Marias grova filbröd
Det här saftiga och grova, fiberrika brödet kan vara det enklaste brödreceptet som finns. Man bara rör ihop alla ingredienser i en bunke; frön, mjölsorter, fil och andra trevligheter, och sedan häller man ner smeten i två formar. Inget knådande, inget jäsande, inget tjafs! De här grova fillimporna görs på bikarbonat istället för jäst.
Jag har bakat det i många år nu, och fick receptet för minst 20 år sedan när Olof och jag bodde i lägenhet i Kalmar, han jobbade i fotoaffär och jag pluggade marknadsföring och turism på högskolan. Det var tider det! I lägenheten under oss bodde en annan student som heter Maria. Jag brukade kalla henne för Fitness-Maria eftersom hon lyfte mer än dubbelt så mycket som jag på body pumpen och bakade väldigt gott, hälsosamt bröd som hon gav mig receptet på.
Sedan flyttade vi till Öland och Maria flyttade till Skåne. Och det är fascinerande längesedan jag var på body pump. Men det är inte längesedan jag bakade det här brödet minsann! Testa det, du också.
Skriv utMarias grova filbröd
Det här saftiga och goda brödet innehåller mycket fibrer och rörs enbart ihop med slev. Inget knådande, inget jäsande, bara rakt ner i formar och grädda!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 2 timmar
- Total tid: 2 timmar 10 min
- Antal portioner: 2 limpor 1x
Ingredienser
- 5 dl grahamsmjöl
- 5 dl vetemjöl
- 1,5 dl rågsikt
- 2 dl havregryn
- 1,5 dl vetekli
- 2 dl vetekross
- 5 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1 liter filmjölk
- 1,5 dl ljus sirap
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C och smöra och bröa två brödformar.
Blanda först alla torra ingredienser, och häll sedan ner filmjölken och sirapen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 45 minuter till två timmar. Täck bröden med aluminiumfolie efter halva tiden. Låt svalna under bakduk.
Och mitt näst smidigaste brödrecept då? Det är havrebröd i långpanna.
Det verkar vara ett gott o lite nyttigt bröd. Tänkte baka det men vad kan jag byta ut vetekrosset mot? Sådana små hårda stenar i bröd aktar jag mig för. Vi lite äldre personer har ömtåligare amalgamfyllningar i tänderna som kan, om man har otur och tuggar lite hårdare, spricka. Blir dyra tandläkareräkningar.
Hej Eva! Jag förstår! Hmm…. Vet inte riktigt vad man skulle kunna testa istället…. Havregryn, kanske? Fast lite mindre mängd, eftersom de suger åt sig rätt mycket vätska.
Annars tror jag att det ändå kan vara värt att prova med vetekross i, för den mjukas upp så mycket av att ligga och gotta sig med de övriga ingredienserna i brödformarna i två timmar. Jag har aldrig upplevt att jag tuggat på hårda bitar när jag ätit det brödet. Så även om vetekrossen ser hård ut i paketet, så tycker jag nog att den fått ändrad konsistens i de färdiga limporna.
Jag brukar ersätta det med alla andra mjölsorter fast bara så att det ersätter det som saknas sen har jag lite honung i
Ja, det här receptet är tacksamt när det kommer till att byta ut och anpassa efter vad man har i skafferiet. 🙂
This bread is amazing !!! Perfect for fika or mellanmål !Thank you for sharing your recipe ! I just made it and I am in love . The only problem is that i probably ate half a loaf 🙂 My kids also liked it and that`s always a plus 🙂
I’m so happy that you like it! 🙂 I have a friend who has loved it ever since I baked it for the first time almost 20 years ago, and last time I visited her I brought her two loafs I’d made just before the 3 hours car drive to her. She was so happy! 🙂
Grymt gott och grymt lätt att baka, ett fantastiskt bröd👍🏻
Så roligt att du gillar det Tobias! Jag tycker också att det är toppen! 🙂
Jag hade i vetegroddar. Det blir jättebra och brödet är väldigt gott👍
Det har jag aldrig haft i bröd, det måste jag prova! Tack för tipset!
Jag testar detta recept första gången. Tillsatte lingonsylt också i smeten.
Vad spännande! Blev det bra?
Så gott bröd. Nu står de inne i ugnen och det är fjärde gången jag bakar det. Hade med på ett femtioårskalas och alla tyckte det va så gott. Idag har jag i mullbär och valnötter, ska bli spännande o se vad det smakar.
//Marita
Vad roligt att höra Marita! 🙂
Sååå gott! Saknade vetekli och ersatte det med blandade frön. Jag kokade vetekrosset ett par minuter för att få det mjukare. Kommer absolut att göra detta bröd igen!
Vad kul att du gillade det! 🙂
Går det att frysa i?
Brödet går jättebra att frysa. 🙂
Fantastiskt gott bröd och lätta att göra!!
Håller med, det är så smidigt att bara röra ihop det och hälla ner det i formarna! 🙂