Morotssoppa med citronsmakande fetaostkräm
Goderafton, kära vänner! Hoppas att ni har haft en finfin hösthelg i vårt färgsprakande land. (Det var väldigt vad hurtig jag låter ikväll då. Jag ber om ursäkt.) Vi har i alla fall haft en toppenhelg på sommarstugan, där vi haft turen att ha både soligt väder lämpat för höstpromenad, och lite ruggigare väder lämpat för innesittande med tända ljus, té och böcker. En riktigt avkopplande helg, med andra ord. Däremot vaknade vi imorse av objudna gäster i form av ett gäng kossor som stod utanför fönstret och tittade in. Eller egentligen vaknade vi av att vattenpumpen började låta, då tre kossor satt igång vattenkranen utanför huset genom att stå och klia sig på den. (Bild på nyfikna kossor finns i minitayrgalleriet från instagram till höger här i bloggen.)
Ja. Nu är vi i alla fall hemma i huset igen, och var glada över att fynda den här morotssoppan i frysen som tillagades för ett par veckor sedan. Den är smaksatt med vitt vin, timjan och citron, och det vita i mitten är fetaostkräm med rivet citronskal i. Prima förrättssoppa som kan förberedas i god tid innan, som fungerar lika bra som vegetarisk huvudrätt.
Morotssoppa med citronsmakade fetaostkräm, 6 portioner
Soppa:
1 kg morötter
olivolja
en kruka färsk timjan
salt och peppar
3 schalottenlökar
1 dl vitt vin
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 citron – saften
1 dl grädde
1 tsk paprikapulver
———-
Citronsmakande fetaostkräm:
1 pkt (150 g) fetaost
1 burk (2 dl) crème fraiche
1 citron – skalet
grovmalen svartpeppar
Sätt ugnen på 200 C. Skala morötterna, skär dem i mindre bitar och lägg dem i en smord ugnsform. Ringla över lite olivolja, salta och peppra, och lägg på ett par kvistar timjan. Ställ in i mitten av ugnen på 200 C i 30 min och ugnsbaka morötterna för att få fram sötman i dem. Hacka schalottenlökar och fräs dem i lite olivolja i en stor kastrull. Tillsätt vinet, och låt koka tills hälften av vätskan kokat bort. Koka upp 1 liter vatten med två grönsaksbuljongtärningar i en egen kastrull, och häll ner hälften av buljongen ihop med löken. Tillsätt hälften av morötterna (släng de gamla timjankvistarna) och kör blandningen slät med en stavmixer. Häll i resten av buljongen och morötterna, och mixa igen. Tillsätt pressad saft från en citron, grädde, och paprikapulver. Hacka och rör ner 1,5 msk färsk timjan, låt soppan koka upp, och smaka av med salt och peppar.
Till fetaostkrämen; finriv skalet av en citron, och vispa med hjälp av elvisp samman det med fetaost och créme fraiche. Smaka av med peppar.
Vid servering – lägg en klick fetaostkräm i mitten på varje tallrik, och häll soppa runt klicken. (Häll gärna upp soppan i en kanna innan du gör detta, det underlättar.) Garnera med färsk timjan.
Mums med soppa på hösten kossor på besök hi hi så rart! kram Sofia
Jo, de är rara. På avstånd. 😉
Vilken superfräsch soppa! Den ska jag testa.
Låter härligt att vila och samla lite energi i sommarstugan en helg. Hösten är verkligen vacker med alla sina färger.
Kramar.
Jo, hösten är verkligen min favoritårstid, och då är det så härligt att bara vara i stugan och ta det lugnt, gå promenader och laga mat.
Soppa är det verkligen tid för nu! Och vilka jäkla kossor som kliar upp vattnet bara så där då. Jag sitter här och fnissar åt alltihop…Förlåt !
Ja, de där korna alltså. Sabbar staketet och gör intrång varje år.
Morotssoppa är bra grejer. Snyggt också – lika färgglatt på tallriken som på träden ute, hoho!
Hoho, precis! 🙂
En sån händelserik avslutning på helgen. Soppan låter god och sådär lagom komplicerad att göra så att till och med jag kan klara av det. 😉 tack!
Ja, dramatiskt värre. 😉 Soppan är jättegod, hoppas att ni ska tycka om den! Kram!