Bjudmat/Paradrätter Nötkött

Lövbiffsgratäng

Lövbiffsgratäng

Under alla år jag har bloggat om mat har den här lövbiffsgratängen varit ett av bloggens allra populäraste recept. Jag lagade den första gången för över tio år sedan, och jag kommer att fortsätta laga den i tio år till. Minst!

Vissa recept har turen att bli ofrånkomliga klassiker, som familjemedlemmar önskar på födelsedagsmiddagar och sammankomster, och som vännerna ber om receptet på för att själva kunna servera när de får gäster. Det här lövbiffsgratängen är ett just sådant recept. Ett recept som man kan bjuda på med största, möjliga trygghet.

En fråga jag brukar få kring lövbiffsgratängen är ”Ska man verkligen lägga ner lövbiffen helt rå i ugnsformen, ska man inte steka den först?” Men den ska ner i formen rå, och det är lugna puckar. Efter 25 minuter i ugnen på 225C är den hur klar som helst, men väldigt långt ifrån torr, då den har gottat sig i formen ihop med ädelostsås och andra goda grejer.

Så har ni inte testat den än, gör det så snart som möjligt! Det här är höst- och vintermat när den är som godast!

Skriv ut

Lövbiffsgratäng

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Lövbiffsgratäng med ädelostsås och grönsaker är den perfekta bjudmaten som funkar vid alla tillfällen, och ett av bloggens allra populäraste recept.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 45
  • Total tid: 60 min
  • Antal portioner: 4-5 1x

Ingredienser

Scale

Gratäng:

  • 300400 g strimlad lövbiff
  • 3 msk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten purjolök
  • 1 röd paprika
  • 150250 g färska champinjoner

Sås:

  • 4 dl grädde
  • 1 msk mjöl till redning
  • ca 140 g ädelost
  • timjan
  • grovmalen svartpeppar
  • salt (liten mängd)

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Strimla lövbiffen och lägg den i en skål tillsammans med soja, fond och pressad vitlök.

Låt den marinera medan du strimlar purjolök, hackar paprika och skär champinjoner i mindre bitar.

Fräs purjolök och paprika i smör eller olja, och förflytta sedan till en tallrik. Fräs champinjonerna.

Blanda ihop purjolök, paprika och svamp och placera det i botten på en smord ugnsfast form.

Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan.

Gör sedan såsen; börja med att  koka upp all grädde utom en liten skvätt som du spar till redning. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en rednings-shaker (eller liten burk med lock) och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden.

Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka ihop någon minut tills osten har smält ner i såsen.

Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns.

Servera gratängen med ris, potatis eller pasta.

När vi ändå är inne på bjudrätter och helgmat, vill jag slå ett slag för kategorin Bjudmat/paradrätter. Därinne hittar ni andra klassiker som man med trygghet kan bjuda gästerna på som till exempel Mammas köttfärspaj, eller Vietnamesiska vårrullar ifall maten ska vara vegansk.

9 december, 2022

58 kommentarer

      1. Vad roligt att du gillade Ann! Måste laga den själv nu när det blir höst och man är sugen på gratänger igen. 🙂

        1. Låter bara sååå gott och ska absolut prova detta! Men en säkert korkad fråga som jag ställer ändå…
          vad använder du för soya?

          1. Det finns inga dumma frågor! 🙂 Jag brukar använda ”vanlig” kinesisk soja, oftast den från Mrs Chengs.

  1. Tack för receptet, jääättegod!! Möjligen en aning för salt om man inte tar verkligen "lite salt" i såsen (jag tog väl en halv tsk eller så) för osten är rätt salt i sig. Men vilket roligt och annorlunda recept, tack igen 🙂 /Krista

    1. Hej! Ja, en halv tesked kanske är lite mycket, men jag är ju inte heller så tydlig där, så jag tar på mig lite av det. 😉 Jag har provat både att salta och att helt utelämna saltet, men tycker ändå att man vill ha med lite grann. Men det är en smaksak, och man får prova sig fram.

  2. Imorgon kommer mina svärföräldrar hos och vi ska bjuda på trerätters! Tänkte göra detta till huvudrätt och servera med klyftpotatis och rotfrukter! Har aldrig lagat rätten innan, så jag hoppas verkligen den är god!:)

  3. Underbar blogg du har. Fått så mycket bra tips och recept härifrån. Tänkte testa detta till helgen. Min fråga är om du har något tips på ett bra rött vin som passar till?

    1. Tack för de fina orden Liselott!
      Jag hade satsat på ett rejält rödvin som tar upp det feta från osten, som en rioja med mycket smak, till exempel ett av mina favoritviner Baron de Ley.

  4. Jättegod gratäng, vårt barbarn (20år) sa på en gång, mormor det receptet vill jag ha!👍🏻👌🏻😊

    1. Vad roligt att höra Sinikka! Det receptet brukar alltid bli väldigt populärt, jag älskar det också. 🙂

  5. Jag har så svårt med grönmögelost 😥 Samtidigt som jag blir så sugen på att testa denna smarriga gratäng. Vad skulle man kunna ta istället tror du?

    1. Alltså jag ska erkänna att när jag lagade den här maträtten första gången så gillade jag inte heller ädelost. Men sen vände det! Men om det inte vänder för dig, så skulle jag testa att riva ner prästost istället för ädelost.

      1. Men varför ska den fina marinaden med fond slängas! Den är ju en bra bas i anrättningen. Jag saltar aldrig förväg när det finns ädelost eller bacon i ett recept.

        1. Jag brukar slänga den för jag är rädd att gratängen ska få för stark och salt sojasmak om jag behåller den, samt bli lite för blöt. Men det är ju bara hur jag brukar göra, anpassa gärna receptet efter dina egna preferenser. 🙂

  6. Detta måste jag prova, som nybliven pensionär så provar jag olika recept samt att jag bakar bröd.
    Hej och tack.
    Staffan.

    1. Vad roligt Staffan! Jag är övertygad om att du kommer att gilla den här lövbiffsgratängen, den är riktigt god! 🙂 Lycka till med matlagandet och bakningen!

    1. Vi använder helt vanlig vispgrädde. Fast det går jättebra med matlagningsgrädde också om man hellre använder det.

  7. Hej, jag letar efter något lite extra att bjuda min 95-åriga pappa på. Han älskar allt som har med lövbiff att göra och det här låter verkligen ljuvligt. Min fråga är hur mört blir köttet när man tillagar det utan att bryna först? Pappas tänder är inte de bästa. Har du några förslag hur man kan göra för att göra det lite extra mört? Ser fram emot ditt svar.

    1. Hej Åsa! Vad fint med familjemiddag! Det här är en lättuggad maträtt, och köttet blir mört fastän det inte bryns först. Det ligger ju och gottar till sig i sås under hela tiden i ugnen, så det är ingen fara. Jag tror absolut att det kommer att funka! Ifall du är osäker kan du ju alltid testlaga det innan.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration