Andra Öland

Matvandring på Öland

Igår begav oss Olof, Ylva, Bally och jag ut på matvandring på Öland. Matvandringen heter ”Alvaret – Nordens Provence” och utgår från Triberga havtornsgård på sydöstra Öland. Man promenerar på Alvaret, och gör då och då små matstopp längs vägen där man äter lokalproducerad mat, samtidigt som en kunnig guide berättar vilka öländska gårdar som råvarorna kommer ifrån.
Vädergudarna var inte riktigt på vår sida, men det var trevligt ändå. Bally var blöt, tufsig och taggad till tänderna. Han ville också smaka de öländska delikatesserna. På den första matstationen smakade vi bröd och knäckebröd med mjuk getost från Hagelstad, rosenmarmelad från mitt favoritställe Björnhovda, Calvadosost från Borgholm och Tomatmarmelad från Färjestaden.Det sägs att på en kvadratmeter på Ölands Alvar finns 60 olika sorters växtlighet. En ätlig sådan är backtimjan, som kämpar sig upp mellan kalkstenarnas många sprickor.
Trots att jag bor på Öland blir det inte så ofta som jag åker till Alvaret. Det får bli ändring på det!

Guiden varvade faktan om maten med intressant information om Öland. Bland annat fick jag lära mig att de flesta ölandsgårdarna byggdes på vrakved från förlista skepp. Den enes bröd…

8 augusti, 2010

9 kommentarer

 1. Oh, det är så härligt på Öland! Där brukar vi vara varje sommar! Vilken fin och smarrig blogg du har! Jag har precis börjat mina försök i att göra cupcakes och tårtor! Det är ju sååå kul!

  Om du vill så får du gärna vara med och tävla + länka till min tävling där man just nu t ex kan vinna ett Cupcake-dekoreringsset m.m.

  MVH
  Victoria

 2. Vad roligt! Kul att utforska sitt hemområde. Tänk vad intressant om fler landskap skulle göra såna här vandringar – alla landskap har ju någon mat som de är kända för. 🙂

 3. Oj, vilket kul grej. Roligt att få lära sig lite om Öland och dessutom få mumsa på en massa gott. Lite mysigare än "smaka på Kalmar"…

 4. Gud va vackra bilder, ser helt underbart ut (trots vädret) får nog bli semester till Öland något år.. Fast Italien var rätt så underbart det också måste jag säga! Kram kram

 5. NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ!!!! varför har jag inte fått nys om detta… jäkla bolag jag har när jag inte ens haft något internet..:(

  Ser hur härligt ut som helst! Synd bara med vädret 🙁

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration