Andra Pasta Vegetariskt

Multifunktionella tomatsåsen

Nu när tomaterna som jag har fjäskat så för har behagat mogna, måste jag ju se till att göra något med dem också, så att de inte har vuxit i onödan. De som är finast äter jag som de är, gärna med en dressing gjord på olivolja, vitvinsvinäger och honung, och i gott sällskap av timjan från grönsakslandet (timjan är hur tacksamt som helst att odla). De tomater som har – för att uttrycka sig politiskt korrekt – begåvats med ett mindre fördelaktigt yttre, hamnar i en sås. Tomatsås är praktiskt att koka rejäla omgångar av, och sedan frysa in i små burkar och ha som bas i köttfärssåser, pastasåser och som pizzafyllning. Det här är vad jag brukar slänga ner i mina tomatsåser:

tomatmängd motsvarande 6 stora tomater
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk honung
grovmalen svartpeppar
lite flingsalt
1 knippe färsk timjan
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja

Hacka löken och fräs den i lite av olivoljan i en kastrull. Pressa vitlöken och låt även den fräsa med. Hacka tomaterna, och lägg ner dem i kastrullen. Tillsätt övriga ingredienser, men vänta med den färska timjan. Låt puttra så länge du har tid, har du tid att låta tomatsåsen småputtra i alla fall 30 min är det toppen. Lägg i timjan de sista 5 minuterna, och rör i lite extra olivolja. Servera med pasta och en rejäl mängd riven, färsk parmesanost eller pecorino. Gott!

7 september, 2011

5 kommentarer

  1. Hm, jag får väl se hur många av mina tomater som behagar övergå i en röd ton. Finns risk att det blir mer inlagda gröna tomater än tomatsås av mina egenodlade. Hemgjord tomatsås är klart bäst.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration