Bjudmat/Paradrätter, Nötkött

Lövbiffsgratäng

Lövbiffsgratäng

Under alla år jag har bloggat om mat har den här lövbiffsgratängen varit ett av bloggens allra populäraste recept. Jag lagade den första gången för snart tio år sedan, och jag kommer att fortsätta laga den i tio år till. Minst!

Vissa recept har turen att bli ofrånkomliga klassiker, som familjemedlemmar önskar på födelsedagsmiddagar och sammankomster, och som vännerna ber om receptet på för att själva kunna servera när de får gäster. Det här lövbiffsgratängen är ett just sådant recept. Ett recept som man kan bjuda på med största, möjliga trygghet.

En fråga jag brukar få kring lövbiffsgratängen är “Ska man verkligen lägga ner lövbiffen helt rå i ugnsformen, ska man inte steka den först?” Men den ska ner i formen rå, och det är lugna puckar. Efter 25 minuter i ugnen på 225C är den hur klar som helst, men väldigt långt ifrån torr, då den har gottat sig i formen ihop med ädelostsås och andra goda grejer.

Så har ni inte testat den än, gör det så snart som möjligt! Det här är höst- och vintermat när den är som godast!

Skriv ut

Lövbiffsgratäng

Lövbiffsgratäng

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,13 av 8 recensioner

Loading…

Lövbiffsgratäng med ädelostsås och grönsaker är den perfekta bjudmaten som funkar vid alla tillfällen, och ett av bloggens allra populäraste recept.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 45
  • Total tid: 60 min
  • Antal portioner: 45 1x
Scale

Ingredienser

Gratäng:

  • 300400 g strimlad lövbiff
  • 3 msk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten purjolök
  • 1 röd paprika
  • 150250 g färska champinjoner

Sås:

  • 4 dl grädde
  • 1 msk mjöl till redning
  • ca 140 g ädelost
  • timjan
  • grovmalen svartpeppar
  • salt (liten mängd)

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Strimla lövbiffen och lägg den i en skål tillsammans med soja, fond och pressad vitlök.

Låt den marinera medan du strimlar purjolök, hackar paprika och skär champinjoner i mindre bitar.

Fräs purjolök och paprika i smör eller olja, och förflytta sedan till en tallrik. Fräs champinjonerna.

Blanda ihop purjolök, paprika och svamp och placera det i botten på en smord ugnsfast form.

Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan.

Gör sedan såsen; börja med att  koka upp all grädde utom en liten skvätt som du spar till redning. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en rednings-shaker (eller liten burk med lock) och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden.

Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka ihop någon minut tills osten har smält ner i såsen.

Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns.

Servera gratängen med ris, potatis eller pasta.

När vi ändå är inne på bjudrätter och helgmat, vill jag slå ett slag för kategorin Bjudmat/paradrätter. Därinne hittar ni andra klassiker som man med trygghet kan bjuda gästerna på som till exempel Mammas köttfärspaj, eller Vietnamesiska vårrullar ifall maten ska vara vegansk.

38 Kommentar

  1. Remsan

    11 december, 2010 at 7:07 e m

    Detta lät verkligen som en kanongratäng!

    1. Ann C

      1 september, 2019 at 10:04 e m

      Så jättegod! Gjort den två gånger. Helt suverän. Båda ville ha receptet.👍

      1. Helena

        2 september, 2019 at 8:21 f m

        Vad roligt att du gillade Ann! Måste laga den själv nu när det blir höst och man är sugen på gratänger igen. 🙂

    2. Helena

      22 oktober, 2019 at 12:54 e m

      Remsan-den är episk!

    1. Helena

      22 oktober, 2019 at 12:55 e m

      Det är det! Riktigt mumsigt! 🙂

  2. Karin

    11 december, 2010 at 9:05 e m

    Det receptet har jag en variant på faktiskt. har dock inte lagat det men nu blev jag sugen 🙂

    1. Helena

      22 oktober, 2019 at 12:55 e m

      Åh, då måste du ju prova! Det är så otroligt gott!

  3. Anonym

    20 januari, 2011 at 2:17 e m

    Tack för receptet, jääättegod!! Möjligen en aning för salt om man inte tar verkligen "lite salt" i såsen (jag tog väl en halv tsk eller så) för osten är rätt salt i sig. Men vilket roligt och annorlunda recept, tack igen 🙂 /Krista

    1. Helena

      22 oktober, 2019 at 12:57 e m

      Hej! Ja, en halv tesked kanske är lite mycket, men jag är ju inte heller så tydlig där, så jag tar på mig lite av det. 😉 Jag har provat både att salta och att helt utelämna saltet, men tycker ändå att man vill ha med lite grann. Men det är en smaksak, och man får prova sig fram.

  4. Caroline

    22 februari, 2011 at 7:02 e m

    Jättegott vart denna rätt! Lagade den i söndags. Ha det!

    1. Helena

      22 oktober, 2019 at 12:58 e m

      Vad roligt Caroline, det glädjer mig! 🙂

  5. Ines

    15 april, 2011 at 3:21 e m

    Imorgon kommer mina svärföräldrar hos och vi ska bjuda på trerätters! Tänkte göra detta till huvudrätt och servera med klyftpotatis och rotfrukter! Har aldrig lagat rätten innan, så jag hoppas verkligen den är god!:)

    1. Helena

      22 oktober, 2019 at 12:58 e m

      Ines – det här är ett säkert kort, jag lovar! De kommer att bli jättenöjda, annars får du skälla på mig! 🙂

  6. Malin`s Diner

    16 december, 2012 at 8:04 e m

    Detta ska göras i mitt kök väldigt snart, så gott det ser ut och låter.

    Kram kram

    1. Helena

      22 oktober, 2019 at 12:59 e m

      Åh, det tycker jag Malin! Ut i köket med dig och SKAPA!

  7. Liselott

    3 december, 2013 at 1:18 e m

    Underbar blogg du har. Fått så mycket bra tips och recept härifrån. Tänkte testa detta till helgen. Min fråga är om du har något tips på ett bra rött vin som passar till?

    1. Helena

      22 oktober, 2019 at 1:00 e m

      Tack för de fina orden Liselott!
      Jag hade satsat på ett rejält rödvin som tar upp det feta från osten, som en rioja med mycket smak, till exempel ett av mina favoritviner Baron de Ley.

  8. Max Svensson

    12 januari, 2014 at 1:51 e m

    Provar detta idag, ser väldigt gott ut.

    1. Helena

      12 januari, 2014 at 4:19 e m

      Trevligt! Jag lovar att det är jättegott.

  9. Max Svensson

    12 januari, 2014 at 4:26 e m

    Nu har vi ätit gratängen och den vart helt fantastisk god.

    1. Helena

      14 januari, 2014 at 4:03 e m

      Vad roligt att höra! 🙂

  10. Anonym

    27 november, 2016 at 7:18 e m

    Tack för ett jättegott recept som blev succé. Sparar det som en ny favorit som jag kommer att laga fler gånger!

    1. Helena

      30 november, 2016 at 11:19 f m

      Vad kul! Det här är en riktig superklassiker här hemma också! 🙂

  11. Charlotte

    1 mars, 2019 at 2:33 e m

    Supergott!
    All som jag bjudit på den vill ha receptet.👍🏻👍🏻

    1. Helena

      6 mars, 2019 at 9:51 f m

      Vad roligt att höra Charlotte! Den är en riktig trotjänarfavorit här hemma också! 🙂

  12. Sinikka Andersson

    23 mars, 2019 at 10:04 e m

    Jättegod gratäng, vårt barbarn (20år) sa på en gång, mormor det receptet vill jag ha!👍🏻👌🏻😊

    1. Helena

      24 mars, 2019 at 6:24 f m

      Vad roligt att höra Sinikka! Det receptet brukar alltid bli väldigt populärt, jag älskar det också. 🙂

  13. Anki w

    27 oktober, 2019 at 7:20 e m

    Måste provas😋

    1. Helena

      28 oktober, 2019 at 10:18 f m

      Hoppas du gillar den lika mycket som jag! Kram!

  14. Rosan

    27 oktober, 2019 at 7:36 e m

    Jag har så svårt med grönmögelost 😥 Samtidigt som jag blir så sugen på att testa denna smarriga gratäng. Vad skulle man kunna ta istället tror du?

    1. Helena

      28 oktober, 2019 at 10:19 f m

      Alltså jag ska erkänna att när jag lagade den här maträtten första gången så gillade jag inte heller ädelost. Men sen vände det! Men om det inte vänder för dig, så skulle jag testa att riva ner prästost istället för ädelost.

  15. Linnéa

    27 oktober, 2019 at 8:00 e m

    Ska testa med quornfilé istället för kött☺️👌🏽

    1. Helena

      28 oktober, 2019 at 10:19 f m

      Vilken bra idé! Berätta gärna sen hur det gick!

  16. Ann-Christin

    30 oktober, 2019 at 6:54 e m

    Ska mariaden följa med köttet , eller den ska slängas.

    1. Helena

      31 oktober, 2019 at 8:40 f m

      Ifall det är något kvar i skålen kan du slänga det. 🙂

Lämna en kommentar