Bröd

Nattjästa frallor och fusksurdegsbröd

Nattjästa frallor fusksurdegsbröd

I dessa tider är det betydligt fler som bakar nattjästa frallor och håller på med surdegar, helt klart! Man är ju hemma på ett annat sätt och kan äta frukost i lugn och ro, och då passar det ju perfekt att sätta en fusksurdeg på kvällen och baka ut sitt nattjästa bröd morgonen därpå och få färska frukostfrallor med minimal arbetsinsats. Det här brödet har jag bakat på helgerna i flera år nu.

För det här med riktig surdeg är faktiskt fortfarande inte min påse. Jag försökte mig på det för några år sedan med mina två surdegar Fredriksson och Stefan, men de fick se sig vaskade efter en ganska kort och (från deras sida) oharmonisk relation. Sedan upptäckte jag nattjäst bröd, eller fusksurdegsbröd som jag brukar kalla det, och kom fram till att det var betydligt mer min grej.

Ett fusksurdegsbröd har lite mer surdegsbrödkaraktär än vanliga frallor och får en fin brödskorpa, men görs med en bråkdel av insatsen. Man bara rör ihop en liten deg kvällen innan med slev, inget arbetande smidigt här inte! Sedan stjälper man ut det morgonen därpå på köksbänken, delar upp det i något som kan liknas vid frallor, daskar över på en plåt och kör in det i ugnen i 13-14 minuter på hög värme. Inga extra jästider, inget tjafs, bara nybakat bröd till frukosten på världens enklaste sätt!

Receptet anger 3 baguettformade portionsbröd, men det är ofta jag väljer att göra 4-5 frallor istället, vilket går precis lika bra. Receptet går bra att dubbla, men om du gör det räcker det att ha i 2 tsk salt, du behöver inte ta 3 tsk då. Och två saker till – har du inget vetekli hemma? Det går jättebra ändå. Och har du bara vanligt vetemjöl hemma och inget vetemjöl special? Det går jättebra ändå.

Skriv ut

Nattjästa frallor eller fusksurdegsbröd

Nattjästa frallor fusksurdegsbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 4 recensioner

Loading…

Fusksurdegsbröd är världens smidigaste sätt att få nybakat bröd på! Bara att röra ihop degen med slev på kvällen, låta det jäsa över natten och baka ut på morgonen!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 20 min
  • Antal portioner: 34 1x
Scale

Ingredienser

  • 3 ärtstora bitar jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 0,25 dl vetekli
  • ca 5,5-6 dl vetemjöl special

Instruktioner

Lös jästen i vattnet och rör ner salt, vetekli och mjöl. Rör med slev så att allting blandas, degen ska vara ganska lös, mycket lösare än en klassisk bröddeg.

Lägg över plastfolie och låt stå över natten i rumstemperatur. (Degen bör stå i minst 6 timmar, men klarar sig i upp till 18 timmar.)

Nästa morgon – sätt ugnen på 275C och stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dra ut degen till formen av en rektangel, ca 15×25 cm. Dela den i 3 lika långa delar, och mjöla snittytorna. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. (Alternativt 4-5 frallor. De behöver inte ens se ut som frallor, det kommer att bli bra ändå.)

Låt degen vila på plåten medan ugnen uppnår 275C. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen – spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa.

Grädda bröden i 13-14 min och låt sedan svalna på galler utan bakduk.

Har du lite mer tid på dig en morgon och kommer på att du inte satt någon fusksurdeg kvällen innan? Misströsta icke! Testa snabbjäst källarfranska som bakas ut till bullar direkt efter knådning och bara behöver jäsa en enda gång i 40 minuter innan de kan skjutsas in i ugnen.

34 Kommentar

  1. Sofia

    5 januari, 2012 at 7:05 e m

    Tack för tipset : ) Jag är för rastlös för surdegsbröd kram Sofia

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:36 e m

      Haha, det är jag också! 🙂

  2. Ekenäsliv

    5 januari, 2012 at 7:36 e m

    Fasen att jag inte har nån jäst hemma nu då!! får hoppas att nån butik är öppen här på landsbygden;-)
    Låter väääääldigt gott o smidigt!
    Kram Anna

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:36 e m

      Haha, du får ut och handla! Det här är supergott!

  3. Gottegrisen

    5 januari, 2012 at 8:13 e m

    Det ser ju löjligt gott ut!! Men jag har blivit portad från köket för idag efter att ha gjort första delen av din mintchokladtårta (förklaring kommer på min blogg) och sedan bränt dajm på det.

    Ha en skön helg!!

    //Linda

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:37 e m

      Haha, det låter dramatiskt! Själv brukar jag också bränna saker, hela tiden. Och mig själv…

  4. Lisa

    5 januari, 2012 at 9:15 e m

    Jag har snöat in lite på det här med kalljästa bröd så detta ska jag absolut också testa.

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:38 e m

      Det är ju bara så smidigt! En helt okej sak att vara insnöad på, tycker jag. 🙂

  5. Amy's piece of cake

    5 januari, 2012 at 10:05 e m

    Vet du vad? Jag börjar känna mig som värsta copycat nu! Har ikväll gjort både din frozen cheesecake och nu detta brödet! Båda avnjutes imorgon då vi ska ha middag med släkten! 🙂
    Berättar sen vad den indiska familjen ger för betyg!

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:39 e m

      Vad roligt Amy! Frozen cheesecake-receptet är ju en odödlig klassiker! Hoppas att de gillar menyn.

  6. Frostrosor

    5 januari, 2012 at 11:04 e m

    Wow! Favoritas med en gång! Har inte vetekli hemma, annars hade det blivit frukostmackor av dessa!

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:39 e m

      Vetekli är faktiskt inte nödvändigt, jag har gjort det här nattjästa brödet många gånger utan vetekli. Men har jag det hemma har jag i det, för det ger brödet lite mer grovhet på ett trevligt sätt.

  7. Mårtenssons kök

    6 januari, 2012 at 6:11 e m

    Oh yes, det ska vi absolut göra! Vi är stora anhängare av bröd som inte behöver jäsa och absolut ännu större anhängare av bröd som görs kvällen innan och bara gräddas på morgonen. I dagens inlägg skriver vi om frukostbullarna vi smarrade på i morse, kalljästa i kylen över natten, sammanträffande eller?

    Ha en riktigt härlig helg på er,
    kram!

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:40 e m

      Haha, jag tror helt klart att kalljäst bröd har fått ett uppsving!

  8. Lisa

    6 januari, 2012 at 9:16 e m

    F*n det var ju vetekli jag skulle köpa! 🙁
    Får skriva upp det(å kondenserad mjölk, mynta å lime!) på inköpslistan! 🙂

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:40 e m

      Det går lika bra även utan vetekli Lisa!

  9. Postadress Torslanda

    7 januari, 2012 at 8:14 e m

    Wow ska testas! Bodde inne i stan ett kvarter från Gbgs bästa surdegsbageri. Det saknar jag på helgerna när vi nu lever villaliv . Kalljäst är tacksamt

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:41 e m

      Visst är det tacksamt! Kan förstå att ni saknar ett sådant bageri! I storstäderna finns det ju riktigt grymma bagerier som gör jättefint surdegsbröd.

  10. Annika - Bakat och lagat

    2 februari, 2012 at 10:15 f m

    Detta får nog absolut testas ikväll/imorgon! Ska degen vila i kylskåp eller rumstemperatur?

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:41 e m

      I rumstemperatur! 🙂

  11. Madeleine

    31 mars, 2012 at 2:04 e m

    Detta skall jag prova idag så jag får färskt bröd till frukost i morgon bitti. Så tack så mycket för tipset. Och tack så mycket för en super trevlig blogg med mycket inspiration. ( blir avis att min blogg inte är lika fin 😉 )

    // Madeleine

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:43 e m

      Haha, din blogg är säkert jättefin! 🙂 Lycka till med brödet Madeleine!

  12. Anonym

    17 april, 2012 at 10:43 f m

    Hur mycket kan jag ta av torrjäst???

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:42 e m

      Jag har aldrig testat att göra det på torrjäst, men om man avrundar det lite så motsvarar den färska jästmängden i det här receptet ca 1 gram torrjäst. Jag har hört att torrjäst bör blandas med mjölet, och att degvätskan ska vara lite varmare, ca 45-50C. Jag vet inte hur det kommer att fungera att göra brödet på ett enda gram torrjäst, men om du testar får du jättegärna skriva en kommentar här och berätta hur det blev, jag är nyfiken!

  13. Anna Christina

    24 juni, 2012 at 3:50 e m

    Jag bakade de har igar kvall/imorse, och det gick alla tiders att anvanda torrjast! Jag tog ca 1,5 tesked och blandade med mjolet innan jag rorde i vattnet.

    Detta ska jag absolut gora fler ganger! Da kanske dubbel sats, de gick at vaaaaldigt fort 😉

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:44 e m

      Vad roligt att veta att det gick bra även med torrjäst, tack för att du tipsade!

  14. Anonym

    29 mars, 2013 at 7:01 f m

    Skanska bunken stå i kylen eller i rumstemperatur ?

    1. Helena

      5 maj, 2020 at 3:44 e m

      Den ska stå framme i rumstemperatur. Lycka till med brödet! 🙂

  15. ewelina

    8 april, 2013 at 8:36 e m

    Hur mycket är 3 ärtstora bitar jäst? 🙂

    1. Helena

      9 april, 2013 at 7:20 e m

      Det motsvarar ca 1 tsk jäst. 🙂

  16. Natalia

    16 maj, 2020 at 5:38 e m

    Ser härligt ut! Nu är jag ingen frukostmänniska men en skiva bröd till en matig sallad låter trevligt. Tror du man kan använda dinkelmjöl? 😅

    1. Helena

      17 maj, 2020 at 2:17 e m

      Jag har aldrig testat att göra det på dinkelmjöl, men det borde gå! Däremot skulle jag nog börja med att testa med både dinkelmjöl och vetemjöl första gången, kanske hälften av varje, och sedan testa att ha i mer dinkelmjöl nästa gång.

  17. Katarina Johansson

    22 maj, 2020 at 7:35 e m

    Vilket bra tips 👍 detta ska jag prova. Tack för tips 👍

    1. Helena

      23 maj, 2020 at 9:07 f m

      Hoppas att du gillar det lika mycket som jag!

Lämna en kommentar