Bröd

Nattjästa frukostfrallor

Nattjästa frukostfrallor

Nattjästa frallor! Det här receptet är ett av de allra bästa som alltid levererar.

Det som gör det här receptet extra gott är grahamsmjölet som ger en lite djupare smak till frukostfrallorna, och så solrosfröna man strör på toppen som ger lite tuggmotstånd och piffar upp vilket brödrecept som helst. Som vanligt är det bara att röra ihop degen för hand med en slev här, och på morgonen är det bara att daska ut den på köksbänken och dela den i sex delar och lägga på plåt. Det som skiljer det här receptet lite från mina andra är att det innehåller en skvätt mjölk också, och att man jäser det i kylen istället för i rumstemperatur. Riktigt gott blir det!

Det här receptet på nattjäst frukostbröd fick jag från början av en kompis som klippt ut ett recept i en tidning till mig, jag tror att det hette Majas favoritbröd. Jag har ändrat några småsaker och halverat receptet, men är ni fler i familjen, dubbla det gärna! (Men om ni dubblerar det så behöver ni inte dubblera saltet, då räcker det att ta 2 tsk salt istället för 3 tsk.)

Skriv ut

Nattjästa frukostfrallor

Smakrika, nattjästa frukostfrallor med grahamsmjöl i degen och solroskärnor på toppen är en riktig favorit på helgerna!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 25 min + jästid
  • Antal portioner: 6 st frallor 1x

Ingredienser

Scale
  • 1/4 pkt jäst (12,5 g)
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 0,75 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl special (vanligt mjöl funkar också)
  • ca 0,5 dl solroskärnor till garnering

Instruktioner

Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt sedan fingervarmt vatten och mjölk.

Rör i salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl special. Degen ska vara ganska kletig, och behöver inte arbetas mer än att den rörs samman med slev.

Täck bunken med plastfolie och låt den stå framme i ca 30 min innan du stoppar in den i kylen så att jäsningen får en liten extra skjuts av rumstemperaturen. Låt stå i kylen över natten.

På morgonen – sätt ugnen på 250C. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i sex delar. Du behöver alltså inte knåda degen. Lägg degbitarna (som kan se ut lite hur som helst) på en plåt med bakplåtspapper och pensla ytan på dem med lite vatten. Strö över lite solroskärnor på dem och stoppa in plåten i mitten av ugnen i ca 14 min. 

19 mars, 2021

35 kommentarer

      1. Hej Mea! Jag får ta bort kommentarerna så de inte förvirrar. 😉 Grejen är att båda temperaturerna funkar. Första åren körde jag i 18 min på 225C, men nu har jag börjat köra i 14 min på 250C, ytan blir lite knaprigare då, och brödet blir ett strå vassare.

        1. Ja, 250 brukar vara bra:) slänger in en näve isbitar på en plåt långt ner för extra krispighet 🙂 ha en fin helg och tack för svar!

  1. Tack för receptet. Låter som något helt perfekt till helgen. Bra att det blir lagom mängd också som man kan äta upp med en gång. Låter som ett väldigt smidigt recept också. De ser otroligt mumsiga ut.

  2. Det där med nattjäsning är så himla smart. Lärde mig det härom året och det är verkligen ett lätt sätt att få fram god smak på bröd. Måste baka frallor snart!

  3. Bakade dessa härom dagen och de blev supergoda! Har en bunke i kylen som skall jäsa till brunchen imorgon. Tack för ett toppen recept!

    1. Haha, vilket sammanträffande! Precis när jag läste den här kommentaren hade jag en omgång av det här brödet i ugnen. Riktigt gott är det, ska baka det till helgen igen! 🙂

  4. Så gott! Tack för recept! Har du testat att använda torrjäst? Om så- hur många gram och tar du varmare vatten då?:)

    1. Hej Jennie! Jag har inte provat själv med torrjäst, men det är några här i kommentarsfältet som har gjort det, har för mig att de har tagit 1 gram som motsvarat cirka 1,5 tsk, och att vattnet ska vara cirka 45 grader varmt.

  5. Sedan många år tillhör nattjästa bullar min fredagsritual.
    Jag gör degen, kavlar ut till en rund platta, sporrar i 8 delar och rullar ihop likt gifflar,
    Lägger på plåt, in i kylskåpet och tas fram på morgonen, under tiden ugnen värms upp penslar man och strör på lite fröer.

    På det här sättet slipper man kladda på morgonen.

  6. Jättegoda, har gjort dem förut o gör dem nu igen. Hade inget grahamsmjöl så tog grovmalt rågmjöl istället.

  7. De här bröden blir såå otroligt goda! Jag kör också 14 min på 250 grader med förvärmd plåt. Blir fantastiskt gott! En gång var jag och killen bakis och bakade bröden sent på förmiddagen. Degen hade då stått i kylen i nästan tjugo timmar. Vilken otrolig smak det blev, smakade som riktigt fina surdegsfrallor!
    Tack för receptet!

    1. Vad roligt! 🙂 Jag ska också testa att låta min deg stå i kylen ett dygn, kan tänka mig att det blir ännu godare! Här ska experimenteras, tack för tipset! 🙂

    1. Hej Linda! Tyvärr är den där ingredienskalkylatorn under all kritik. Det är en funktion i själva receptkortet som är en del av hur receptet visas, som också gör att det blir utskriftsbart på ett bra sätt. Tyvärr kan jag inte ta bort just kalkylatorsfunktionen utan att bli av med resten, så jag har vägt fördelar mot nackdelar och ändå valt att ha kvar strukturen för receptkortet, då många vill skriva ut det. Men det bästa är att räkna ut mängden själv. Hoppas att det kan funka ändå!

  8. Hej! Magiska frallor! Jag tog vallmofrö på mina och det blev hur bra som helst 🙂
    Har du något tips hur man bäst förvarar de frallorna som blev över så de håller sig någorlunda till morgondagens frukost?

    1. Hej Malin! Så roligt att du gillar dem! Hm, det är svårt det där, jag tycker att det bästa är att frysa dem ändå för att de ska hålla sig så fina som möjligt. Upptinade frallor brukar jag alltid pensla med vatten och köra in i ugnen på 225C i ca tre minuter, så återfår de sin frasiga yta.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration