Jul

Lingonkaka på pepparkaksbotten

Det här receptet har jag ruvat på ända sedan förra julen, mest för att det inte har varit säsong för den här godbiten förrän nu. Kakan kan bäst beskrivas som en pannacottapaj, lite i stil med storfavoriten Hallonpannacottapaj, fast med lingon, och med en botten av krossade pepparkakor istället för klassiska digestivekex. Perfekt att servera som efterrätt under julhelgen, den kan göras klar någon dag i förväg och snällt vänta i kylen. Sånt gillar jag.

Och hörni, om ni bor i närheten av Kalmar får ni tjacka er ett exemplar av Barometern imorgon, för då är det återigen dags för Helenas Kök. Då blir det ännu fler efterrätter!

Lingonkaka på pepparkaksbotten, ca 8 bitar
25 st krossade pepparkakor
75 g smält smör
———-
3,5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
0,5 dl socker
200 g philadelphiaost
2 dl rårörda lingon
———-
valfri garnerig:
t ex silverkulor, stjärnanis, kanelstång

Börja med att lägga de tre gelatinbladen i en skål med kallt vatten, som du sedan ställer åt sidan. Krossa pepparkakorna och blanda dem med smält smör till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tryck ut massan i en pajform med avtagbara kanter, och grädda pajskalet i mitten av ugnen på 175C i ca 8 min. Låt sedan svalna. Koka upp vispgrädde ihop med socker, ta av från värmen och rör ner gelatinbladen. Rör ner philadelphiaost och rårörda lingon, ta eventuellt något varv med elvispen så att allting blandar sig ordentligt. Häll blandningen i pajskalet och låt stå en natt i kylen, servera sedan med någon form av julinspirerad garnering.

16 december, 2011

11 kommentarer

  1. Jag ska åka till Kalmar och handla de sista julklapparna i morgon! Jag ska få tag i en barometern då helt klart! Jättetrevlig paj! Verkligen härligt julig men ändå inte. Ha en underbar helg:)

  2. tack för fin hälsning!

    jag kan varmt rekommendera
    ett besök på magasin/butiken
    nästa gång du har vägarna
    förbi skåne. massor av fint!

    och jag ser nu, lakritstokig som jag är,
    att jag måste prova kolan i ditt
    förra inlägg. absolut 🙂

  3. Japp den desserten satt som ett sviskon i en gåsaröv… (försöker svänga mig med lite skånska uttryck, nyskåning som man är ;)) Nu ska jag bara bestämma om det blir på julafton eller juldagen den ska serveras.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration