Andra Vardag

Min vecka med matkasse

Nu har jag haft matkasse måndag till fredag i en hel vecka, och här kommer som utlovat min matkasse-rapport; Jag är nöjd! Det kändes skönt att slippa veckoplanera och åka och handla för en gångs skull, och det var kul att prova nya maträtter som jag inte hade provat annars. Lord knows att jag sannerligen aldrig skulle ha lagat fisk. Min kasse kom från Familyfood, och stod utanför dörren när vi kom hem i måndags. Deras kylbilar rullar sen eftermiddag/kväll på måndagkvällar, det verkar vara så det fungerar hos de flesta leverantörer. Matkassen kostar 765 kr, ett pris som ligger ungefär på medelnivån när man jämför de största leverantörerna av matkassar.

Måndagens middag var panerad skinkschnitzel med ugnspotatisklyftor och stekta tomater. Jag undrade direkt var gräddsåsen var, men kom fram till att de saftiga, stekta tomaterna faktiskt kompenserade en gräddsås på ett gott och – hör och häpna – nyttigt sätt. Gott!


Tisdagens måltid var fiskgryta på hokifilé med chili, röd paprika, sockerärter och kokosmjölk, som serverades med ris. Om man gillar fisk är det nog jättegott, själv ska jag testa det igen fast med kyckling, för såsen och grönsakerna var fina fisken.

Onsdagens middag var spaghetti som blandats med knaperstekt bacon, lök och grädde. En fuskvariant av carbonara, som synes. Vid sidan av serverades morots- och gurkstavar. Lite udda grönsakskombo, men alla sätt att få i folk grönsaker bör premieras.

Torsdagens måltid var min favorit – viltfärsbiffar med potatismos, lingonröra och rårivna morötter. Jättegott! Jag hade aldrig gjort något på vildsvinsfärs innan. Morötterna rörde jag sedan in i potatismoset, ett jättebra sätt att få surmulna ugnar att äta upp dem. Eller 30-åriga kvinnor som kallar sig för matintresserade.

I fredags åt vi tacokyckling, där man stekt kycklingfilé och blandat med en kryddig och god tomatsalsa och taco kryddmix, som sedan serverades med de vanliga tillbehören. Också jättegott!

Som ni kan utläsa av veckans middagar fick vi i oss en hel del grönsaker, de var instuckna både här och där, vilket nog faktiskt är nödvändigt för att få mig att äta upp dem. Jag är så otroligt dålig på att få i mig grönsaker så att det är pinsamt. Men här kom jag faktiskt inte undan, vilket jag är glad för. Så här nyttigt och varierat brukar jag faktiskt inte äta, jag brukar basera min egen veckoplanering enbart på vad jag tycker är gott, inte på vad som är bra att stoppa i sig. Man fick själv välja vilken dag man skulle göra vilken måltid, och två av fem middagar var riktigt snabba (baconpastan och tacokycklingen) medan de övriga tre tog lite längre tid. De snabba måltiderna tog vi de två dagarna som vi tränade under den gångna veckan, vilket var tacksamt.

Nu har jag inte testat matkasse från någon annan leverantör än Familyfood, men jag vet att det finns flera kassar därute som satsar på god kvalitet. I Familyfoods kasse var nästan allting ekologiskt, och varorna höll mycket hög kvalitet. Dessutom försöker de i möjligaste mån leverera lokalt producerade produkter, något jag tycker är jättebra. Vad gäller priset så kan man säkert få ihop en billigare matkasse om man planerar en billig meny och handlar själv, men med så här god kvalitet och faktumet att många varor var ekologiska och närproducerade, kostar det så klart lite mer. Själv tycker jag att 765 kr är lagom för vad kassen innehåller, med portioner beräknade för fyra personer, eller två personer plus två lunchlådor. För de som har svårt att hinna med det här med veckoplanering och storhandling tycker jag att matkassar är ett bra och roligt alternativ, och för de andra som hinner med det, så är det kul att någon gång ibland testa något nytt!

22 januari, 2012

21 kommentarer

 1. Vi har testat Linas Matkasse under några månaders tid och har överlag varit väldigt nöjda.
  Precis som du skriver får man en väldigt varierad meny för veckan och man får prova på nya smaker och kombinationer.
  Tycker det är perfekt att man kan välja lite som man vill, ena veckan tar man påse och sen fixar man egen planering några veckor.

 2. Underbar mat och underbara bilder!!! och jag ser att du har samma tallrikar som mej där på översta bilden! Vilket frukostbord, med öppen spis, verkligen hemtrevligt!!! Ha det bra bloggkollega;) Mari.

 3. Matkassar kan ju vara bra men själv har jag inte nappat på dem. Känner mig nog rätt kräsen och gillar faktiskt att planera vad jag ska äta under veckan. Sedan är det så mycket som inte ingår i matkassarna vilket ändå gör att jag måste iväg till affären varje vecka så som frukostmat, extra grönsaker (vi äter rätt mycket frukt och grönt) samt andra artiklar som behövs i hemmet som inte ingår. Känns därför onödigt att betala extra för matkasse om jag ändå ska till butiken och handla allt annat som inte ingår i kassen. Portionskostnaden är ju också väsentligt dyrare med matkasse än om man hade lagat och handlat samma rätt på egen hand påpekades i en undersöknings som gjordes rätt nyligen i någon av de stora dagstidningarna. De passar som sagt för vissa men inte alla.

 4. Kul att du testade och recenserade så noga! Jag kommer nog aldrig att testa någon matkasse (de är heller inte så vanliga i UK) men det är pga mitt eget kontrollbehov och att jag behöver vara sugen på maten jag lagar/äter. För andra med mindre issues och kontrollbehov är det ju kanon! 🙂

 5. Har inte testat någon matkasse men blir lite sugen. Min bror har testat de flesta och tycker det är ett bra sätt att få bra och varierad mat när man inte hinner varken handla eller tänka men ändå vill äta ordentligt.

 6. Har aldrig testat detta men det var jättekul att se vad som hände under er första vecka :-)Fina bilder på vecko maten….som alltid :-)Kram!

 7. Får se vad vi tycker när veckan är slut med vår matkasse. Det är smidigt att få allt hemlevererat och att slippa planera. Men sedan gäller det ju att gilla menyn också. Imponerad att du smakade fisken även om du tyvärr inte blev omvänd 🙂

 8. Kul att ni är så nöjda! Vi har testat en annan matkasse tidigare ett tag, men det var så mycket som inte alls föll barnen i smaken. Har vi matkasse ska det ju passa hela familjen. Men bekvämt var det!

 9. Mina syskon har matkassar, men för mig och Calle är det inte sådär jättenödvändigt. Dels tycker jag om att planera vad vi ska äta, dels är vi alldeles för lynniga för att äta hemma varje kväll ("ska vi gå ut och äta idag? ok!") Sen skulle jag ju inte heller ha något att skriva om på bloggen, haha.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration