Andra Efterrätter Matporr

Nigellas tiramisu

Tiramisu är bland det godaste som finns! Min kompis Ylva gör en jättegod tiramisu, och det tog lång tid för mig att dra receptet ur henne. Men om jag lägger ut det här är jag rädd att hon drar in vår stundande middagsinbjudan hos dem, därför lägger jag ut recepetet på Nigellas tiramisu istället som jag lagade häromveckan, och som också är riktigt god. Tiramisun räcker till 6 personer.

3,5 dl espressokaffe, tillagat på 3,5 dl vatten och 9 tsk espressokaffepulver, avsvalnat (jag använde kort och gott 3,5 dl vanligt, hederligt kaffe)
2,5 dl Baileys
2 pkt a 200 g savoiardikex
2 ägg
3/4 dl socker
500 g mascarpone
2,5 tsk kakaopulver

Blanda kaffet med ca 1,3/4 dl Baileys i en skål. Doppa hälften av kexen i blandningen (doppa båda sidorna), och lägg dem så att de täcker botten på en form. Separera äggen och behåll en äggvita. Vispa äggulorna pösiga ihop med sockret, tillsätt resten av Baileysen och mascarpone och vispa ihop. Vispa äggvitan för sig och rör ner den i mascarponekrämen. Bred hälften av krämen över kexen. Gör sedan ett andra lager genom att doppa resten av kexen, lägg dem överst och bre på det sista av mascarponekrämen. Låt tiramisun stå till sig i kylen i ca 6 timmar eller över en natt. Fyll en tesil med kakaopulver och ”skaka ut” över kakan precis innan servering.

Receptet finns i Nigellas bok ”Nigella Express”.
9 januari, 2010

5 kommentarer

  1. mm. tiramisu, så gott! det kanske man skulle orka ge sig på snart igen 🙂

    du kunde ju bett din syster ta kort och ta små anteckningar om pojkvännens frikadeller och skicka upp till dig så det blev ett fint blogginlägg. rolig idé helt och hållet egentligen, att bara välja recept ur en kokbok och laga varannan dag.

    författare ville jag faktiskt bli som ung, eller ja egentligen vill jag väl det fortfarande, men jag har ju inte den självdisciplinen att jag orkar sätta mig ner och skriva klart en bok. och jag har galet många halvfärdiga sparade här på datorn. synd att man inte har någon rik man som kan försörja en så kunde jag bara sitta där och skriva lite på mina romaner med en cocktail i handen 😉 och självklart skulle du få en gratis i PR-syfte!

  2. Tiramisú är nog det bästa som finns! Jag brukar även göra min med 2 ägg och 1 dl socker, men endast hälften av mascarponeosten, dvs. 250 g, och det brukar bli himla gott! Kanske jag måste pröva även det här receptet med lite mera mascarpone 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration