Andra Kakor

När två favoriter blir en

När det kommer till småkakor har jag en solklar favorit, och det är mormors kolakakor. En annan, lite nyare favorit är karamelliserade pecannötter, och när jag fick några sådana över efter att ha gjort Rocky Road häromdagen, funderade jag på om de inte skulle passa förträffligt bra i småkakor, med sin sötsalta, rostade nötsmak. Och det gjorde de, två så goda saker kan man bara inte misslyckas med. Kakorna blir både knapriga tack vare nötterna, och lite lätt sega inuti då de är klumpformade. Just den där segheten är en av de allra bästa attributen med den här rara lilla kakan. Så här gör man:
Kolakakor med karamelliserade pecannötter, ca 20 st
Karamelliserade pecannötter:
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt
———-
Kakdeg:

100 g smör (våga inte ersätta det med margarin)

1,5 dl socker

2 stora msk ljus sirap
3 dl mjöl

2 rågade tsk vaniljsocker av bra kvalitet
1 tsk bakpulver


Börja med att karamellisera pecannötterna; hacka dem grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt eller grovhacka sedan de karamelliserade nötterna. 

Till kakdegen – rör smör och socker mjukt, och blanda ihop de torra ingredienserna för sig. Blanda samman allt, tillsätt sirapen och sist de karamelliserade pecannötterna. Knåda ihop till en smidig liten degklump, och dela den i så många små bollar som du vill ha, ca 15-20 st sådär, beroende på storlek, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna lite om du vill ha plattare kakor. De på bilden är dock inte tillplattade alls. Sätt in plåten i mitten av ugnen på 225C i ca 8-10 min. När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen, och låt dem efter några minuter få flyttas över till att svalna på galler.
11 december, 2012

5 kommentarer

  1. Kan, efter att fått provsmaka, intyga att dom var superdubergoda!
    Kram och tack för igår. Kul med vårt årliga julapelsin pyssel. Kan väl våga påstå att det är vår lilla tradition numera.
    Kram Marija

  2. Hej! Bakar hellre än bra, men de där kakorna låter ju som att jag skulle kunna lyckas med. Och bilden är dessutom fantastiskt snygg!!!

    / V

    PS Bara en Kaka till är min nya favvo-blogg..

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration