Andra, Kakor

Mjuk pepparkaka

För er som undrat hur det gick med årets upplaga av den mjuka pepparkakan så kan stolt förtälja att den i år inte alls blev en greiksik tragedi, utan att den istället blev riktigt lyckad! Jag använde bakpulver istället för bikarbonat den här gången, och har bestämt mig för att tro att det var därför det gick mycket bättre i år. Så att jag har något att skylla på till varför det gick dåligt förra gången. Man vill ju alltid ha en syndabock, oavsett om det gäller kommunen, en politiker eller en bakingrediens. Nedan följer recept på den samarbetsvilliga och jättegoda mjuka pepparkakan. (Receptet på lingonfylld rulltårta med pepparkakskryddor som också skymtar på kakfatet kommer inom kort.)

2 ägg
2 dl socker
100 g smör
1,5 dl gräddfil
3 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk bakpulver
3 dl mjöl

Smält smöret och låt det svalna. Använd lite av smöret till att smörja en form med, som du sedan också bröar. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop alla de torra ingredienserna, och rör ner dem i äggsmeten. Rör sedan ner det smälta smöret och gräddfilen, och rör till en jämn smet som du häller i formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175C i ca 45 min.

9 Kommentar

 1. sana

  2 december, 2010 at 6:13 e m

  Låter riktigt smarrigt! kan man använder bara pepparkaka kryddor? eller de blir mer goda när man använde de separad krydorna 😉

 2. Mica

  2 december, 2010 at 7:03 e m

  Detta handlar inte om ditt inlägg utan om att jag sökte efter ett nytt smarrigt recept med fläskfilé och hittar Fläskfilé Mariannelund genom din blogg. Vad kul tänkte jag efter som Mariannelund tillhör min uppväxt.
  Sedan läser jag i din presentation att din sambo heter Olof Elm. Då glömmer jag helt fläskfilén och tänker häpen att din sambo nog måste vara en släkting till mig! Eller? Det är många år sedan jag var i Mariannelund men jag har/hade släkt där och samtliga Elm i Mariannelund var släkt med varandra.
  Är jag helt fel ute?
  Hälsningar
  Mica Elm

 3. Cupcakesfluffan

  2 december, 2010 at 8:01 e m

  Kul att kakan blev bra denna gång, mjuk pepparkaka är så himla gott, måste nog ta och göra en snarast 🙂

 4. Pernilla

  2 december, 2010 at 9:16 e m

  Vad kul att du lyckades, den ser jättefin ut!
  Du har ju alltid så fina bilder här, man blir så inspirerad!! 🙂

 5. Loulas Kök

  2 december, 2010 at 9:39 e m

  En nyfiken fråga. Har du gjort kakfatet?

 6. Helena

  3 december, 2010 at 7:00 f m

  Hej Sana! Det går jättebra att använda färdigblandade pepparkakskryddor istället! 🙂

 7. charlotta

  3 december, 2010 at 7:31 f m

  åhåhåh, vad smarrigt! min mamma gör världens godaste mjuka pepparkaka, ska lägga ut receptet på den så fort jag orkar! 🙂

 8. Emma

  4 december, 2010 at 1:17 e m

  Mjuk pepparkaka är såå gott! 🙂

 9. Anna

  6 december, 2010 at 11:55 f m

  Nu har jag testat att göra denna som muffins… Står i ugnen nu, får se hur det går 😉

Lämna en kommentar