Bröd

Nattjästa frallor och fusksurdegsbröd

Nattjästa frallor fusksurdegsbröd

Det här fusksurdegsbrödet har jag bakat på helgerna i flera år nu!

Det är så smidigt att bara röra ihop en fusksurdeg med slev i en bunke på kvällen och baka ut sitt nattjästa bröd morgonen därpå och få färska frukostfrallor med minimal arbetsinsats. Inget arbetande smidigt av deg, här inte!

Vad är fusksurdegsbröd?

Nattjasta-frallor-fusksurdegsbrod

Ett fusksurdegsbröd har lite mer surdegsbrödkaraktär än vanliga frallor och får en fin brödskorpa, men görs med en bråkdel av insatsen.

För det här med riktig surdeg är nog faktiskt inte riktigt min grej. Jag har försökt, men jag glömmer mata degen och tycker att det helt enkelt är lite för omständigt.

Sedan upptäckte jag nattjäst bröd, eller fusksurdegsbröd som jag brukar kalla det, och kom fram till att det var betydligt mer min grej! Det här receptet ger 4 mindre baguetter, men det går bra att forma dem hur du vill, du behöver inte vrida dem till baguetter om du inte vill.

Ingredienser till nattjästa baguetter:

Nattjasta-baguetter-ingredienser

För att baka det här nattjästa brödet behöver du jäst, vatten, salt, vetekli och vetemjöl. Vetekli ger lite extra djup i smaken, men har du inte det hemma kan du bara skippa det, det blir toppen ändå. Det går också fint att byta ut det mot grahamsmjöl eller något annat lite grövre mjöl.

Om jag har ett mjöl hemma med lite jäsningsegenskaper som t ex vetemjöl special eller manitoba cream brukar jag använda det, men lika ofta gör jag det på helt vanligt mjöl, och det går finemang det med.

Så här bakar du brödet:

Fusksurdeg

1. Rör ihop degen kvällen innan

Degen rörs ihop för hand med slev på kvällen. Degen behöver inte bli det minsta smidig, utan ska bara röras ihop och bli en kladdig deg.

Sätt på plastfolie över bunken och låt den jäsa i rumstemperatur över natten. Den behöver få jäsa i minst sex timmar, och bör helst inte jäsa mer än 18 timmar.

Den går också att jäsa i kylen ifall du skulle få andra planer, då skulle jag rekommendera att jäsa den i ca ett dygn.

Nattjäst bröd efter jäsning

Så här ser degen ut morgonen därpå när den har jäst färdigt, bubblig och fin.

2. Häll ut degen på mjölat bakbord

Nattjast-frukostbrod

När du har hällt över degen på mjölat bakbord kan du vika den en gång över sig själv så att den får mjöl på båda sidor. (Glömmer du det så funkar det fint ändå.)

3. Dela degen i 3-4 delar

Deg delad i 4 bitar

Om du delar degen i tre delar kan du få lite mer längd på baguetterna, men är ni fyra som ska äta bröd så delar du den i fyra delar.

4. Vrid degbitarna till baguetter

Nybakat-brod-frukost

Ta lite mjöl på händerna, strö lite extra mjöl över degbitarna om du känner att det behövs och vrid med lätt hand till något som liknar baguetter, och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.

Alternativt bara daska ut dem på plåten i form av frallor. (Det är inte så noga, folk kommer att bli imponerande ändå. Du bjuder ju på nybakat frukostbröd!)

5. Grädda i ugnen

Nattjast-brod

Grädda brödet i mitten av ugnen på 275C i 13-14 min. (Jag har ingen varmluftsugn utan kör på vanlig, hederlig över- och undervärme. Färdigt! Låt dem gärna svalna på galler.

Tre andra toppenbra recept på nattjäst bröd

 • Superenkelt nattjäst bröd i form – här behöver du inte forma några frallor eller baguetter, utan dumpar degen rakt ner i en form. Kladdfritt och smidigt!
 • Nattjästa frukostfrallor med solroskärnor- det här frallorna innehåller lite mjölk och ska källjäsas i kylskåp. Smaken får extra djup av grahamsmjöl och honung. Extra goda med solroskärnor eller vallmofrön ovanpå!
 • Nattjästa havrefrallor – Innehåller mjölk och honung och får kalljäsas i kylen. Supergoda och mättande!
Skriv ut

Nattjästa frallor och fusksurdegsbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Nattjästa frallor på fusksurdeg är bästa genvägen till nybakat, rykande färskt bröd på morgonen! Kan formas till både frallor och baguetter.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 15 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 3-4 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 ärtstora bitar jäst
 • 3 dl fingervarmt vatten
 • 1,5 tsk salt
 • 0,25 dl vetekli
 • ca 5,5-6 dl vetemjöl special

Instruktioner

Lös jästen i vattnet och rör ner salt, vetekli och mjöl. Rör med slev så att allting blandas, degen ska vara ganska lös, mycket lösare än en klassisk bröddeg.

Lägg över plastfolie och låt stå över natten i rumstemperatur. (Degen bör stå i minst 6 timmar, men klarar sig i upp till 18 timmar.)

Nästa morgon – sätt ugnen på 275C och stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade.

Dela den i 3-4 lika stora delar. Vrid degbitarna med lätt hand till 3-4 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. (Att forma degbitarna till 4-5 frallor funkar också. De behöver inte ens se ut som frallor, det kommer att bli bra ändå.)

Låt degen vila på plåten medan ugnen uppnår 275C. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen kan du om du vill spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det ger en lite knaprigare brödskorpa.

Grädda bröden i 13-14 min och låt dem svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer

Om du väljer att dubbla receptet behöver du inte dubbla saltmängden till 3 tsk salt, då räcker det bra med totalt 2 tsk salt.

Ingen framförhållning? Inga bekymmer!

Snabbjäst källarfranska

Råkar du komma på först på morgonen att du inte satt någon fusksurdeg kvällen innan? Misströsta icke! Testa snabbjäst källarfranska som bakas ut till bullar direkt efter knådning och bara behöver jäsa en enda gång i 40 minuter innan de kan skjutsas in i ugnen!

Scones

Eller gör scones istället! Noll jäsning eftersom de görs på bakpulver. Har någon människa någonsin blivit besviken över att få scones på morgonen? Svar nej. Alla älskar scones!

2 april, 2024

81 kommentarer

 1. Fasen att jag inte har nån jäst hemma nu då!! får hoppas att nån butik är öppen här på landsbygden;-)
  Låter väääääldigt gott o smidigt!
  Kram Anna

 2. Det ser ju löjligt gott ut!! Men jag har blivit portad från köket för idag efter att ha gjort första delen av din mintchokladtårta (förklaring kommer på min blogg) och sedan bränt dajm på det.

  Ha en skön helg!!

  //Linda

  1. Haha, det låter dramatiskt! Själv brukar jag också bränna saker, hela tiden. Och mig själv…

    1. Det går jättebra att köra på 250 grader också, det har jag gjort flera gånger när jag glömt att det är 275C jag brukar köra på. Kanske att de behöver en minut extra i ugnen bara.

 3. Vet du vad? Jag börjar känna mig som värsta copycat nu! Har ikväll gjort både din frozen cheesecake och nu detta brödet! Båda avnjutes imorgon då vi ska ha middag med släkten! 🙂
  Berättar sen vad den indiska familjen ger för betyg!

  1. Vad roligt Amy! Frozen cheesecake-receptet är ju en odödlig klassiker! Hoppas att de gillar menyn.

  1. Vetekli är faktiskt inte nödvändigt, jag har gjort det här nattjästa brödet många gånger utan vetekli. Men har jag det hemma har jag i det, för det ger brödet lite mer grovhet på ett trevligt sätt.

 4. Oh yes, det ska vi absolut göra! Vi är stora anhängare av bröd som inte behöver jäsa och absolut ännu större anhängare av bröd som görs kvällen innan och bara gräddas på morgonen. I dagens inlägg skriver vi om frukostbullarna vi smarrade på i morse, kalljästa i kylen över natten, sammanträffande eller?

  Ha en riktigt härlig helg på er,
  kram!

  1. Visst är det tacksamt! Kan förstå att ni saknar ett sådant bageri! I storstäderna finns det ju riktigt grymma bagerier som gör jättefint surdegsbröd.

 5. Detta skall jag prova idag så jag får färskt bröd till frukost i morgon bitti. Så tack så mycket för tipset. Och tack så mycket för en super trevlig blogg med mycket inspiration. ( blir avis att min blogg inte är lika fin 😉 )

  // Madeleine

  1. Jag har aldrig testat att göra det på torrjäst, men om man avrundar det lite så motsvarar den färska jästmängden i det här receptet ca 1 gram torrjäst. Jag har hört att torrjäst bör blandas med mjölet, och att degvätskan ska vara lite varmare, ca 45-50C. Jag vet inte hur det kommer att fungera att göra brödet på ett enda gram torrjäst, men om du testar får du jättegärna skriva en kommentar här och berätta hur det blev, jag är nyfiken!

     1. Såå enkelt och bra recept! Love it!😃
      Brukar byta ut vetemjölet till dinkelmjöl vilket också blir kanon👆

 6. Jag bakade de har igar kvall/imorse, och det gick alla tiders att anvanda torrjast! Jag tog ca 1,5 tesked och blandade med mjolet innan jag rorde i vattnet.

  Detta ska jag absolut gora fler ganger! Da kanske dubbel sats, de gick at vaaaaldigt fort 😉

 7. Ser härligt ut! Nu är jag ingen frukostmänniska men en skiva bröd till en matig sallad låter trevligt. Tror du man kan använda dinkelmjöl? 😅

  1. Jag har aldrig testat att göra det på dinkelmjöl, men det borde gå! Däremot skulle jag nog börja med att testa med både dinkelmjöl och vetemjöl första gången, kanske hälften av varje, och sedan testa att ha i mer dinkelmjöl nästa gång.

  1. Ofta blir de plattare ju mindre mjöl man tar. Men de blir sällan sämre för det, jag har gjort alla möjliga former på det här receptet, men det blir alltid gott!

 8. Jag har gjort kalljäst bröd i många år nu, mest beroende på att jag får så ont i händerna av att knåda. Och är rätt lat😉
  Använder ung samma recept, har bara ändrat lite så att det passar perfekt i just min brödform.
  Allra oftast jäser jag min i kylen, då kan den stå i upp till 3 dygn. Ju längre den står, desto mer smakar det! Vet jag med säkerhet att jag orkar/vill baka efter 8-10 timmar får den jäsa framme. Jag bakar oftast i form, då är det bara att hälla degen i formen, man behöver inte ens ta i den. Perfekt för mig som hatar att bli kladdig. Det blir sånt där perfekt formbröd som jag skivar, fryser in och sedan rostar när jag är sugen.
  Det har även hänt att jag insett att jag inte har lust att baka alls och slängt in degen i frysen istället. Bara att ta fram, låta stå i ett par timmar och sedan baka som vanligt.
  Jag brukar ställa in en (ugnsfast) skål med is när jag bakar, då får man en sån där härlig skorpa och det känns som att brödet blir lite saftigare.
  Kul att kalljäst blir allt mer poppis! Det är så många som tror att de inte kan baka bröd för att de inte har en maskin. Mer bröd till folket!
  Jag kalljäser ALLT, till och med kanelbullar och pizzadeg. Det enda jag inte gett mig på är lussekatter, för de ska vara exakt som mormors. 😊

  1. Tack Linda för din kommentar! Jag visste faktiskt inte att man kunde ha en deg på kalljäsning i tre dygn, det är ju toppen! Ska absolut börja jäsa mer degar i kylen!

    1. Härligt Adam! Om du spanar in kategorin Bröd här på bloggen så hittar du en hel del hyvens brödrecept, men om jag ska komma med två grymma tips direkt så är det dels det här superenkla, nattjästa brödet som man bara dumpar ner i en lasagneform och inte har på bakbänken alls, och så ett par goda klassiker ur arkivet med lite grahamsmjöl och honung i.

     https://baraenkakatill.se/superenkelt-nattjast-brod/
     https://baraenkakatill.se/nattjasta-frukostfrallor/

  2. Jag ska bort o handla lite jäst nu, o testa detta så prisade recept. Dock måste jag först berätta att de absolut godaste och saftigaste lussebullar jag bakat är långtidsjästa. Hela familjen älskar dem!! Glaserar dem med lite rivet apelsinskal o pressad apelsin i smälta smöret, INNAN de åker in i ugnen, annars blir de klibbiga.

 9. Om man skulle prova kasta i lite frön i dessa nattjästa.. gör jag det på kvällen eller morgonen? De är fantastiska!

 10. Jag har testat ett antal av såna bröd som ska röras ihop och jäsa till nästa dag, men blir oftast lite besviken, men det här var helt klart det bästa! Blev väldigt luftigt och fint inuti. Var lite skeptisk till att det skulle stå i rumstemperatur. Jag hade lite ont om vetemjöl så bytte ut 1/3 till rågsikt, det blev också bra. Tack för ett bra recept!

 11. Påminner om mitt universalrecept på bröd.
  3,5 dl vatten
  1 tsk torrjäst
  1 tsk salt
  7 dl mjöl

  Ibland har i en skvätt olja, men det är inte nödvändigt. Ibland häller jag i den där sista slatten müsli som inte räcker till frukost. Eller gröt som blev över. Eller lite blötlagda havregryn. Eller mosar ner nån kokt potatis. Eller river i nån trist morot, så jag slipper slänga den.
  Jag blandar med en matkniv, det är ännu enklare än slev. 😉
  Jag jäser några timmar (4-8) i rumstemperatur, men stoppar ofta in den i kylen sen. Den håller upp till 3 dygn. Ju längre den står, ju godare blir den. Pizzadeg jäser jag alltid i 3 dygn. 😊

  1. Tack Linda för fin inspiration! Ska testa att jäsa ännu längre i kylen och prova att ha i lite andra grejer också. 🙂

 12. Hej! Vilket gott recept! Undrar bara hur lös degen skall vara? Ska den klibba? Och undrar också hur du menar med 3 ärtstorlekar på jästen.. en tesked är ju mkt större än en ärta, så undrar om det går att översätta till feks halvt paket färskjäst?
  Och en till sak angående dina matrecept!! Vill sååå gärna laga så mkt men undrar om det finns något sorts register så man kan söka i recepten efter en meny eller måste man bläddra bara random genom sidorna? Hade varit så guld att tex om man ska laga ngn vegetariskt så klickar man på en sån flik etc. Massa kärlek & tack för bästa brödet hittills 🤍🤍 min sambo o jag njöt & nu har jag lagat det igen. Hoppas du ser detta o hinner svara på mina 3 frågor ! Kram

  1. Hej Emma! Så roligt att ni gillar recepten! 🙂 Det finns ju kategorier på bloggen, högst upp på desktopversionen där det står Recept så öppnas ett lodrätt register med kategorier om man klickar där, och likaså kommer man dit på mobilversionen via de tre vågräta, blå strecken uppe till höger. Det finns t ex en kategori som heter Bröd, en som heter Vegetariskt, en som heter Efterrätter, en för Förrätter och så vidare. Några färdiga trerättersmenyer finns dock inte. Däremot kommer en helt ny version av bloggen att lanseras om ett par veckor, en webbyrå jobbar med den just nu, så den kommer att bli mer som en hemsida än en blogg, och förhoppningsvis blir det lättare att söka i den då. Den kommer att bli jättefin! 🙂

   Hm, ja, kanske att jag tänker att ärtor är större än vad de är. 😉 Men jästmängden är inte så känslig, fyll upp en tesked med lite jästsmul så blir det toppen. Däremot är ett halvt paket för mycket till just det här receptet.

   Degen ska vara lös och klibba, helt klart! 🙂

   1. Tack för svar!! Hittade överskrifterna nu & tack för förklaringen på jäst & degkonsistens! Är vråltrött men ska ändå veva ihop detta bröd nu🤍🤍


  1. Det händer nog inget speciellt, men det behövs verkligen inte. Grejen med det här brödet är att det ska vara så enkelt och lättfixat som möjligt. Det räcker fullständigt att bara röra ihop det med slev. Man ska inte behöva smutsa ner någon bakmaskin, utan bara degbunken och sleven, med minimal arbetsinsats. Det räcker.:-)

 13. Har prövat att baka flera gånger. Tycker degen blir så lös, vet inte vad jag gör för fel. Den blir typ finnig och oformbar

  1. Hej Lisa! Den ska inte vara särskilt formbar, det är det som gör att bröden blir så saftiga och goda sedan. Jag brukar nu några år senare bara olja in en stor sked med lite matolja och dela upp degen i 5-6 stora skedar som jag skrapar av direkt ner på plåten till högar. Det blir toppen!

 14. Tuuuusen tack för det här receptet, har bakat det såå många gånger. Hela familjen älskar det och det är numera favoritbrödet för oss alla 😊 Enkelt och suuuuuupergott, kan inte bli bättre.


 15. Toppenbröd! Bakade dubbel sats igår som mitt älsta barnbarn fick när hon bjöd på eftermiddagskaffe. Ny dubbel sats som jag Bakade ut nu på morgonen som min man och jag får njuta av till frukosten.


 16. Tusen tack för ett riktigt gott bröd! Krispiga och smakar precis som surdegsbröd! Och hur lätt var det inte att göra?!! Jag tog lite mer jäst,
  En grön ärta till😉 och körde på endast vetemjöl special ca 5,5dl. En extra slatt vatten åkte också i för jag tyckte degen blev lite torr. Sen fick degen jäsa i kall ugn i 12 timmar. Lätt en favorit i familjen!🥖🥖🥰


Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration