Andra Efterrätter Paj efterrätt

Nektarinpaj

Då var det lördag! Den här helgen håller vi oss hemma för första gången på 5 veckor, och det känns jätteskönt. I skrivandets stund håller Olof på att grilla majs och vitlöksbröd till lunch, och det luktar väldigt gott från grillen, kan jag säga. Hoppas det är färdigt snart, för jag är hungrig!

Men för att komma till saken – den här finfina nektarinpajen lagade Anette när vi var i Mariannelund på kräftskiva förra veckan. Jag la ut den på instagram och fick genast frågor om receptet, så här kommer det. En tacksam och nämnvärd sak med den här pajen är att den inte behöver serveras med något tillbehör som vaniljsås eller grädde, eftersom pajen redan har en väldigt krämig fyllning. Receptet är ett urklipp från okänt ursprung.

Nektarinpaj, ca 8 portioner:
Havrebotten:
150 g smält smör (det står flytande margarin i receptet, men det kommer aldrig in i mitt kök)
0,5 dl socker
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl

Kesellafyllning:
250 g Kesella citrus
250 g Kesella vanilj
6 nektariner
1 burk á 200 g aprikosmos (barnmat) eller aprikosmarmelad utan bitar, alt. lite flytande honung
100 g färska hallon till garnering (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 200C. Smält smöret och blanda det med socker, havregryn och vetemjöl. Tryck ut degsmeten i en pajform, och förgrädda i mitten av ugnen på 200C i ca 10 min. Ta ut och låt svalna helt.

Blanda samman de två olika kesellasorterna, och bre ut i pajskalet. Kärna ur och skiva nektarinerna, och lägg ut dem i pajskalet. Bilden ovan fotades innan pajen var helt klar, de ska fylla upp hela pajen. Sedan ska det på lite aprikosmos, atlernativt aprikosmarmelad, på nektarinklyftorna. Anette hade hört att just den typen av barnmatsburkar eventuellt utgått ur sortimentet. I alla fall var det svårt att få tag i, så hon mikrade några skedare aprikosmarmelad (man skymtar marmeladflaskan i bilden, ni vet sån där utan bitar som marknadsförs mot barn) så att den bliv lite rinnig, och ringlade över. Jag kan tänka mig att det säkert skulle vara gott att ringla över lite honung också, för den där söta, extra touchen. Men pajen är nog god även utan det, kan jag tro. Garnera med hallon om du har några. Det hade inte vi just då, men det var jättegott ändå.

14 september, 2013

6 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration