Andra Nötkött Vardag

Lindströmsgratäng – hela middagen i en form

Det här ser nästan ut som en smulpaj, men det är det då rakt inte. Det är resultatet av en idé jag hade häromveckan. När jag sitter på jobbet och gnäller strax för kl 17 om att jag inte vet vad jag ska laga till middag (något som händer ganska ofta), brukar min jobbarkompis Marija säga att jag ska göra Skattkista, som hon brukade laga åt sina barn när de var små. Skattkista i Marijas familj är köttfärssås toppat med löst potatismos, som sedan gratinerats i ugn. Lite som engelsmännens Shepherd’s Pie, fast med vanlig köttfärs istället för britternas lammfärs. Eftersom jag gillar Biff á la Lindström men inte alltid orkar stå och forma biffar, tänkte jag att det gamla receptet på Lindströmsgryta toppat med potatismos och riven ost kunde bli en god middag, och det blev det! Jag gillar när hela maträtten ryms i en form, och man inte behöver koka ris eller förbereda några andra tillbehör. Så här gör man:

Lindströmsröra:
ca 500 g nötfärs
1 gul lök
2 msk soya
2 msk oxfond
1,5 dl vatten
6 st inlagda rödbetor (Jag hittade bara skivade i en glasburk, så jag tömde burken på skivor och hackade dem)
2 msk rödbetsspad
2-3 msk kapris
salt och peppar
———-
Potatismos:
4-5 potatisar
1 ägg
mjölk
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
———-
ca 3 dl riven ost

Börja med att skala och koka potatisarna till potatismoset. Hacka under tiden löken till Lindströmsröran och fräs den i lite smör, loch låt efter en stund även köttfärsen få fräsa med. Tillsätt resten av ingredienserna, och låt röran puttra samman i ca 5 min. Lägg den sedan i botten på en smord ugnsform.
Pressa de kokta potatisarna, och vispa samman dem med mjölk av valfri mängd tills du får den konsistens du vill ha på potatismoset. Det ska dock vara löst, så att maträtten inte riskerar att bli torr. Blanda ner ägg, senap och salt och peppar i potatismoset, och festa loss med en klick smör om du känner dig på det humöret. Ös gärna ner någon näve riven ost i moset när du ändå är igång. Innan du brer över potatismoset på köttfärsröran, strö över lite riven ost på köttfärsröran. Bred sedan över potatismoset, och toppa med lite mer riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min tills du har fått en fin färg på ytan. Servera med sallad. 

28 januari, 2013

7 kommentarer

  1. Mums vilken bra idé, håller med om att det är tjatigt att kladda till biffar och det finns väl inget bättre än konceptet "hela middagen i en form". Ha det bra Kram

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration