Bröd

Marias saftiga och grova filbröd

Grovt fiberrikt bröd

Det här saftiga och grova, fiberrika filbrödet kan vara det enklaste brödreceptet som finns!

Inget jäsande, inget knådande, inget tjafs! Bara rätt ner i formarna och in i ugnen.

Själv tycker jag att det smakar som allra godast med en skiva lagrad, lite salt ost på till frukost eller till kvällstéet.

Fitnessbröd och hälsobröd – kärt bröd har många namn!

Receptet kommer från skåningen Maria som vi bodde granne med när jag var student och vi bodde i lägenhet i Kalmar.

Hon lyfte sjukt tungt på body pump och vi brukade kalla henne Fitness-Maria, och därför har det här brödet ibland också gått under namn som fitnessbrödet och hälsobrödet eftersom hon alltid bakade det.

Huruvida man blir lika stark som Maria av att äta det vågar jag inte svara på, men man blir mätt och glad och bara det är ju en hyvens utgångspunkt!

Ingredienser

Ingredienser till filmjölksbröd

För att baka dig två saftiga och finfina filmjölkslimpor behöver du filmjölk, havregryn, sirap, bikarbonat, vetemjöl, grahamsmjöl, vetekross, vetekli, rågmjöl och salt. Exakta mått hittar du längre ner i inlägget.

Så gör du steg för steg

Grovt filbröd

Börja med att röra ihop alla torra ingredienser i en rejäl bunke.

Den behöver vara rymlig eftersom det blir två filmjölkslimpor av det här receptet, och du ska få plats med en hel liter fil.

Anledningen till att man vill ha alla torra ingredienserna färdigblandade först är att havregrynen inte ska börja hinna suga åt sig av degvätskan direkt.

Ner med filmjölken och sirapen!

Filmjölksbröd recept

Häll ner filmjölken och sirapen, och rör runt ordentligt.

Det kletar ihop sig ganska fort här och du får ta i rätt mycket, men det är bara att gilla läget. Brödet kommer att bli supergott och saftigt!

Känner du att det är för torrt och alla torra ingredienser inte får fil och sirap på sig, tillsätt lite vatten. Ofta räcker det med 0,5 dl vatten.

Ner med brödet i två limpformar…

Filbröd i form

Smörj och bröa två klassiska limpformar och fördela smeten i de två formarna.

Jag brukar använda smör och ströbröd för att jag är old style, men det går också fint med bara lite olja.

Grädda filbrödet i nedre delen av ugnen

filmjölkslimpa

Den här typen av bröd ska gräddas i nedre delen av ugnen i cirka 1,5 timme.

Tips på fler smidiga brödrecept

Långpannebröd

Bröd som man slipper knåda och som inte ska ha flera jäsningar till höger och vänster är ju guld värt! Här är tre favoriter:

Recept

Skriv ut

Marias saftiga och grova filbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 3 reviews

Det här saftiga och goda brödet innehåller mycket fibrer och rörs enbart ihop med slev. Inget knådande, inget jäsande, bara rakt ner i formar och grädda! 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 1 h 30 min
  • Total tid: 1 h 40 min
  • Antal portioner: 2 limpor 1x

Ingredienser

Scale
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågsikt
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl vetekli
  • 2 dl vetekross
  • 5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 liter filmjölk
  • 1,5 dl ljus sirap
  • ev. ca 0,5 dl vatten vid behov i slutblandningen

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C och smöra och bröa två brödformar.

Blanda först alla torra ingredienser, och häll sedan ner filmjölken och sirapen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 30 minuter. Täck bröden med aluminiumfolie efter ungefär halva tiden så de inte blir för mörka.

Ta ut dem ur sina formar efter ca 5 min och låt dem svalna under bakduk.

25 mars, 2025

20 kommentarer

  1. Det verkar vara ett gott o lite nyttigt bröd. Tänkte baka det men vad kan jag byta ut vetekrosset mot? Sådana små hårda stenar i bröd aktar jag mig för. Vi lite äldre personer har ömtåligare amalgamfyllningar i tänderna som kan, om man har otur och tuggar lite hårdare, spricka. Blir dyra tandläkareräkningar.

    1. Hej Eva! Jag förstår! Hmm…. Vet inte riktigt vad man skulle kunna testa istället…. Havregryn, kanske? Fast lite mindre mängd, eftersom de suger åt sig rätt mycket vätska.
      Annars tror jag att det ändå kan vara värt att prova med vetekross i, för den mjukas upp så mycket av att ligga och gotta sig med de övriga ingredienserna i brödformarna i två timmar. Jag har aldrig upplevt att jag tuggat på hårda bitar när jag ätit det brödet. Så även om vetekrossen ser hård ut i paketet, så tycker jag nog att den fått ändrad konsistens i de färdiga limporna.

  2. This bread is amazing !!! Perfect for fika or mellanmål !Thank you for sharing your recipe ! I just made it and I am in love . The only problem is that i probably ate half a loaf 🙂 My kids also liked it and that`s always a plus 🙂

    1. I’m so happy that you like it! 🙂 I have a friend who has loved it ever since I baked it for the first time almost 20 years ago, and last time I visited her I brought her two loafs I’d made just before the 3 hours car drive to her. She was so happy! 🙂

  3. Så gott bröd. Nu står de inne i ugnen och det är fjärde gången jag bakar det. Hade med på ett femtioårskalas och alla tyckte det va så gott. Idag har jag i mullbär och valnötter, ska bli spännande o se vad det smakar.
    //Marita

  4. Sååå gott! Saknade vetekli och ersatte det med blandade frön. Jag kokade vetekrosset ett par minuter för att få det mjukare. Kommer absolut att göra detta bröd igen!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration