Matiga raggvåfflor med stekt äpple och bacon
Äntligen har jag fått till det där med att göra potatisvåfflor i våffeljärnet! Det gick ju ganska dåligt sist jag försökte mig på något sådant. Men då var det å andra sidan rårakor, och det där våffeljärnet från 70-talet som jag sedan gjorde slut med. Alla relationer är helt enkelt inte lyckade. Det här receptet gjorde jag först med ägg i samt med råriven potatis, men då blev inte raggvåfflorna knapriga. Det blev de däremot med lite havregryn i smeten, kokt riven potatis och inget ägg. Kanske att de rårivna potatisarna blötte ner smeten för mycket? Det kvittar, i alla fall så länge man får bacon och rårörda lingon till. Den som inte orkar ta fram våffeljärn, koka potatis och göra smet kan äta en genvägsvariant av den här goda maträtten; hederliga rårakor med äpple, bacon och lingon.
Raggvåfflor, blir ca 6 stora våfflor
500 g skalad, kokt och riven potatis
50 g smält smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl kolsyrat vatten
2 dl mjöl
1 dl fullkornsmjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
salt
peppar
———-
1-2 pkt bacon
1-2 äpplen
Skala och koka potatisen. Låt den svalna lite, och riv den sedan grovt. Smält smöret i en stekpanna. Rör samman mjölk och kolsyrat vatten. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör ner dem i mjölkvattnet. Rör ner potatisen, och rör sedan ner det smälta smöret. Grädda våfflor som sedan läggs på galler för att bevara frasigheten. Servera tillsammans med stekt bacon och stekta äppelskivor.