Lingonkaka på pepparkaksbotten
Det här receptet har jag ruvat på ända sedan förra julen, mest för att det inte har varit säsong för den här godbiten förrän nu. Kakan kan bäst beskrivas som en pannacottapaj, lite i stil med storfavoriten Hallonpannacottapaj, fast med lingon, och med en botten av krossade pepparkakor istället för klassiska digestivekex. Perfekt att servera som efterrätt under julhelgen, den kan göras klar någon dag i förväg och snällt vänta i kylen. Sånt gillar jag.
Och hörni, om ni bor i närheten av Kalmar får ni tjacka er ett exemplar av Barometern imorgon, för då är det återigen dags för Helenas Kök. Då blir det ännu fler efterrätter!
Lingonkaka på pepparkaksbotten, ca 8 bitar
25 st krossade pepparkakor
75 g smält smör
———-
3,5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
0,5 dl socker
200 g philadelphiaost
2 dl rårörda lingon
———-
valfri garnerig:
t ex silverkulor, stjärnanis, kanelstång
Börja med att lägga de tre gelatinbladen i en skål med kallt vatten, som du sedan ställer åt sidan. Krossa pepparkakorna och blanda dem med smält smör till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tryck ut massan i en pajform med avtagbara kanter, och grädda pajskalet i mitten av ugnen på 175C i ca 8 min. Låt sedan svalna. Koka upp vispgrädde ihop med socker, ta av från värmen och rör ner gelatinbladen. Rör ner philadelphiaost och rårörda lingon, ta eventuellt något varv med elvispen så att allting blandar sig ordentligt. Häll blandningen i pajskalet och låt stå en natt i kylen, servera sedan med någon form av julinspirerad garnering.
Sofie
16 december, 2011 at 6:17 e mJa, jag betvivlar inte att den är god. Älskar ju pannacotta. Härligt med julsmaker!
Ann-Sofi MATSAFARI
16 december, 2011 at 6:36 e mJag ska åka till Kalmar och handla de sista julklapparna i morgon! Jag ska få tag i en barometern då helt klart! Jättetrevlig paj! Verkligen härligt julig men ändå inte. Ha en underbar helg:)
Amy's piece of cake
16 december, 2011 at 7:04 e mSer mycket god ut och instämmer, härligt med julig smak!
Lingonberrie
16 december, 2011 at 8:31 e mMums mums mums!!!
Hovkonditorn
17 december, 2011 at 2:23 f mLåter och ser gott ut!
Emmelie- Sweetfactory
17 december, 2011 at 11:08 f mVilken fin tårta! Ser otroligt julig ut : )
Anna-Malin
17 december, 2011 at 5:47 e mtack för fin hälsning!
jag kan varmt rekommendera
ett besök på magasin/butiken
nästa gång du har vägarna
förbi skåne. massor av fint!
och jag ser nu, lakritstokig som jag är,
att jag måste prova kolan i ditt
förra inlägg. absolut 🙂
Kaksmulan
18 december, 2011 at 9:23 e mJapp den desserten satt som ett sviskon i en gåsaröv… (försöker svänga mig med lite skånska uttryck, nyskåning som man är ;)) Nu ska jag bara bestämma om det blir på julafton eller juldagen den ska serveras.
frida
19 december, 2011 at 3:13 e mVilken vacker kaka!
Lottzy
19 december, 2011 at 5:15 e mSer både god och vacker ut! Var det någon som vågade ta första biten???
One more cup of coffee
22 december, 2011 at 10:27 f mVilken fantastisk dessert! Har tipsat om denna bland lite andra recept på min blogg. Kika in!
God jul