11:52 f m

    Ska bli spännande! Har ett bröd på jäsning nu och jag har tagit dej på orden och blandat mjöl efter vad som fanns i skafferiet 🙂

    1. Helena

      6 januari, 2021 at 6:44 e m

      Vad roligt Lena! Hoppas brödet blir toppen! 🙂

  4. Anna-Lena Sidenqvist

    7 januari, 2021 at 1:58 e m

    Jättegott bröd! Jag petade ner några matskedar solroskärnor, det passade perfekt!! Frös ner i stora bitar för att sedan ta upp och skära till dem i önskad storlek. Tack för en toppenrecept, toppen när man jobbar hemma.
    Vänligen Sidenqvist

    1. Helena

      11 januari, 2021 at 11:04 f m

      Så roligt att du gillade det Anna-Lena! Ja, när man jobbar hemma är det ju perfekt att ha ett brödbak igång. Nästa gång ska jag också ha i solroskärnor!:-)

  5. Madeleine

    7 januari, 2021 at 9:08 e m

    Brödet står i ugnen nu. Ersatte en del mjöl med vetekli, hade i russin och det ser väldigt bra ut so far! 🙂 Tack för alla latmask- recept, fast internettet flödar över med matbloggar och annat, använder jag faktiskt dina recept allra mest och återkommande 🙂

    1. Helena

      11 januari, 2021 at 11:04 f m

      Vad roligt att höra Madeleine, vad glad jag blir! 🙂 Latmaskrecept är ju de allra bästa! 😉

  6. Yvonne Johansson

    16 januari, 2021 at 7:39 e m

    Du är en pärla!😘
    Brödet blev så gott!
    Tack för receptet!
    Kram Yvonne

    1. Helena

      17 januari, 2021 at 3:58 e m

      Så roligt Yvonne, vad glad jag blir! 🙂

  7. Helena

    17 januari, 2021 at 8:02 e m

    Tack för ett toppenrecept 🤩👍🏻gillas av alla hemma och tar ju typ ingen tid alls att baka. Samt att alla ingredienser i stort sett alltid finns hemma. Varierar mjölsorterna lite, idag blev det, förutom vetemjöl, även fullkornsvetemjöl, dinkel å lite graham!
    /Helena

    1. Helena

      18 januari, 2021 at 8:15 f m

      Toppen ju! Själv blandar jag ute med Ölandsvete ibland, och kör i lite vetekli ibland. Nästa gång får det nog bli grahamsmjöl. 🙂

  8. Inger Andersson

    26 januari, 2021 at 10:58 e m

    En fråga
    Hur stor långpanna ska det vara?

    1. Helena

      29 januari, 2021 at 4:07 e m

      Hej Inger! Jag brukar använda den klassiska långpannan, en sån där som finns med som grundinredning i varje ugn.

  9. Inger

    29 januari, 2021 at 8:12 e m

    Tack för info

  10. Eva Arntzen

    17 mars, 2021 at 12:40 e m

    Såååå gott det blev! Följde ditt grundrecept men slängde i lite grahamsmjöl och solroskärnor. Detta gör jag om…enkelt, snabbt och gott👍Tack

    1. Helena

      19 mars, 2021 at 12:42 e m

      Vad roligt att höra Eva! 🙂

  11. Kalle Kula

    30 juli, 2021 at 5:06 e m

    Ännumera latmask häll degen direkt i långpannan utan förjäsning. Stringla lite olja över degen och slickepotten. Bred ut degen med en slickepotten över hela pannan låt jäsa ca 45-60 min grädda sedan brödet.

    1. Helena

      2 augusti, 2021 at 2:03 e m

      Supersmart ju! Ska göra så nästa gång! 🙂

  12. Mari

    4 augusti, 2021 at 9:50 e m

    Bakat detta flera gånger. Idag slängde jag i både havregryn, chiafrön, solroskärnor (förutom vetemjölet). Så gott!

    1. Helena

      5 augusti, 2021 at 1:18 e m

      Vilken bra idé! Ska testa att ha i det jag också!

  13. Nanna

    11 augusti, 2021 at 4:36 e m

    Varför ska saltet i precis i slutet? Hällde i det ihop med allt annat.

    1. Helena

      18 augusti, 2021 at 9:04 e m

      Det går jättebra att hälla i det i början också, men en kompis som jobbat med bakning lärde mig en gång att glutentrådarna blir bättre om saltet kommer i på slutet.

  14. Josefine

    30 augusti, 2021 at 8:39 e m

    Måste man ha honung eller sirap? Eller kan man skippa den delen helt? 🙂

    1. Helena

      30 augusti, 2021 at 8:43 e m

      Det brukar vara gott med lite sötma, men det går såklart också att utesluta det om man hellre vill det.

Lämna en kommentar