Andra, Efterrätter, Paj efterrätt

Len lingonpaj på mandelbiskvibotten med choklad

Den här lingonpajen är som en blandning av moussetårta, pannacotta och cheesecake, och smakar gott i sommarvärmen (som för tillfället lyser med sin frånvaro). Jag testade att mala mandelbiskvier, blanda ner lite smält smör och kakao och ha som kakbotten, och det blev jättegott, absolut en tårtbotten jag kommer att göra fler gånger. Det blir en alldeles lagom blandning av sött och fräscht. Pajen räcker till ca 8 personer. På bilden har jag har skurit ut runda bitar istället för klassiska tårtbitar.

Tårtbotten:
en påse mandelbiskvier (150 g)
1,5 msk kakao
75 g smält smör

Fyllning:
4 dl grädde
1 msk råsocker
3 gelatinblad
2 dl rårörda lingon
200 g philadelphiaost
Börja med att göra tårtbotten; mixa mandelbiskvierna i en matberedare tills de har blivit smulor. Häll i kakao och smält smör, mixa så att det blandar sig och tryck sedan ut blandningen i botten på en form med avtagbara kanter. Sätt in i ugnen på 175C i ca 8 min, låt sedan svalna. Till fyllningen; Lägg 3 gelatinblad i en skål med vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädde och råsocker. Ta av från värmen, och rör ner gelatinbladen. Vispa ner de rårörda lingonen och philadelphiaosten, kör en liten stund med elvisp så att det blandar sig riktigt bra. Häll fyllningen i pajskalet och låt stå i kylen i några timmar, gärna över en natt.

12 Kommentar

  1. Cutecakes-Paulina

    12 juni, 2010 at 6:40 e m

    Det här låter väldigt gott, spännande smakkombination med lilngon och mandelbiskvibotten!

  2. sana

    12 juni, 2010 at 9:35 e m

    Låta jätte gottoch se riktigt gott ut!! tänker jag alltid på kaka som göra med bär eller annan frukt när sommer kommer ;=)och nu jag riktig sugen att göra blueberry cheese pie.

  3. missfranklin

    13 juni, 2010 at 9:54 f m

    älskar mandelbiskvier, går att ha till allt 🙂

  4. Fridas kök

    13 juni, 2010 at 1:32 e m

    Men så gott!! Mandelbiskvibotten lät verkligen spännande. Jag sparar ner receptet på en gång, detta måste jag prova. 🙂

  5. Emma

    13 juni, 2010 at 3:11 e m

    Vilken bra kakbotten! Och vad gott allt låter! Moussetårta, pannacotta och cheesecake är alla riktigt smarrigt. Det här måste testas 🙂

  6. Yasemin

    13 juni, 2010 at 4:29 e m

    Ja vädret börjar bli tråkig thär i sthlm också. Vi har regn här. Himla söt kaka. Låter supergott med lingon. Såg indiska mangon igår på ica maxi, fast det kostade 25 kronor styck. 🙂

  7. Remsan

    13 juni, 2010 at 5:24 e m

    Du kan verkligen det där med desserter! Låter jättegott! Tack för igår. Kram.

  8. Malin

    13 juni, 2010 at 6:24 e m

    Att jag inte hittat till din blogg förut?? Den är jättebra, som många andra verkar ha förstått redan 😉 Lingon är en favorit för mig – det ser jättesmarrigt ut. Jag har testat att göra lingonparfait många gånger men inte som cheesecake/pannacottatyp. —> Lingoncheesecake läggs till på "göra sen" listan…
    H. Malin på Malins Mat.com

  9. charlotta

    13 juni, 2010 at 6:40 e m

    cheeezus vad gott det här låter! och jag som går på egenskapad sugar-detox. suck och stön. kanske ska göra ett undantag för den här lilla godsaken…

  10. Linda

    14 juni, 2010 at 7:32 e m

    Tack söta för senast! Det var verkligen en supergod paj! Du är så duktig Helena och Olof du tar superfina bilder! Kramar till er båda=)

  11. Anna

    15 juni, 2010 at 12:15 e m

    Gud vad gott det låter. Jag älskar lingon, det är så där underbart syrligt. Måste provas!

Lämna en kommentar