Bröd

Nattjästa frukostfrallor

Nattjästa frukostfrallor

Hörni, jag har ju ett par nattjästa frallor i arkiven som är helt fantastiska och som verkligen måste upp överst här på bloggen så att fler hittar dem! Nattjäst bröd har ju bara blivit populärare för varje år som går tycker jag, och speciellt det senaste året när alla har varit hemma så mycket mer.

Det som gör det här receptet extra gott är grahamsmjölet som ger en lite djupare smak till frukostfrallorna, och så solrosfröna man strör på toppen som ger lite tuggmotstånd och piffar upp vilket brödrecept som helst. Som vanligt är det bara att röra ihop degen för hand med en slev här, och på morgonen är det bara att daska ut den på köksbänken och dela den i sex delar och lägga på plåt. Det som skiljer det här receptet lite från mina andra är att det innehåller en skvätt mjölk också, och att man jäser det i kylen istället för i rumstemperatur. Riktigt gott blir det!

Det här receptet på nattjäst frukostbröd fick jag från början av en kompis som klippt ut ett recept i en tidning till mig, jag tror att det hette Majas favoritbröd. Jag har ändrat några småsaker och halverat receptet, men är ni fler i familjen, dubbla det gärna! (Men om ni dubblerar det så behöver ni inte dubblera saltet, då räcker det att ta 2 tsk salt istället för 3 tsk.)

Skriv ut

Nattjästa frukostfrallor

Nattjästa frukostfrallor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,80 av 5 recensioner

Loading…

Smakrika, nattjästa frukostfrallor med grahamsmjöl i degen och solroskärnor på toppen är en riktig favorit på helgerna!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 25 min + jästid
  • Antal portioner: 6 st frallor 1x

Ingredienser

Scale
  • 1/4 pkt jäst (12,5 g)
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 0,75 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl special (vanligt mjöl funkar också)
  • ca 0,5 dl solroskärnor till garnering

Instruktioner

Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt sedan fingervarmt vatten och mjölk.

Rör i salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl special. Degen ska vara ganska kletig, och behöver inte arbetas mer än att den rörs samman med slev.

Täck bunken med plastfolie och låt den stå framme i ca 30 min innan du stoppar in den i kylen så att jäsningen får en liten extra skjuts av rumstemperaturen. Låt stå i kylen över natten.

På morgonen – sätt ugnen på 250C. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i sex delar. Du behöver alltså inte knåda degen. Lägg degbitarna (som kan se ut lite hur som helst) på en plåt med bakplåtspapper och pensla ytan på dem med lite vatten. Strö över lite solroskärnor på dem och stoppa in plåten i mitten av ugnen i ca 14 min. 

29 Kommentar

  1. Helena

    2 februari, 2014 at 7:40 e m

    Haha, bra poäng där, det hade jag helt missat! Nu är det uppdaterat, ugnen ska vara 225C. Tack för att du sa till! 🙂

    1. Mea

      19 mars, 2021 at 7:03 f m

      250C eller 225? Det står bägge delar nu! Ser så smaskiga ut, här ska sättas deg ikväll 🙂

      1. Helena

        19 mars, 2021 at 7:12 f m

        Hej Mea! Jag får ta bort kommentarerna så de inte förvirrar. 😉 Grejen är att båda temperaturerna funkar. Första åren körde jag i 18 min på 225C, men nu har jag börjat köra i 14 min på 250C, ytan blir lite knaprigare då, och brödet blir ett strå vassare.

        1. Mea

          19 mars, 2021 at 7:15 f m

          Ja, 250 brukar vara bra:) slänger in en näve isbitar på en plåt långt ner för extra krispighet 🙂 ha en fin helg och tack för svar!

  2. tina

    3 februari, 2014 at 2:58 e m

    Snygga!

    Jag känner mig alltid som ett geni när jag nattjäser bröd och bara skjutsar in i ugnen på morgonen. Varje gång. 🙂

    1. Helena

      4 februari, 2014 at 6:34 e m

      Haha, det gör faktiskt jag också. 🙂

  3. Anonym

    3 februari, 2014 at 4:06 e m

    Tack! Nu är helgen räddad 🙂

  4. Matarkivet

    3 februari, 2014 at 6:17 e m

    De ser verkligen goda ut! Nybakat till frukost är bästa sättet att fira helg! 🙂 Kram

  5. Desiree

    3 februari, 2014 at 9:22 e m

    Tack för receptet. Låter som något helt perfekt till helgen. Bra att det blir lagom mängd också som man kan äta upp med en gång. Låter som ett väldigt smidigt recept också. De ser otroligt mumsiga ut.

    1. Helena

      4 februari, 2014 at 6:35 e m

      Tack Desiree! De är supergoda, och verkligen smidiga! Du får testa! 🙂

  6. Kim

    4 februari, 2014 at 1:11 e m

    Tackarrr säger även jag!
    Jag gillar hur de "kan se ut lite hur som helst" – såna instruktioner faller mig i smaken.

    1. Helena

      4 februari, 2014 at 6:39 e m

      Haha, jag gillar också sånt. Det är RUSTIKT, om inte annat. 😉

  7. Fröken Dill

    5 februari, 2014 at 9:39 f m

    Det där med nattjäsning är så himla smart. Lärde mig det härom året och det är verkligen ett lätt sätt att få fram god smak på bröd. Måste baka frallor snart!

    1. Helena

      5 februari, 2014 at 4:02 e m

      Jag vet! Nattjäsning är toppen!

  8. Bland bakverk och kastruller

    18 februari, 2014 at 12:21 e m

    Nattjästa frallor är så smidigt och gott. Minimal arbetsinsats det gillas!!

    1. Helena

      18 mars, 2021 at 12:54 e m

      Håller med!

  9. Anonym

    31 januari, 2017 at 11:20 e m

    Bakade dessa härom dagen och de blev supergoda! Har en bunke i kylen som skall jäsa till brunchen imorgon. Tack för ett toppen recept!

    1. Helena

      1 februari, 2017 at 2:29 e m

      Haha, vilket sammanträffande! Precis när jag läste den här kommentaren hade jag en omgång av det här brödet i ugnen. Riktigt gott är det, ska baka det till helgen igen! 🙂

  10. Jennie

    4 september, 2020 at 9:53 f m

    Så gott! Tack för recept! Har du testat att använda torrjäst? Om så- hur många gram och tar du varmare vatten då?:)

    1. Helena

      8 september, 2020 at 8:47 f m

      Hej Jennie! Jag har inte provat själv med torrjäst, men det är några här i kommentarsfältet som har gjort det, har för mig att de har tagit 1 gram som motsvarat cirka 1,5 tsk, och att vattnet ska vara cirka 45 grader varmt.

  11. Anita S Nilsson

    19 mars, 2021 at 10:42 f m

    Sedan många år tillhör nattjästa bullar min fredagsritual.
    Jag gör degen, kavlar ut till en rund platta, sporrar i 8 delar och rullar ihop likt gifflar,
    Lägger på plåt, in i kylskåpet och tas fram på morgonen, under tiden ugnen värms upp penslar man och strör på lite fröer.

    På det här sättet slipper man kladda på morgonen.

    1. Helena

      19 mars, 2021 at 12:40 e m

      Smart! Skönt att slippa kladda.

  12. Marianne

    20 mars, 2021 at 3:14 e m

    Testat detta recept i morse
    Jättegoda frallor !
    Och enkla att sno ihop

    1. Helena

      22 mars, 2021 at 9:16 f m

      Så roligt att du tyckte om receptet! 🙂

  13. Viktoria Zetterman

    23 mars, 2021 at 7:40 e m

    Kan man hoppa över mjölken? Använda havredryck istället?

    1. Helena

      24 mars, 2021 at 10:26 f m

      Absolut! Det har jag gjort många gånger.

  14. Toini Andersson

    4 april, 2021 at 8:42 e m

    Jättegoda, har gjort dem förut o gör dem nu igen. Hade inget grahamsmjöl så tog grovmalt rågmjöl istället.

    1. Helena

      12 april, 2021 at 11:11 f m

      Kan tänka mig att det blev toppen det också! 🙂

Lämna en kommentar