Lövbiffsgratäng
Under alla år jag har bloggat om mat har den här lövbiffsgratängen varit ett av bloggens allra populäraste recept. Jag lagade den första gången för snart tio år sedan, och jag kommer att fortsätta laga den i tio år till. Minst!
Vissa recept har turen att bli ofrånkomliga klassiker, som familjemedlemmar önskar på födelsedagsmiddagar och sammankomster, och som vännerna ber om receptet på för att själva kunna servera när de får gäster. Det här lövbiffsgratängen är ett just sådant recept. Ett recept som man kan bjuda på med största, möjliga trygghet.
En fråga jag brukar få kring lövbiffsgratängen är “Ska man verkligen lägga ner lövbiffen helt rå i ugnsformen, ska man inte steka den först?” Men den ska ner i formen rå, och det är lugna puckar. Efter 25 minuter i ugnen på 225C är den hur klar som helst, men väldigt långt ifrån torr, då den har gottat sig i formen ihop med ädelostsås och andra goda grejer.
Så har ni inte testat den än, gör det så snart som möjligt! Det här är höst- och vintermat när den är som godast!
Skriv utLövbiffsgratäng
Lövbiffsgratäng med ädelostsås och grönsaker är den perfekta bjudmaten som funkar vid alla tillfällen, och ett av bloggens allra populäraste recept.
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 45
- Total tid: 60 min
- Antal portioner: 4–5 1x
Ingredienser
Gratäng:
- 300–400 g strimlad lövbiff
- 3 msk soja
- 2 msk kalvfond
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten purjolök
- 1 röd paprika
- 150–250 g färska champinjoner
Sås:
- 4 dl grädde
- 1 msk mjöl till redning
- ca 140 g ädelost
- timjan
- grovmalen svartpeppar
- salt (liten mängd)
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C.
Strimla lövbiffen och lägg den i en skål tillsammans med soja, fond och pressad vitlök.
Låt den marinera medan du strimlar purjolök, hackar paprika och skär champinjoner i mindre bitar.
Fräs purjolök och paprika i smör eller olja, och förflytta sedan till en tallrik. Fräs champinjonerna.
Blanda ihop purjolök, paprika och svamp och placera det i botten på en smord ugnsfast form.
Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan.
Gör sedan såsen; börja med att koka upp all grädde utom en liten skvätt som du spar till redning. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en rednings-shaker (eller liten burk med lock) och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden.
Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka ihop någon minut tills osten har smält ner i såsen.
Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns.
Servera gratängen med ris, potatis eller pasta.
När vi ändå är inne på bjudrätter och helgmat, vill jag slå ett slag för kategorin Bjudmat/paradrätter. Därinne hittar ni andra klassiker som man med trygghet kan bjuda gästerna på som till exempel Mammas köttfärspaj, eller Vietnamesiska vårrullar ifall maten ska vara vegansk.
Remsan
11 december, 2010 at 7:07 e mDetta lät verkligen som en kanongratäng!
Ann C
1 september, 2019 at 10:04 e mSå jättegod! Gjort den två gånger. Helt suverän. Båda ville ha receptet.👍
Helena
2 september, 2019 at 8:21 f mVad roligt att du gillade Ann! Måste laga den själv nu när det blir höst och man är sugen på gratänger igen. 🙂
Maria
13 januari, 2020 at 12:41 f mLåter bara sååå gott och ska absolut prova detta! Men en säkert korkad fråga som jag ställer ändå…
vad använder du för soya?
Helena
13 januari, 2020 at 8:11 f mDet finns inga dumma frågor! 🙂 Jag brukar använda “vanlig” kinesisk soja, oftast den från Mrs Chengs.
Helena
22 oktober, 2019 at 12:54 e mRemsan-den är episk!
Cupcakesfluffan
11 december, 2010 at 7:59 e mSer himla mumsigt ut
Helena
22 oktober, 2019 at 12:55 e mDet är det! Riktigt mumsigt! 🙂
Karin
11 december, 2010 at 9:05 e mDet receptet har jag en variant på faktiskt. har dock inte lagat det men nu blev jag sugen 🙂
Helena
22 oktober, 2019 at 12:55 e mÅh, då måste du ju prova! Det är så otroligt gott!
Helena
12 december, 2010 at 5:52 e mDet där lät supergott!
Helena
22 oktober, 2019 at 12:56 e mDet är GRYMT!
Anonym
20 januari, 2011 at 2:17 e mTack för receptet, jääättegod!! Möjligen en aning för salt om man inte tar verkligen "lite salt" i såsen (jag tog väl en halv tsk eller så) för osten är rätt salt i sig. Men vilket roligt och annorlunda recept, tack igen 🙂 /Krista
Helena
22 oktober, 2019 at 12:57 e mHej! Ja, en halv tesked kanske är lite mycket, men jag är ju inte heller så tydlig där, så jag tar på mig lite av det. 😉 Jag har provat både att salta och att helt utelämna saltet, men tycker ändå att man vill ha med lite grann. Men det är en smaksak, och man får prova sig fram.
Caroline
22 februari, 2011 at 7:02 e mJättegott vart denna rätt! Lagade den i söndags. Ha det!
Helena
22 oktober, 2019 at 12:58 e mVad roligt Caroline, det glädjer mig! 🙂
Ines
15 april, 2011 at 3:21 e mImorgon kommer mina svärföräldrar hos och vi ska bjuda på trerätters! Tänkte göra detta till huvudrätt och servera med klyftpotatis och rotfrukter! Har aldrig lagat rätten innan, så jag hoppas verkligen den är god!:)
Helena
22 oktober, 2019 at 12:58 e mInes – det här är ett säkert kort, jag lovar! De kommer att bli jättenöjda, annars får du skälla på mig! 🙂
Malin`s Diner
16 december, 2012 at 8:04 e mDetta ska göras i mitt kök väldigt snart, så gott det ser ut och låter.
Kram kram
Helena
22 oktober, 2019 at 12:59 e mÅh, det tycker jag Malin! Ut i köket med dig och SKAPA!
Liselott
3 december, 2013 at 1:18 e mUnderbar blogg du har. Fått så mycket bra tips och recept härifrån. Tänkte testa detta till helgen. Min fråga är om du har något tips på ett bra rött vin som passar till?
Helena
22 oktober, 2019 at 1:00 e mTack för de fina orden Liselott!
Jag hade satsat på ett rejält rödvin som tar upp det feta från osten, som en rioja med mycket smak, till exempel ett av mina favoritviner Baron de Ley.
Max Svensson
12 januari, 2014 at 1:51 e mProvar detta idag, ser väldigt gott ut.
Helena
12 januari, 2014 at 4:19 e mTrevligt! Jag lovar att det är jättegott.
Max Svensson
12 januari, 2014 at 4:26 e mNu har vi ätit gratängen och den vart helt fantastisk god.
Helena
14 januari, 2014 at 4:03 e mVad roligt att höra! 🙂
Anonym
27 november, 2016 at 7:18 e mTack för ett jättegott recept som blev succé. Sparar det som en ny favorit som jag kommer att laga fler gånger!
Helena
30 november, 2016 at 11:19 f mVad kul! Det här är en riktig superklassiker här hemma också! 🙂
Charlotte
1 mars, 2019 at 2:33 e mSupergott!
All som jag bjudit på den vill ha receptet.👍🏻👍🏻
Helena
6 mars, 2019 at 9:51 f mVad roligt att höra Charlotte! Den är en riktig trotjänarfavorit här hemma också! 🙂
Sinikka Andersson
23 mars, 2019 at 10:04 e mJättegod gratäng, vårt barbarn (20år) sa på en gång, mormor det receptet vill jag ha!👍🏻👌🏻😊
Helena
24 mars, 2019 at 6:24 f mVad roligt att höra Sinikka! Det receptet brukar alltid bli väldigt populärt, jag älskar det också. 🙂
Anki w
27 oktober, 2019 at 7:20 e mMåste provas😋
Helena
28 oktober, 2019 at 10:18 f mHoppas du gillar den lika mycket som jag! Kram!
Rosan
27 oktober, 2019 at 7:36 e mJag har så svårt med grönmögelost 😥 Samtidigt som jag blir så sugen på att testa denna smarriga gratäng. Vad skulle man kunna ta istället tror du?
Helena
28 oktober, 2019 at 10:19 f mAlltså jag ska erkänna att när jag lagade den här maträtten första gången så gillade jag inte heller ädelost. Men sen vände det! Men om det inte vänder för dig, så skulle jag testa att riva ner prästost istället för ädelost.
Linnéa
27 oktober, 2019 at 8:00 e mSka testa med quornfilé istället för kött☺️👌🏽
Helena
28 oktober, 2019 at 10:19 f mVilken bra idé! Berätta gärna sen hur det gick!
Ann-Christin
30 oktober, 2019 at 6:54 e mSka mariaden följa med köttet , eller den ska slängas.
Helena
31 oktober, 2019 at 8:40 f mIfall det är något kvar i skålen kan du slänga det. 🙂
Pompe
12 november, 2019 at 5:38 e mMen varför ska den fina marinaden med fond slängas! Den är ju en bra bas i anrättningen. Jag saltar aldrig förväg när det finns ädelost eller bacon i ett recept.
Helena
13 november, 2019 at 8:05 e mJag brukar slänga den för jag är rädd att gratängen ska få för stark och salt sojasmak om jag behåller den, samt bli lite för blöt. Men det är ju bara hur jag brukar göra, anpassa gärna receptet efter dina egna preferenser. 🙂
Annika
31 januari, 2020 at 5:18 e mDet blev fredagsmiddag här. Jag serverade med linguine. Och ett glas rött vin. Fredagsstämning infann sig. 😊
Helena
3 februari, 2020 at 7:45 f mÅh vad gott! Pasta är jättegott att ha till lövbiffsgratängen!
Staffan Näslund
16 november, 2020 at 12:59 e mDetta måste jag prova, som nybliven pensionär så provar jag olika recept samt att jag bakar bröd.
Hej och tack.
Staffan.
Helena
17 november, 2020 at 11:44 f mVad roligt Staffan! Jag är övertygad om att du kommer att gilla den här lövbiffsgratängen, den är riktigt god! 🙂 Lycka till med matlagandet och bakningen!