Frukost Smoothies

Majas smoothie med mango och spirulina

God fortsättning på det nya året! Hoppas att ni alla hade en härlig nyårsafton igår. Vi hade ett par goda vänner här på besök som har barn i ungefär samma åldrar som våra, så förståelsen var stor för lego på golvet, kex i mattan och värdparets frånvaro under tolvslaget. Båda barnen vaknade, så vi låg inne och tryckte hos varsitt barn, och våra gulliga gäster satt med Bally som var rädd för alla fyrverkerier som smällde runt husknuten. Men om några år ska vi minsann ha dukningar och dekorationer som inga barn stoppar i munnen, och jag ska ha långa örhängen som ingen sliter i. Alla tider i livet har ju sin charm, och nu var det roligt att se hur lyckliga barnen blev av tomtebloss och partyhattar. Vi hann inte ta många bilder, det glöms lätt bort när man har trevligt och det är full rulle med barn och matlagning. Men en himla mysig kväll hade vi i alla fall, och en fin avslutning på året som gått.

Det första jag åt i år var inte den gröna smoothien på bilden, även om många brukar ha goda planer en dag som denna för en nyttigare start på året. Det första jag åt imorse var istället några bitar chips jag hittade på vardagsrumsbordet som blivit kvar sen igår. Men den goda viljan finns ju ändå där, att försöka få i sig lite mer nyttigheter framöver. Om inte annat så bara för att hålla sig själv och barnen friska, förkylningarna och sjukdomarna löser av varandra på löpande band så här års. Inspirerad av min kompis Maja brukar jag göra den här smoothien med mango och spirulina i, i hopp om att spirulinan ska hålla mig i alla fall lite friskare. Spirulina finns i hälsokostaffärer och är ett pulver av en mycket protein- och vitaminrik alg som stärker immunförsvaret och verkar inflammationsdämpande. Det LÅTER ju bra, eller vad säger ni? Sen vet jag inte hur mycket det hjälper, men man blir ju inte piggare av att inte prova, heller.

Majas smoothie på mango, banan och spirulina, 2 portioner/5 dl drygt

125 g (ca 2 dl) fryst, tinad mango i bitar, alternativt en hel, färsk mango (ganska ofta säljer ICA mogen mango på erbjudande, t ex 15 kr st, jag shoppade mig en sådan idag som jag ska köra ner i en smoothie imorgon)

1 banan i bitar (fryst ger krämigare konsistens)

3 dl havremjölk

0,5-1 tsk spirulinapulver

1 msk jordnötssmör eller mandelsmör (kan uteslutas)

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till slät konsistens. Häll upp i glas och servera direkt. Tips! För extra mättnad – lägg till en matsked jordnötssmör eller mandelsmör i smoothien.

1 januari, 2018

2 kommentarer

  1. Underbar beskrivning av nyårsafton med småbarn.. men tro mig, jag längtar tillbaka till dom där åren! Så charmigt, så ” mitt i livet” på något sätt. Kram!

    1. Det kommer jag säkert också att göra, utan tvekan, även om man just nu bara vill få sova utan att någon skriker. Men visst kommer jag att sakna att ligga bredvid en lockig liten tjej i hennes säng medan raketerna smattrar utanför fönstret, när hon är stor och ska på fest någonstans i Kalmar. 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration