Bröd

Nattjästa frallor och fusksurdegsbröd

Nattjästa frallor fusksurdegsbröd

I dessa tider är det betydligt fler som bakar nattjästa frallor och håller på med surdegar, helt klart! Man är ju hemma på ett annat sätt och kan äta frukost i lugn och ro, och då passar det ju perfekt att sätta en fusksurdeg på kvällen och baka ut sitt nattjästa bröd morgonen därpå och få färska frukostfrallor med minimal arbetsinsats. Det här brödet har jag bakat på helgerna i flera år nu.

För det här med riktig surdeg är faktiskt fortfarande inte min påse. Jag försökte mig på det för några år sedan med mina två surdegar Fredriksson och Stefan, men de fick se sig vaskade efter en ganska kort och (från deras sida) oharmonisk relation. Sedan upptäckte jag nattjäst bröd, eller fusksurdegsbröd som jag brukar kalla det, och kom fram till att det var betydligt mer min grej.

Ett fusksurdegsbröd har lite mer surdegsbrödkaraktär än vanliga frallor och får en fin brödskorpa, men görs med en bråkdel av insatsen. Man bara rör ihop en liten deg kvällen innan med slev, inget arbetande smidigt här inte! Sedan stjälper man ut det morgonen därpå på köksbänken, delar upp det i något som kan liknas vid frallor, daskar över på en plåt och kör in det i ugnen i 13-14 minuter på hög värme. Inga extra jästider, inget tjafs, bara nybakat bröd till frukosten på världens enklaste sätt!

Receptet anger 3 baguettformade portionsbröd, men det är ofta jag väljer att göra 4-5 frallor istället, vilket går precis lika bra. Receptet går bra att dubbla, men om du gör det räcker det att ha i 2 tsk salt, du behöver inte ta 3 tsk då. Och två saker till – har du inget vetekli hemma? Det går jättebra ändå. Och har du bara vanligt vetemjöl hemma och inget vetemjöl special? Det går jättebra ändå.

Skriv ut

Nattjästa frallor eller fusksurdegsbröd

Nattjästa frallor fusksurdegsbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,03 av 35 recensioner

Loading…

Fusksurdegsbröd är världens smidigaste sätt att få nybakat bröd på! Bara att röra ihop degen med slev på kvällen, låta det jäsa över natten och baka ut på morgonen!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 15 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 34 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 ärtstora bitar jäst
 • 3 dl fingervarmt vatten
 • 1,5 tsk salt
 • 0,25 dl vetekli
 • ca 5,5-6 dl vetemjöl special

Instruktioner

Lös jästen i vattnet och rör ner salt, vetekli och mjöl. Rör med slev så att allting blandas, degen ska vara ganska lös, mycket lösare än en klassisk bröddeg.

Lägg över plastfolie och låt stå över natten i rumstemperatur. (Degen bör stå i minst 6 timmar, men klarar sig i upp till 18 timmar.)

Nästa morgon – sätt ugnen på 275C och stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dra ut degen till formen av en rektangel, ca 15×25 cm. Dela den i 3 lika långa delar, och mjöla snittytorna. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. (Alternativt 4-5 frallor. De behöver inte ens se ut som frallor, det kommer att bli bra ändå.)

Låt degen vila på plåten medan ugnen uppnår 275C. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen – spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa.

Grädda bröden i 13-14 min och låt sedan svalna på galler utan bakduk.

Har du lite mer tid på dig en morgon och kommer på att du inte satt någon fusksurdeg kvällen innan? Misströsta icke! Testa snabbjäst källarfranska som bakas ut till bullar direkt efter knådning och bara behöver jäsa en enda gång i 40 minuter innan de kan skjutsas in i ugnen.

63 Kommentar

 1. Sofia

  5 januari, 2012 at 7:05 e m

  Tack för tipset : ) Jag är för rastlös för surdegsbröd kram Sofia

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:36 e m

   Haha, det är jag också! 🙂

 2. Ekenäsliv

  5 januari, 2012 at 7:36 e m

  Fasen att jag inte har nån jäst hemma nu då!! får hoppas att nån butik är öppen här på landsbygden;-)
  Låter väääääldigt gott o smidigt!
  Kram Anna

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:36 e m

   Haha, du får ut och handla! Det här är supergott!

 3. Gottegrisen

  5 januari, 2012 at 8:13 e m

  Det ser ju löjligt gott ut!! Men jag har blivit portad från köket för idag efter att ha gjort första delen av din mintchokladtårta (förklaring kommer på min blogg) och sedan bränt dajm på det.

  Ha en skön helg!!

  //Linda

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:37 e m

   Haha, det låter dramatiskt! Själv brukar jag också bränna saker, hela tiden. Och mig själv…

 4. Lisa

  5 januari, 2012 at 9:15 e m

  Jag har snöat in lite på det här med kalljästa bröd så detta ska jag absolut också testa.

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:38 e m

   Det är ju bara så smidigt! En helt okej sak att vara insnöad på, tycker jag. 🙂

  2. Trine Marie

   24 mars, 2021 at 9:22 f m

   Jag med! Älskar natt- och kalljästa bröd och frallor!

   1. Helena

    24 mars, 2021 at 10:26 f m

    Visst är det toppen?! 🙂

 5. Amy's piece of cake

  5 januari, 2012 at 10:05 e m

  Vet du vad? Jag börjar känna mig som värsta copycat nu! Har ikväll gjort både din frozen cheesecake och nu detta brödet! Båda avnjutes imorgon då vi ska ha middag med släkten! 🙂
  Berättar sen vad den indiska familjen ger för betyg!

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:39 e m

   Vad roligt Amy! Frozen cheesecake-receptet är ju en odödlig klassiker! Hoppas att de gillar menyn.

 6. Frostrosor

  5 januari, 2012 at 11:04 e m

  Wow! Favoritas med en gång! Har inte vetekli hemma, annars hade det blivit frukostmackor av dessa!

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:39 e m

   Vetekli är faktiskt inte nödvändigt, jag har gjort det här nattjästa brödet många gånger utan vetekli. Men har jag det hemma har jag i det, för det ger brödet lite mer grovhet på ett trevligt sätt.

 7. Mårtenssons kök

  6 januari, 2012 at 6:11 e m

  Oh yes, det ska vi absolut göra! Vi är stora anhängare av bröd som inte behöver jäsa och absolut ännu större anhängare av bröd som görs kvällen innan och bara gräddas på morgonen. I dagens inlägg skriver vi om frukostbullarna vi smarrade på i morse, kalljästa i kylen över natten, sammanträffande eller?

  Ha en riktigt härlig helg på er,
  kram!

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:40 e m

   Haha, jag tror helt klart att kalljäst bröd har fått ett uppsving!

 8. Lisa

  6 januari, 2012 at 9:16 e m

  F*n det var ju vetekli jag skulle köpa! 🙁
  Får skriva upp det(å kondenserad mjölk, mynta å lime!) på inköpslistan! 🙂

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:40 e m

   Det går lika bra även utan vetekli Lisa!

 9. Postadress Torslanda

  7 januari, 2012 at 8:14 e m

  Wow ska testas! Bodde inne i stan ett kvarter från Gbgs bästa surdegsbageri. Det saknar jag på helgerna när vi nu lever villaliv . Kalljäst är tacksamt

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:41 e m

   Visst är det tacksamt! Kan förstå att ni saknar ett sådant bageri! I storstäderna finns det ju riktigt grymma bagerier som gör jättefint surdegsbröd.

 10. Annika - Bakat och lagat

  2 februari, 2012 at 10:15 f m

  Detta får nog absolut testas ikväll/imorgon! Ska degen vila i kylskåp eller rumstemperatur?

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:41 e m

   I rumstemperatur! 🙂

 11. Madeleine

  31 mars, 2012 at 2:04 e m

  Detta skall jag prova idag så jag får färskt bröd till frukost i morgon bitti. Så tack så mycket för tipset. Och tack så mycket för en super trevlig blogg med mycket inspiration. ( blir avis att min blogg inte är lika fin 😉 )

  // Madeleine

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:43 e m

   Haha, din blogg är säkert jättefin! 🙂 Lycka till med brödet Madeleine!

 12. Anonym

  17 april, 2012 at 10:43 f m

  Hur mycket kan jag ta av torrjäst???

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:42 e m

   Jag har aldrig testat att göra det på torrjäst, men om man avrundar det lite så motsvarar den färska jästmängden i det här receptet ca 1 gram torrjäst. Jag har hört att torrjäst bör blandas med mjölet, och att degvätskan ska vara lite varmare, ca 45-50C. Jag vet inte hur det kommer att fungera att göra brödet på ett enda gram torrjäst, men om du testar får du jättegärna skriva en kommentar här och berätta hur det blev, jag är nyfiken!

  2. Linda

   5 november, 2020 at 10:24 f m

   Jag brukar ta ungefär en halv tesked. 😊

   1. Helena

    9 november, 2020 at 8:17 f m

    Bra tips Linda, tack! 🙂

   2. Marcus

    6 mars, 2021 at 8:36 f m

    Kan man ta en del rågmjöl också? Låter ju läckert och lätt, men vill gärna ha in lite råg!

    1. Helena

     7 mars, 2021 at 8:45 f m

     Hej Marcus! Det tror jag går hur bra som helst! 🙂

     1. Linda

      1 april, 2021 at 11:49 f m

      Såå enkelt och bra recept! Love it!😃
      Brukar byta ut vetemjölet till dinkelmjöl vilket också blir kanon👆

     2. Helena

      1 april, 2021 at 12:22 e m

      Så roligt att du gillar det Linda! Tycker också att det är himla hyvens! 🙂

 13. Anna Christina

  24 juni, 2012 at 3:50 e m

  Jag bakade de har igar kvall/imorse, och det gick alla tiders att anvanda torrjast! Jag tog ca 1,5 tesked och blandade med mjolet innan jag rorde i vattnet.

  Detta ska jag absolut gora fler ganger! Da kanske dubbel sats, de gick at vaaaaldigt fort 😉

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:44 e m

   Vad roligt att veta att det gick bra även med torrjäst, tack för att du tipsade!

 14. Anonym

  29 mars, 2013 at 7:01 f m

  Skanska bunken stå i kylen eller i rumstemperatur ?

  1. Helena

   5 maj, 2020 at 3:44 e m

   Den ska stå framme i rumstemperatur. Lycka till med brödet! 🙂

 15. ewelina

  8 april, 2013 at 8:36 e m

  Hur mycket är 3 ärtstora bitar jäst? 🙂

  1. Helena

   9 april, 2013 at 7:20 e m

   Det motsvarar ca 1 tsk jäst. 🙂

 16. Natalia

  16 maj, 2020 at 5:38 e m

  Ser härligt ut! Nu är jag ingen frukostmänniska men en skiva bröd till en matig sallad låter trevligt. Tror du man kan använda dinkelmjöl? 😅

  1. Helena

   17 maj, 2020 at 2:17 e m

   Jag har aldrig testat att göra det på dinkelmjöl, men det borde gå! Däremot skulle jag nog börja med att testa med både dinkelmjöl och vetemjöl första gången, kanske hälften av varje, och sedan testa att ha i mer dinkelmjöl nästa gång.

 17. Katarina Johansson

  22 maj, 2020 at 7:35 e m

  Vilket bra tips 👍 detta ska jag prova. Tack för tips 👍

  1. Helena

   23 maj, 2020 at 9:07 f m

   Hoppas att du gillar det lika mycket som jag!

 18. Lena

  21 juli, 2020 at 10:00 f m

  Provat idag men blev små inte alls som på bilden, kanske för lite mjöl?
  Gick att äta iaf…

  1. Helena

   23 juli, 2020 at 6:36 e m

   Ofta blir de plattare ju mindre mjöl man tar. Men de blir sällan sämre för det, jag har gjort alla möjliga former på det här receptet, men det blir alltid gott!

 19. Linda

  5 november, 2020 at 10:40 f m

  Jag har gjort kalljäst bröd i många år nu, mest beroende på att jag får så ont i händerna av att knåda. Och är rätt lat😉
  Använder ung samma recept, har bara ändrat lite så att det passar perfekt i just min brödform.
  Allra oftast jäser jag min i kylen, då kan den stå i upp till 3 dygn. Ju längre den står, desto mer smakar det! Vet jag med säkerhet att jag orkar/vill baka efter 8-10 timmar får den jäsa framme. Jag bakar oftast i form, då är det bara att hälla degen i formen, man behöver inte ens ta i den. Perfekt för mig som hatar att bli kladdig. Det blir sånt där perfekt formbröd som jag skivar, fryser in och sedan rostar när jag är sugen.
  Det har även hänt att jag insett att jag inte har lust att baka alls och slängt in degen i frysen istället. Bara att ta fram, låta stå i ett par timmar och sedan baka som vanligt.
  Jag brukar ställa in en (ugnsfast) skål med is när jag bakar, då får man en sån där härlig skorpa och det känns som att brödet blir lite saftigare.
  Kul att kalljäst blir allt mer poppis! Det är så många som tror att de inte kan baka bröd för att de inte har en maskin. Mer bröd till folket!
  Jag kalljäser ALLT, till och med kanelbullar och pizzadeg. Det enda jag inte gett mig på är lussekatter, för de ska vara exakt som mormors. 😊

  1. Helena

   9 november, 2020 at 8:19 f m

   Tack Linda för din kommentar! Jag visste faktiskt inte att man kunde ha en deg på kalljäsning i tre dygn, det är ju toppen! Ska absolut börja jäsa mer degar i kylen!

   1. Adam

    10 februari, 2021 at 11:04 e m

    Har du några bra recept på kalljäst deg? Detta recept har fått igång mig då nu blir det mycket bröd och glada grannar

    1. Helena

     11 februari, 2021 at 12:15 e m

     Härligt Adam! Om du spanar in kategorin Bröd här på bloggen så hittar du en hel del hyvens brödrecept, men om jag ska komma med två grymma tips direkt så är det dels det här superenkla, nattjästa brödet som man bara dumpar ner i en lasagneform och inte har på bakbänken alls, och så ett par goda klassiker ur arkivet med lite grahamsmjöl och honung i.

     https://baraenkakatill.se/superenkelt-nattjast-brod/
     https://baraenkakatill.se/nattjasta-frukostfrallor/

 20. Jenny Nordgren

  11 december, 2020 at 8:05 f m

  Om man skulle prova kasta i lite frön i dessa nattjästa.. gör jag det på kvällen eller morgonen? De är fantastiska!

  1. Helena

   11 december, 2020 at 4:27 e m

   Vad kul att du gillar dem! Man kan absolut röra i frön redan när man gör degen på kvällen. 🙂 Här har jag ett annat nattjäst bröd som innehåller frön som också är riktigt gott:
   https://baraenkakatill.se/nattjasta-frukostfrallor/

 21. Jeanette

  9 januari, 2021 at 12:58 e m

  Jag har testat ett antal av såna bröd som ska röras ihop och jäsa till nästa dag, men blir oftast lite besviken, men det här var helt klart det bästa! Blev väldigt luftigt och fint inuti. Var lite skeptisk till att det skulle stå i rumstemperatur. Jag hade lite ont om vetemjöl så bytte ut 1/3 till rågsikt, det blev också bra. Tack för ett bra recept!

  1. Helena

   11 januari, 2021 at 11:03 f m

   Vad roligt att det blev så bra! 🙂

 22. Carina

  20 januari, 2021 at 8:45 e m

  Vad tror du om lite finriven morot i?

  1. Helena

   24 januari, 2021 at 7:11 e m

   Åh, det tror jag blir toppenbra!

 23. Adam

  24 januari, 2021 at 11:12 f m

  Testade göra med halva receptet och Manitoba mjöl. Det blev underbart ! Nya står i ugnen redan dagen efter .

  1. Helena

   24 januari, 2021 at 7:11 e m

   Vad roligt Adam! 🙂

 24. Martina

  19 februari, 2021 at 6:05 f m

  Hej. Min ugn uppnår bara till 250 grader. Hur länge ska man ha de inne då? 🙂

  1. Helena

   19 februari, 2021 at 9:19 f m

   Börja med en minut extra, och håll koll på färgen på dem. 🙂

 25. Linda

  27 februari, 2021 at 3:16 e m

  Påminner om mitt universalrecept på bröd.
  3,5 dl vatten
  1 tsk torrjäst
  1 tsk salt
  7 dl mjöl

  Ibland har i en skvätt olja, men det är inte nödvändigt. Ibland häller jag i den där sista slatten müsli som inte räcker till frukost. Eller gröt som blev över. Eller lite blötlagda havregryn. Eller mosar ner nån kokt potatis. Eller river i nån trist morot, så jag slipper slänga den.
  Jag blandar med en matkniv, det är ännu enklare än slev. 😉
  Jag jäser några timmar (4-8) i rumstemperatur, men stoppar ofta in den i kylen sen. Den håller upp till 3 dygn. Ju längre den står, ju godare blir den. Pizzadeg jäser jag alltid i 3 dygn. 😊

  1. Helena

   1 mars, 2021 at 8:30 f m

   Tack Linda för fin inspiration! Ska testa att jäsa ännu längre i kylen och prova att ha i lite andra grejer också. 🙂

 26. Elisabeth

  25 september, 2021 at 10:44 e m

  Vilken härlig sida, nu har jag snott ihop degen som får stå över natten.Längtar till frukosten 😊

  1. Helena

   28 september, 2021 at 12:36 e m

   Vad roligt att höra! Hoppas att brödet blev lyckat! 🙂

Lämna en kommentar