Bröd

Marias grova filbröd

Grovt fiberrikt bröd

Det här saftiga och grova, fiberrika brödet kan vara det enklaste brödreceptet som finns. Man bara rör ihop alla ingredienser i en bunke; frön, mjölsorter, fil och andra trevligheter, och sedan häller man ner smeten i två formar. Inget knådande, inget jäsande, inget tjafs! De här grova fillimporna görs på bikarbonat istället för jäst.

Jag har bakat det i många år nu, och fick receptet för minst 15 år sedan när Olof och jag bodde i lägenhet i Kalmar, han jobbade i fotoaffär och jag pluggade marknadsföring och turism på högskolan. Det var tider det! I lägenheten under oss bodde en annan student som heter Maria. Jag brukade kalla henne för Fitness-Maria eftersom hon lyfte mer än dubbelt så mycket som jag på body pumpen och bakade väldigt gott, hälsomsamt bröd som hon gav mig receptet på.

Sedan flyttade vi till Öland och Maria flyttade till Skåne. Och det är fascinerande längesedan jag var på body pump. Men det är inte längesedan jag bakade det här brödet minsann! Testa det, du också.

Skriv ut

Marias grova filbröd

Grovt fiberrikt bröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Det här saftiga och goda brödet innehåller mycket fibrer och rörs enbart ihop med slev. Inget knådande, inget jäsande, bara rakt ner i formar och grädda! 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 2 timmar
  • Total tid: 2 timmar 10 min
  • Antal portioner: 2 limpor 1x
Scale

Ingredienser

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågsikt
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl vetekli
  • 2 dl vetekross
  • 5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 liter filmjölk
  • 1,5 dl ljus sirap

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C och smöra och bröa två brödformar.

Blanda först alla torra ingredienser, och häll sedan ner filmjölken och sirapen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 45 minuter till två timmar. Täck bröden med aluminiumfolie efter halva tiden. Låt svalna under bakduk.

Och mitt näst smidigaste brödrecept då? Det är havrebröd i långpanna.

4 Kommentar

  1. Eva

    21 december, 2017 at 9:22 e m

    Det verkar vara ett gott o lite nyttigt bröd. Tänkte baka det men vad kan jag byta ut vetekrosset mot? Sådana små hårda stenar i bröd aktar jag mig för. Vi lite äldre personer har ömtåligare amalgamfyllningar i tänderna som kan, om man har otur och tuggar lite hårdare, spricka. Blir dyra tandläkareräkningar.

    1. Helena

      22 december, 2017 at 9:05 f m

      Hej Eva! Jag förstår! Hmm…. Vet inte riktigt vad man skulle kunna testa istället…. Havregryn, kanske? Fast lite mindre mängd, eftersom de suger åt sig rätt mycket vätska.
      Annars tror jag att det ändå kan vara värt att prova med vetekross i, för den mjukas upp så mycket av att ligga och gotta sig med de övriga ingredienserna i brödformarna i två timmar. Jag har aldrig upplevt att jag tuggat på hårda bitar när jag ätit det brödet. Så även om vetekrossen ser hård ut i paketet, så tycker jag nog att den fått ändrad konsistens i de färdiga limporna.

      1. Lena

        14 september, 2019 at 6:21 e m

        Jag brukar ersätta det med alla andra mjölsorter fast bara så att det ersätter det som saknas sen har jag lite honung i

        1. Helena

          16 september, 2019 at 9:09 f m

          Ja, det här receptet är tacksamt när det kommer till att byta ut och anpassa efter vad man har i skafferiet. 🙂

Lämna en kommentar