Nattjästa frukostfrallor
Hörni, jag har ju ett par nattjästa frallor i arkiven som är helt fantastiska och som verkligen måste upp överst här på bloggen så att fler hittar dem! Nattjäst bröd har ju bara blivit populärare för varje år som går tycker jag, och speciellt det senaste året när alla har varit hemma så mycket mer.
Det som gör det här receptet extra gott är grahamsmjölet som ger en lite djupare smak till frukostfrallorna, och så solrosfröna man strör på toppen som ger lite tuggmotstånd och piffar upp vilket brödrecept som helst. Som vanligt är det bara att röra ihop degen för hand med en slev här, och på morgonen är det bara att daska ut den på köksbänken och dela den i sex delar och lägga på plåt. Det som skiljer det här receptet lite från mina andra är att det innehåller en skvätt mjölk också, och att man jäser det i kylen istället för i rumstemperatur. Riktigt gott blir det!
Det här receptet på nattjäst frukostbröd fick jag från början av en kompis som klippt ut ett recept i en tidning till mig, jag tror att det hette Majas favoritbröd. Jag har ändrat några småsaker och halverat receptet, men är ni fler i familjen, dubbla det gärna! (Men om ni dubblerar det så behöver ni inte dubblera saltet, då räcker det att ta 2 tsk salt istället för 3 tsk.)
Skriv utNattjästa frukostfrallor
Smakrika, nattjästa frukostfrallor med grahamsmjöl i degen och solroskärnor på toppen är en riktig favorit på helgerna!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min + jästid
- Antal portioner: 6 st frallor 1x
Ingredienser
- 1/4 pkt jäst (12,5 g)
- 2 dl fingervarmt vatten
- 0,5 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk honung
- 0,75 dl grahamsmjöl
- 4 dl vetemjöl special (vanligt mjöl funkar också)
- ca 0,5 dl solroskärnor till garnering
Instruktioner
Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt sedan fingervarmt vatten och mjölk.
Rör i salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl special. Degen ska vara ganska kletig, och behöver inte arbetas mer än att den rörs samman med slev.
Täck bunken med plastfolie och låt den stå framme i ca 30 min innan du stoppar in den i kylen så att jäsningen får en liten extra skjuts av rumstemperaturen. Låt stå i kylen över natten.
På morgonen – sätt ugnen på 250C. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i sex delar. Du behöver alltså inte knåda degen. Lägg degbitarna (som kan se ut lite hur som helst) på en plåt med bakplåtspapper och pensla ytan på dem med lite vatten. Strö över lite solroskärnor på dem och stoppa in plåten i mitten av ugnen i ca 14 min.
Helena
2 februari, 2014 at 7:40 e mHaha, bra poäng där, det hade jag helt missat! Nu är det uppdaterat, ugnen ska vara 225C. Tack för att du sa till! 🙂
Mea
19 mars, 2021 at 7:03 f m250C eller 225? Det står bägge delar nu! Ser så smaskiga ut, här ska sättas deg ikväll 🙂
Helena
19 mars, 2021 at 7:12 f mHej Mea! Jag får ta bort kommentarerna så de inte förvirrar. 😉 Grejen är att båda temperaturerna funkar. Första åren körde jag i 18 min på 225C, men nu har jag börjat köra i 14 min på 250C, ytan blir lite knaprigare då, och brödet blir ett strå vassare.
Mea
19 mars, 2021 at 7:15 f mJa, 250 brukar vara bra:) slänger in en näve isbitar på en plåt långt ner för extra krispighet 🙂 ha en fin helg och tack för svar!
tina
3 februari, 2014 at 2:58 e mSnygga!
Jag känner mig alltid som ett geni när jag nattjäser bröd och bara skjutsar in i ugnen på morgonen. Varje gång. 🙂
Helena
4 februari, 2014 at 6:34 e mHaha, det gör faktiskt jag också. 🙂
Anonym
3 februari, 2014 at 4:06 e mTack! Nu är helgen räddad 🙂
Matarkivet
3 februari, 2014 at 6:17 e mDe ser verkligen goda ut! Nybakat till frukost är bästa sättet att fira helg! 🙂 Kram
Helena
4 februari, 2014 at 6:35 e mVisst är det?! Kram!
Desiree
3 februari, 2014 at 9:22 e mTack för receptet. Låter som något helt perfekt till helgen. Bra att det blir lagom mängd också som man kan äta upp med en gång. Låter som ett väldigt smidigt recept också. De ser otroligt mumsiga ut.
Helena
4 februari, 2014 at 6:35 e mTack Desiree! De är supergoda, och verkligen smidiga! Du får testa! 🙂
Kim
4 februari, 2014 at 1:11 e mTackarrr säger även jag!
Jag gillar hur de "kan se ut lite hur som helst" – såna instruktioner faller mig i smaken.
Helena
4 februari, 2014 at 6:39 e mHaha, jag gillar också sånt. Det är RUSTIKT, om inte annat. 😉
Fröken Dill
5 februari, 2014 at 9:39 f mDet där med nattjäsning är så himla smart. Lärde mig det härom året och det är verkligen ett lätt sätt att få fram god smak på bröd. Måste baka frallor snart!
Helena
5 februari, 2014 at 4:02 e mJag vet! Nattjäsning är toppen!
Bland bakverk och kastruller
18 februari, 2014 at 12:21 e mNattjästa frallor är så smidigt och gott. Minimal arbetsinsats det gillas!!
Helena
18 mars, 2021 at 12:54 e mHåller med!
Anonym
31 januari, 2017 at 11:20 e mBakade dessa härom dagen och de blev supergoda! Har en bunke i kylen som skall jäsa till brunchen imorgon. Tack för ett toppen recept!
Helena
1 februari, 2017 at 2:29 e mHaha, vilket sammanträffande! Precis när jag läste den här kommentaren hade jag en omgång av det här brödet i ugnen. Riktigt gott är det, ska baka det till helgen igen! 🙂
Jennie
4 september, 2020 at 9:53 f mSå gott! Tack för recept! Har du testat att använda torrjäst? Om så- hur många gram och tar du varmare vatten då?:)
Helena
8 september, 2020 at 8:47 f mHej Jennie! Jag har inte provat själv med torrjäst, men det är några här i kommentarsfältet som har gjort det, har för mig att de har tagit 1 gram som motsvarat cirka 1,5 tsk, och att vattnet ska vara cirka 45 grader varmt.
Anita S Nilsson
19 mars, 2021 at 10:42 f mSedan många år tillhör nattjästa bullar min fredagsritual.
Jag gör degen, kavlar ut till en rund platta, sporrar i 8 delar och rullar ihop likt gifflar,
Lägger på plåt, in i kylskåpet och tas fram på morgonen, under tiden ugnen värms upp penslar man och strör på lite fröer.
På det här sättet slipper man kladda på morgonen.
Helena
19 mars, 2021 at 12:40 e mSmart! Skönt att slippa kladda.
Marianne
20 mars, 2021 at 3:14 e mTestat detta recept i morse
Jättegoda frallor !
Och enkla att sno ihop
Helena
22 mars, 2021 at 9:16 f mSå roligt att du tyckte om receptet! 🙂
Viktoria Zetterman
23 mars, 2021 at 7:40 e mKan man hoppa över mjölken? Använda havredryck istället?
Helena
24 mars, 2021 at 10:26 f mAbsolut! Det har jag gjort många gånger.
Toini Andersson
4 april, 2021 at 8:42 e mJättegoda, har gjort dem förut o gör dem nu igen. Hade inget grahamsmjöl så tog grovmalt rågmjöl istället.
Helena
12 april, 2021 at 11:11 f mKan tänka mig att det blev toppen det också! 🙂